Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Proiectul de modificare a Legii medierii se întoarce în Parlament. Curtea Constituțională a declarat ca neconstituționale toate articolele care se referă la medierea obligatorie


19.09.2018 | Ilie DORIN
Secţiuni: Drept constitutional, Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ilie Dorin

Ilie Dorin

În ședința de ieri, 18 septembrie 2018, Curtea Constituțională a soluționat sesizarea antepromulgare privind proiectul legislativ de modificare a Legii medierii și a declarat ca neconstituționale toate articolele care se referă la medierea obligatorie. Curtea Constituțională elimină absolut orice articol care aduce ideea de mediere obligatorie, sub orice formă sau denumire ar fi introdusă în lege. De aici reiese că orice formă de mediere obligatorie este neconstituțională în România și nu va trece de examenul de constituționalitate.

Curtea statuează că medierea poate fi o procedură recomandată de judecător ori de legiuitor în faza de regularizare a cererii de chemare în judecată, dar dacă părțile nu încearcă medierea în această etapă, nici reclamantul și nici pârâtul nu trebuie să sufere vreo sancțiune.

Articolul care se referea la caracterul executoriu al acordului de mediere a fost declarat constituțional și va rămâne neschimbat. Acest articol are următorul conținut: ”Acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor, este titlu executoriu.”

De asemenea, este declarat constituțional articolul care se referă la înființarea Institutului de Formare Continuă pentru Mediatori.

Proiectul legislativ se întoarce, așadar, în Parlament pentru a fi eliminate articolele care au fost declarate neconstituționale.

Extras din comunicatul CCR:

”Cu majoritate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile art. I pct.10 [cu referire la art. 43 alin.(21) din Legea nr. 192/2006], art. I pct.16 [cu referire la partea introductivă a art. 601 alin. (1) din Legea nr. 192/2006] și ale art. I pct. 21 [cu referire la art. 76 din Legea nr. 192/2006] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator sunt neconstituționale.

Aceste dispoziții au următorul cuprins:
«Art. I. – Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

La articolul 43, alineatul (2 indice 1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2 indice 1) În cauzele prevăzute la art. 60 indice 1, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, părțile vor încerca soluționarea litigiului prin mediere.”

La articolul 60 indice 1, partea introductivă a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 60 indice 1. – (1) În litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluționare a conflictelor, părțile și/sau partea interesată, după caz, sunt ținute să facă dovada că au încercat procedura medierii, în următoarele materii: ”După articolul 75 se introduc două noi articole, art. 76 și 77, cu următorul cuprins:

„Art. 76. – Judecătorul, în baza rolului activ, aplicând dispozițiile art. 227 din Codul de procedură civilă, dispune trimiterea părților la mediere, în cauzele ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii, și care se află pe rolul primei instanțe de judecată de mai mult de 18 luni de la învestirea acesteia, fără a fi soluționate, exceptând cauzele în care acestea au încercat soluționarea prin mediere.»”

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Avocat și mediator Ilie Dorin

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro