Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România ref. atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor

15.09.2018 | JURIDICE.ro

Vineri, 14 septembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicităţii un comunicat privind discuțiile din spațiul public privind atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și de a înscrie declarațiile și datele de identificare ale donatorilor în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule:

Obligația notarilor publici de a înscrie în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule, înființat la nivelul Ministerului Sănătății, datele de identificare ale donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementă prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și Ministrului justiției nr. 1158/14.12.2012, privind inființarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (R.N.D.), în aplicarea căruia s-au emis, de către Ministerul Sănătății, Normele metodologice privind funcționarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (R.N.D.), norme ce prevăd în art. 4 și obligațiile notarului public care a autentificat acest tip de declarație. Actele normative menționate sunt publicate în Monitorul Oficial al României nr. 847/14.12.2012.

Normele metodologice cuprind în Anexa nr. 2 modelul declarației autentice, iar în Anexa nr. 4 modelul formularului electronic de înscriere în R.N.D., pe care notarii publici instrumentatori trebuie să le utilizeze în cadrul acestei proceduri speciale.

Precizăm că declarațiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (1) lit. h), din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 46/C/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr. 3994/18.09.2013 și ulterior prin adresa nr. 2215/24.04.2014, toate informațiile necesare privind autentificarea declarațiilor și obligațiile notarilor publici de a înscrie în R.N.D. datele de identificare ale donatorilor și declarațiile acestora. Aspectele în discuție au constituit de asemenea obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregătire profesională organizate de Institutul Notarial Român.

În sensul celor precizate, apreciem că niciun notar public nu poate să se prevaleze de necunoașterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declarații prin care o persoană consimte la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și la efectuarea formalităților aferente de înregistrare în R.N.D.


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan