Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Interesul autorității publice de a nu se ajunge la judecată pe fond


23.09.2018 | Ștefan BOTEZATU
Secţiuni: C. administrativ, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan Boteaztu

Ștefan Botezatu

Într-adevăr, a existat o minută în 2015: Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu curțile de apel, s-au întâlnit și au făcut o analiză a acestei chestiuni, ajungând la soluția că ar trebui, în baza articolului de la final, din Legea contenciosului administrativ, art. 28 cred că este, să fie luat în considerare art. 78 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

Și aici este un artificiu bizar care, din punctul meu de vedere, este incorect. Instanța procedează la respingerea cererii, fără a cerceta fondul și, deci, ca inadmisibilă. A fost acea discuție între Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel în care, într-adevăr, s-a pus problema dacă vom aplica art. 78 indice 1 din Codul de procedură civilă, care spune că în cazurile expres prevăzute de lege și în materie necontencioasă, instanța pune în discuția părților, indiferent ce spun ele, instanța are libertatea de a lărgi cadrul procesual și a proceda la judecata pe fond.

Din punctul meu de vedere, faptul că modificarea adusă de Legea nr. 212/2018 a preluat art. 78 alin. (2) din Codul de procedură civilă nu reprezintă cea mai fericită soluție. La momentul la care a fost această întâlnire între Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel, da, era soluția corectă, pentru că nu aveam un caz expres prevăzut de Lege, nimic nu ar fi împiedicat ca acest caz prevăzut expres de lege să fie preluat ca atare în Legea nr. 212/2018. Și de ce spun acest lucru? Pentru că ne putem găsi în situația în care instanța, într-adevăr, pune în discuția părților, partea interesată pentru judecarea fondului tot timpul în acest tip de litigii în contencios administrativ este reclamantul.

Autoritatea publică are tot interesul de a nu se ajunge la judecată pe fond și este, cel mai probabil, înclinată să nu solicite în mod voluntar introducerea în cauză a unui terț. Așa încât îmi pun întrebarea, din perspectiva reclamantului, ce alternativă am, dacă vreau să se ajungă totuși la judecata fondului, atunci când instanța va pune în discuție introducerea în cauză a unui terț despre care este posibil să știu sau să nu știu ce poziție procesuală va avea.

De altfel, în cauza care a generat discuția între Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel pentru acea soluție, pe forma veche a Legii contenciosului administrativ, intervenise în dosar un terț care a avut o poziție procesuală extrem de oscilantă. Una dintre chestiunile analizate acolo a fost și această poziție oscilantă. La momentul la care se pune în discuție, din perspectiva reclamantului, eu nu pot să știu dacă este favorabilă petentului introducerea în cauză a terțului respectiv și voi fi practic obligat – cu alte cuvinte, nu există nicio discuție – să solicit eu, din perspectiva reclamantului, dacă autoritatea nu o face – cel mai probabil nu o va face – introducerea în cauză, pentru a evita o soluție de respingere ca inadmisibilă a cererii, luând riscul evident al unei conduite oscilante a terțului, a unei poziții pe care nu o cunosc, respectând însă faptul că instanța a decis pe baza primei teze a acestui articol că este necesară introducerea în cauză.

Avocat Ștefan Botezatu
Managing Partner BOTEZATU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Modificările Legii Contenciosului Administrativ”, ediția 212, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii