« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

De ce este important pentru România să ratifice Protocolul nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
18.09.2018 | Andrei CROITORU

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Andrei Croitoru

Andrei Croitoru

La data de 1 august 2018 a intrat în vigoare Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

România se află între statele părți care au semnat Protocolul nr. 16, dar care nu au ratificat încă instrumentul convențional, cu toate că în anul 2016 Guvernul Românei a lansat spre dezbatere publică un proiect de lege pentru ratificarea Protocolului.

Protocolul instituie posibilitatea pentru Curtea Constituțională a României, Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel să adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cereri de aviz consultativ privind chestiuni de principiu referitoare la interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenție sau în protocoalele la aceasta.

Avizul consultativ poate fi solicitat de către instanțele naționale doar în cauzele aflate pe rolul acestora. Instanțele care formulează cererile trebuie să-și motiveze solicitările și să prezinte aspectele pertinente pentru contextul juridic și de fapt al cauzelor pendinte.

Importanța ratificării Protocolului este deosebită, având în vedere multiplele aplicații practice pe care le poate oferi – avizele consultative emise de Marea Cameră a CEDO, deși nu sunt obligatorii, au aptitudinea de a repara la timp sau de a preîntâmpina încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale părților în procesele în curs și, în plus, pot evita unele condamnări ale României de către CEDO, într-o perioadă în care România este unul dintre cele mai sancționate state de către Curtea de la Strasbourg.

Chiar dacă restrângerea sferei instanțelor care pot solicita avize consultative doar la instanțele superioare poate genera în practică anumite inconveniente – în materie penală, spre exemplu, unde statistic cele mai grave încălcări ale dreptului la un proces echitabil se produc în faza premergătoare judecății, iar consecințele încălcărilor sunt deseori dificil de reparat și chiar dacă legea exclude posibilitatea ca unele cauze să ajungă cel puțin pe rolul curților de apel, Protocolul nr. 16 reprezintă primul pas spre a crea un liant direct între CEDO și cauzele aflate pe rolul instanțelor naționale, după aproximativ 65 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției.

Astfel, Protocolul reprezintă un instrument practic important având scopul de a îmbunătăți implementarea la nivel național a Convenției și a protocoalelor la aceasta, garantarea respectării prevederilor acestora și diminuarea practicii neunitare prin extinderea jurisdicției Curții de la Strasbourg, care va fi mai aproape de procedurile judiciare în curs.

După ce România va ratifica Protocolul, în lipsa oricăror prevederi contrare cuprinse în legea de ratificare ori în Codurile de procedură penală sau civilă, părțile vor putea solicita instanțelor naționale să sesizeze CEDO direct în baza prevederilor Protocolului nr. 16.

Avocat Andrei Croitoru
Senior Associate, BOTEZATU și Asociații

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.