BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România ref. atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor

15.09.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Vineri, 14 septembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicităţii un comunicat privind discuțiile din spațiul public privind atribuțiile notarilor publici de a autentifica declarațiile privitoare la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și de a înscrie declarațiile și datele de identificare ale donatorilor în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule:

Obligația notarilor publici de a înscrie în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule, înființat la nivelul Ministerului Sănătății, datele de identificare ale donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementă prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și Ministrului justiției nr. 1158/14.12.2012, privind inființarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (R.N.D.), în aplicarea căruia s-au emis, de către Ministerul Sănătății, Normele metodologice privind funcționarea Registrului național al donatorilor de organe, țesuturi și celule (R.N.D.), norme ce prevăd în art. 4 și obligațiile notarului public care a autentificat acest tip de declarație. Actele normative menționate sunt publicate în Monitorul Oficial al României nr. 847/14.12.2012.

Normele metodologice cuprind în Anexa nr. 2 modelul declarației autentice, iar în Anexa nr. 4 modelul formularului electronic de înscriere în R.N.D., pe care notarii publici instrumentatori trebuie să le utilizeze în cadrul acestei proceduri speciale.

Precizăm că declarațiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozițiilor art. 26 alin. (1) lit. h), din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 46/C/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr. 3994/18.09.2013 și ulterior prin adresa nr. 2215/24.04.2014, toate informațiile necesare privind autentificarea declarațiilor și obligațiile notarilor publici de a înscrie în R.N.D. datele de identificare ale donatorilor și declarațiile acestora. Aspectele în discuție au constituit de asemenea obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregătire profesională organizate de Institutul Notarial Român.

În sensul celor precizate, apreciem că niciun notar public nu poate să se prevaleze de necunoașterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declarații prin care o persoană consimte la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor și la efectuarea formalităților aferente de înregistrare în R.N.D.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate