Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Protest al magistraţilor. Poziţiile PG şi a MJ. Precizări CAB
17.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 17 septembrie 2018, Curtea de Apel București a dat publicității următorul comunicat:

„Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanţilor mass-media şi a cetăţenilor privind existenţa unei autorizări a organizării protestului ce a avut loc pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, ieri, 16 septembrie 2018 sau a unei notificări prealabile din partea organizatorilor, conducerea Curţii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că nu a existat un acord din partea instituţiei noastre şi nici o notificare prealabilă sau informare cu privire la intenţia de organizare a acestui protest, deşi considerăm că acestea ar fi fost necesare, dată fiind afectarea imaginii acestei instanţe.

Aşa cum s-a arătat şi cu ocazia protestelor anterioare, desfăşurate în împrejurări similare, conducerea Curţii de Apel Bucureşti se delimitează de astfel de manifestări şi subliniază necesitatea adoptării de către judecători a unei conduite responsabile în limitele stabilite prin Statutul profesiei şi normele deontologice în vederea respectării principiului separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului între acestea.

Contrar aparenţei create în spaţiul public, menţionăm că instituţia noastră nu a avut nici o implicare în organizarea acestui eveniment, iar participarea unor colegi judecători, în majoritate de la alte instanţe decât Curtea de Apel Bucureşti, trebuie să fie asumată de către fiecare dintre aceştia.”

***

Duminică, 16 septembrie 2018, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, în jur de 200 de magistraţi reuniţi din întreaga ţară au protestat faţă de modificările codurilor penale şi a legilor justiţiei, potrivit hotnews.ro. Acestora li s-au adăugat câţiva oameni care au scandat „rezistați, nu cedați”, „Justiție, nu corupție” și „cinste lor, cinste magistraților”.

Judecătoarea Alina Palancanu,Tribunalul Neamț, a declarat: „Protestul de astăzi nu este un protest al magistraților, ci este pentru magistrați. Este un protest pe care-l facem pentru societatea civilă, pentru că numai printr-o justiție independentă putem garanta un proces corect și o judecată dreaptă. Protestăm pentru intervențiile legislative, să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, protestăm pentru inexistența oricărei imixtiuni ale celorlalte două puteri ale statului, în activitatea puterii judecătorești. Protestăm pentru o permanentă preocupare a ministrului Justiției, pentru a crea condiții care să asigure un act de justiție de calitate cetățenilor, prin dimensionarea corectă a schemelor.”

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat pe pagina de Facebook a Ministerului Public: „Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele!

Procurorul general ne transmite faptul că „justiţia este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor in stat!”
Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!
În ipoteza în care una dintre cele trei puteri îşi încalcă limitele constituţionale, echilibrul se restabileşte de către CCR, prin soluţionarea conflictelor juridice de natura constituţională!

În condiţiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înţeles că nu îşi poate judeca propria cauză!”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti