Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Comisia Europeană. Sprijinul UE pentru libertatea și dezvoltarea presei în Balcanii de Vest, confirmat
19.09.2018 | JURIDICE.ro

Marți 18 septembrie 2018, Comisia Europeană a informat că în cadrul celei de-a doua conferințe intitulate „Zilele presei UE-Balcanii de Vest”, care a avut loc în perioada 17-18 septembrie 2018, la Skopje, a fost confirmat sprijinul acordat pentru libertatea și dezvoltarea presei în Balcanii de Vest, cu accent în special pe responsabilitatea presei, finanțare sa, consolidarea capacităților, cooperarea regională și tinerii jurnaliști, potrivit unui comunicat.

Principalele programe regionale în curs în acest domeniu sunt:

1) Programul regional de formare pentru îmbunătățirea calității și a profesionalismului în jurnalism (2 milioane EUR): programul are drept obiectiv sprijinirea educației în domeniul jurnalismului și promovarea schimburilor dintre UE și Balcanii de Vest. Se preconizează că va fi semnat înainte de sfârșitul anului 2018.

2) Consolidarea expertizei judiciare privind libertatea de exprimare și libertatea presei (2,5 milioane EUR): pus în aplicare în parteneriat cu Consiliul Europei, programul oferă sprijin sistemului judiciar în vederea aplicării jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și oferă cursuri de formare privind normele etice destinate autorităților de reglementare din domeniul mediatic. Continuarea programului face în prezent obiectul negocierilor și acesta va face parte din „Instrumentul orizontal UE-CoE 2”.

3) Consolidarea încrederii în presă (1,5 milioane EUR):pus în aplicare în parteneriat cu UNESCO, programul sprijină responsabilitatea presei, guvernanța internă în domeniul mediatic și alfabetizarea mediatică. Continuarea programului – care pune accentul pe alfabetizarea mediatică – face în prezent obiectul negocierilor.

4) Rețeaua de asociații ale jurnaliștilor (1,2 milioane EUR) consolidează capacitatea organizațiilor profesionale ale jurnaliștilor și a platformelor regionale de avertizare rapidă de a semnala cazurile de atacuri și amenințări la adresa jurnaliștilor

5) Grantul direct către Fondul European pentru Democrație (FED) (4 milioane EUR) acordă sprijin unor mijloace de informare specifice. Este un mecanism flexibil de redistribuire de granturi pentru sprijinirea democrației într-un mediu care evoluează rapid (de exemplu, acordă finanțare întreprinderilor nou-înființate, finanțare principală și punte, sprijin pentru inițiative de mică amploare; canale mediatice/jurnaliști/bloggeri noi și independenți, organizații neînregistrate). Sprijinul FED este complementar cu alte instrumente ale UE.

6) Programul de asistență tehnică pentru sprijinirea serviciilor media publice în Balcanii de Vest (1,5 milioane EUR): pus în aplicare de un consorțiu condus de Federația Internațională a Jurnaliștilor și de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, proiectul se axează pe modele viabile de finanțare, alegerea transparentă a membrilor organelor de administrație, redacții integrate, recomandări editoriale, coproducerea regională a conținutului destinat tinerilor și jurnalismului de investigație.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea: „Protejarea și garantarea drepturilor fundamentale, printre care se numără și libertatea presei, sunt aspecte de o importanță crucială, inclusiv pentru realizarea de noi progrese pe calea aderării la UE. Cu toate că Strategia noastră privind Balcanii de Vest au catalizat o nouă dinamică de integrare în UE a regiunii, în domeniul libertății presei, progresele înregistrate au fost puține. Pentru a impulsiona realizarea de progrese și în acest domeniu, ediția de anul acesta a Zilelor Presei a pus accentul pe educarea și formarea tinerilor jurnaliști și pe acțiuni care sprijină alfabetizarea mediatică, promovează reconcilierea și susțin independența, protecția și viabilitatea economică a unei scene mediatice dinamice.”

:: Pachetul de extindere UE 2018
:: Fișă informativă


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.