Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Legea de revizuire a Constituției
19.09.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr.798 din data de 18 septembrie 2018 a fost publicată Legea de revizuire a Constituției României.

Art. 48 alin. (1) din Constituție urmează să aibă următorul text:
Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

La momentul actual textul are următorul conținut:
Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Intrare în vigoare: 21 septembrie 2018.

*Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Legea de revizuire a Constituției”

 1. Petru HOBINCU spune:

  Am sperat ca momentul pentru Revizuire să fie exploatat la maxim, dar evident ca altele sunt prioritățile acum în Legislativ.

  Eu citesc formularea asta stranie așa:

  „Familia se întemeiază pe

  (i) căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie,
  (ii) pe egalitatea acestora
  și pe
  (iii) dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

  Așadar familia nu are suport constituțional (și pe mai departe de ce ar avea suport legal) ca familie, fiind „neîntemeiata” dacă nu îndeplineşte UNA dintre condiţiile cumulative de mai sus.

  Deși se dorește protecția institutiei casatoriei în forma traditionala, efectul, normativ vorbind, este direct asupra familiilor neîntemeiate constituțional vorbind, a unor non-familii sau familii de facto nu?

  Iar CCR în decizia 580-2016 spune că

  „41. Întrucât propunerea de revizuire a Constituţiei vizează doar căsătoria și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie , iar nu viaţa de familie în sensul art. 26 din Constituţie, Curtea urmează să stabilească numai dacă prin modificarea propusă de inițiatorii revizuirii Constituției se suprimă dreptul la căsătorie, ori o garanție a acestuia.”

  Dar drepturile, libertăţile și garantiile constituționale nu sunt sistemice?

  Dacă la art. 26 se ocrotește familia de orice gen/viata de familie/relaţiile familiale și private iar la art. 48 alin. 1, se redefinește familia în limitele a trei condiții exhaustive și cumulative, cine mai poate interpreta, legal și constituțional vorbind, că viaţa de familie ocrotita de art 26 poate exista și în afara familiei așa cum se dorește acum redefinirea?

  Eu cred ca redefinirea familiei duce automat la lipsirea de protecția constitutionala-legala a relațiilor de familie. Constitutia la art. 26 nu spune ca viața de familie poate fi și extra-familiala adică înafara sensului constituțional, deci legal, al familei.

  Greşesc eu?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.