Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Conferința anuală ”European Society of Construction Law” 2018
15.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Comunicare profesională, Construcții, Content, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Achizițiile publice, atât la nivel național, cât și internațional, se bucură de o importanță covârșitoare în economia unui stat.

Achiziția publică este definită de legiuitor ca reprezentând achiziţia de lucrări, de produse sau de servicii prin intermediul unui contract de achiziţie publică de către una ori mai multe autorităţi contractante de la operatori economici desemnaţi de către acestea, indiferent dacă lucrările, produsele sau serviciile sunt destinate ori nu realizării unui interes public.

În prezent este estimat că aceste contracte prin care autoritățile publice contractează lucrări sau achiziționează bunuri și servicii reprezintă între 15-20% din produsul intern brut al Uniunii Europene, așadar beneficiază de o pondere considerabilă la nivelul pieței unice europene.

Ca atare, corecta aplicare și reglementare a regulilor în materia achizițiilor publice se prezintă ca o constantă provocare atât pentru legiuitor, cât și pentru participanții la procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică.

Astfel, o implementare corectă a prevederilor în materie de achiziții publice poate conduce la obținerea unor avantaje pentru toate părțile implicate în acest proces, atât din punct de vedere al eficacității, cât și a costurilor. O aplicare corectă a normelor de drept din materia achizițiilor publice ar eficientiza valorificarea investițiilor publice și ar putea oferi o garanție în obținerea unor beneficii majore provenite chiar din fondurile Uniunii Europene.

Cu toate acestea, statistic s-a demonstrat că mare parte din numărul litigiilor demarate ca urmare a cheltuirii fondurilor UE ar fi o consecință directă a incorectei aplicări a normelor Uniunii Europene în materia achizițiilor publice.

Tocmai în scopul eficientizării relațiilor dintre participanții la procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică – a administrațiilor publice de la nivel național și regional, a întreprinderilor și a cetățenilor – și pentru a păstra un grad ridicat de încredere a cetățenilor în autoritățile publice, Asociația Română de Dreptul Construcțiilor, împreună cu facultatea de Drept a Universității București și Departamentul de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice București organizează în perioada 25-28 octombrie 2018 Conferința anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor cu tema: “Probleme curente și perspectivele achizițiilor publice din domeniul construcțiilor”.

Aceasta, pe lângă sesiunea plenară, în care vor fi prezentate 11 rapoarte de țară privind situația actuală a legislației achizițiilor publice în fiecarea dintre acestea, va beneficia de organizarea unor sesiuni de lucru având ca scop principal crearea, pentru practicieni, a unui instrument util prin care aceștia, în urma discuțiilor purtate, să poată beneficia de sfaturi practice cu privire la evitarea greșelilor în aplicarea legislației achizițiilor publice, precum și de soluții de gestionare a oricărei potențiale sau reale situații întâmpinate.

Tematica principală a conferinței ”European Society of Construction Law” va fi axată pe problemele curente și perspectivele achizițiilor publice din domeniul construcțiilor la nivel național și european, dar în cadrul dezbaterilor vor fi abordate și alte teme de larg interes pentru piața construcțiilor. Acestea vor avea un spectru larg de interes, de la impactul noilor modificări legislative până la noile tendințe în domeniu, conferința beneficiind inclusiv de prezența unor speakeri internaționali, dar și a unor apreciați specialiști de dreptul construcțiilor din România.

Conferinta ”European Society of Construction Law” 2018 va fi structurata astfel:
25 octombrie 2018: „ACADEMIC FORUM & SESIUNILE DE LUCRU”, este ziua în care se dorește a fi creată o platformă de discuții cu privire la mai multe probleme actuale din domeniul dreptului construcțiilor.
26 octombrie 2018: „SESIUNEA PLENARĂ”, în care vor fi prezentate 11 rapoarte de țară privind situația actuală a legislației achizițiilor publice în fiecare dintre acestea. Fiecare țară raportoare își va trimite la București un specialist în achiziții publice, care va prezenta stadiul actual în acest domeniu și provocarile viitoare în context european.
27 octombrie 2018: data în care, în cadrul „ADUNĂRII GENERALE A PREȘEDINȚILOR” asociațiilor membre a European Society for Construction Law se va semna Actul constitutiv actualizat al Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor, un act care încheie o perioadă de 3 ani de negocieri între statele membre.

Asociația Română de Dreptul Construcțiilor este membru al asociației europene din anul 2015, iar de anul trecut a preluat conducerea acesteia și și-a asumat, de asemenea, organizarea conferinței anuale.

Înscrierea participanților se face prin intermediul site-ului Asociației Române de Dreptul Construcțiilor, la http://rscl.ro/escl-2018-ro/, iar pentru orice detalii și alte informații nu ezitați a ne contacta pe adresele de e-mail generale: office@rscl.ro și romanianscl@gmail.com sau pe cea dedicată evenimentului: escl2018@rscl.ro.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti