Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Simona Camelia Marcu: Centenarul Marii Uniri este un reper pentru evoluția sistemului judiciar în special


19.09.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 18 septembrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat discursul susținut de judecător Simona Camelia Marcu, preşedintele CSM, cu ocazia Reuniunii de deschidere a proiectelor Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare pentru 2018-2019, eveniment desfășurat la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018.

Text integral:

„Doamnelor şi domnilor,
Stimați colegi,

Aș vrea să-mi încep alocuțiunea prin a vă împărtăși bucuria de a fi gazdele Reuniunii de deschidere a Proiectelor Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare pentru următoarea perioadă – 2018-2019 – şi prin a vă ura un bun venit călduros.

Este în tradiția Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) să ofere membrilor şi observatorilor săi prilejul de a găzdui deopotrivă întâlnirile de lucru ale echipelor de proiect, dar şi reuniunile de deschidere a proiectelor, iar România a făcut acest lucrude mai multe ori, după cum bine cunoaşteţi.

În mod constant am încurajat dialogul direct şi cooperarea, esențiale pentru consolidarea încrederii reciproce şi pentru schimbul de bune practici, idei şi experiențe instituționale şi profesionale.

Şi pentru că mă aflu astăzi în poziţia de a vă întâmpina, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din România, permiteți-mi să amintesc implicarea şi susţinerea pe care sperăm că am reușit să le oferim colegilor din cadrul Reţelei, încă din 2007 când Consiliul devenea membru al RECJ.

CSM România s-a implicat în coordonarea proiectelor de anvergură ale Reţelei privind reforma judiciară, independenţa justiţiei şi responsabilitatea judecătorilor, independenţa şi responsabilitatea procurorilor, privind transparentizarea şi îmbunătăţirea comunicării la nivel de sistem, iar la nivel administrativ, CSM a fost în mai multe rânduri membru în Comitetul Director, iar ulterior, după transformarea acestuia, în Comitetul Executiv al Reţelei.

Totodată, participarea Consiliului, încă de la dobândirea calităţii de membru, în majoritatea proiectelor derulate de Reţea ne-a onorat şi ne-a încurajat să identificăm noi obiective pentru îmbunătățirea sistemului judiciar.

Şi pentru că iată, abordarea mea este una istorică, nu pot să nu am în vedere şi să nu evoc momentul istoric deosebit pe care România îl traversează şi mă refer la celebrarea, în acest an, a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, ziua în care românii şi-au văzut îndeplinit visul de a exista ca națiune independentă, unită şi autonomă.

Centenarul Marii Uniri este un astfel de reper pentru evoluția societăţii româneşti, în general şi cea a sistemului judiciar în special. Acest ultim secol a fost o perioadă de reală schimbare şi modernizare pentru sistemul nostru judiciar, un timp de reflecție şi permanentă reformare.

Reamintindu-ne gustul libertății şi democrației, în ultimii ani ai acestui secol am depus eforturi susținute să recâştigăm valorile europene fundamentale şi să armonizăm legislația națională cu reglementările dreptului european, astfel încât să atingem următorul țel esențial: integrarea în Uniunea Europeană.

Celebrarea Centenarului, ca stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, este un vis devenit realitate şi vom continua pe acelaşi drum pentru a atinge cele mai înalte standarde europene.

Acesta este contextul european,în care iată-ne colaborând şi împărtășind experiențele reformelor judiciare şi descoperind noi direcții de îmbunătăţire a actului de justiţie, dar şi a încrederii cetăţenilor într-o justiţie independentă.

La mai mult de 14 ani de activitate a Reţelei şi la peste 10 ani de activare a Consiliului Superior al Magistraturii din România ca membru, aş dori să îmi exprim bucuria unei colaborări deosebite, concretizate în proiecte de anvergură ale căror concluzii şi recomandări au fost adesea invocate şi fructificate în procesul de reformare a sistemului judiciar.

Stimați colegi,

Buna colaborare, dialogul deschis şi eficient, abordarea pragmatică şi analitică, ce dau nota de dinamism reuniunilor Reţelei, sunt esenţiale pentru ca obiectivele sale generale, dar şi cele particulare, filtrate prin proiectele sale,să fie instrumentele de succes afirmate şi reafirmate în fiecare sesiune de proiecte lansate şi continuate cu succes.

Cred cu tărie că Rețeaua va găsi întotdeauna calea potrivită pentru a răspunde oricărei provocări după o analiză matură şi înțeleaptă, astfel cum este firesc pentru magistrați.

În finalul alocuțiunii mele aș vrea să urez succes lucrărilor acestei reuniuni, dar şi proiectelor pe care astăzi le deschidem.”

:: Textul în limba română
:: Textul în limba engleză

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti