Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații Mediere

Modificările legii medierii între mit și realitate – Repoziționarea mediatorilor în piața conflictelor

19 septembrie 2018 | JURIDICE.ro

Miercuri, 19 septembrie 2018, organizatorii Galei Excelenței în Mediere au dat publicității următorul comunicat:

Legea nr. 192/2006, cea care reglementează medierea și organizarea profesiei de mediator, a fost modificată prin: Legea nr.  370/2009, Ordonanța de Guvern nr. 13/2010, Legea micii reforme în justiție nr. 202/2010, Legea nr. 115/2012, Legea nr. 76/2012, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2012, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2013, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013, Legea nr. 255/2013, Decizia Curții Consituționale a României nr. 266/2014, Decizia Curții Consituționale a României nr. 713/2014, Proiect de modificare a legii 192 -PL-x nr. 483/2016, Decizia Curții Consituționale a României din 18 septembrie 2018.

Decizia din 18 septembrie 2018 a Curții Constituționale a României a admis posibilitatea ca acordul de mediere să fie titlu executoriu, după verificarea și atestarea de către un avocat sau notar. Această verificare și atestare este necesară deoarece chiar și mediatorii care au studii juridice în mediere sunt mediatori și nu oferă consultanță juridică.

Forma inițială a legii medierii oferea mai multe beneficii (restituirea în totalitate a taxelor de timbru, posibilitatea de a apela la un mediator în orice moment al unui proces penal, etc) părților care alegeau medierea. Această nouă variantă de punere în executare a înțelegerii părților cuprinsă în acordul de mediere oferă celeritate în spețele din mediul de afaceri. Important de menționat este faptul că în acest moment medierea este recunoscută ca profesie de sine stătătoare și non-juridică.

Anca Lucia Stancu, mediator și organizator al Galei Excelenței în Mediere: „Am convingerea că reușita noastră depinde doar de noi, că așteptarea ca altcineva să facă ceva pentru noi nu este realistă și că o repoziționare în piața conflictelor a mediatorilor este șansa noastră de a impulsiona medierea. Ediţia 2018 a Galei Excelenței în Mediere îşi propune să aducă medierea în atenția mediului de afaceri, prin încurajarea oportunităților de colaborare între mediul de afaceri și mediatori.” 

Activitățile organizate sub egida Galei Excelenței în Mediere – Medierea – Timpul solutiilor pentru business – se desfășoară în perioada 27-29 septembrie 2018, la Cluj-Napoca.

Ziua de 27 septembrie 2018 este dedicată workshop-urilor pe teme de mediere în contextul mediului de afaceri și a managementului disputelor în activitatea curentă a unei firme. Facultatea FSPAC, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, va fi gazda acestei activități noi în cadrul evenimentului.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Agenda Galei conține activități diferite pentru mediul de afaceri și mediatori, dar și o seară festivă comună, la Hotel Stil, ce va avea loc în 28 septembrie 2018, la care au confirmat participarea domnul primar Emil Boc, avocatul de business Gabriel Biriș, domnul consul onorific al Olandei Wouter Reijers. Pentru prima dată va fi un panel de discuții, pe teme de mediere, cu invitații speciali în cadrul serii festive, urmat de tradiționala festivitate de premiere a mediatorilor cu rezultate deosebite.

Conferința Națională a Mediatorilor cu tema Anul Centenarului – Anul unirii mediatorilor va trata subiecte de interes pentru prezentul și viitorul profesiei de mediator.

Anca Lucia Stancu: „Cred cu putere că doar împreună putem face din mediere o activitate care să fie prezentă în viețile celor care au nevoie de ea. Cu cât vom fi mai mulți mediatori prezenți la eveniment, cu atât impactul va fi mai puternic și vocea noastră va fi auzită și ascultată.” 

Gala Excelenței în Mediere organizată de Asociația Medierenet Cluj-Napoca și este sprijinită de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, de Universitatea Babeș-Bolyai, asociațiile de mediatori și partenerii evenimentului: Rondocarton, Chiorino, Darian DRS, Marieta Avram- Cabinet de avocat, Wens, Biris-Goran, Luminița Balazs Fashion, FSPAC,GRID România, Institutul Transilvan De Mediere, Visit Cluj, Centrul Cultural și Academic Olandez Cluj, Long Way, Șerban și Asociații, Profesional SP, Business Ladies Club, Business Days, Klain, Mondevents, Juridice.ro, avocatnet.ro, transilvaniareporter.ro, ziarmediacal.ro.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership