Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

De ce să nu se formuleze o plângere prealabilă care nu cuprinde motive?
24.09.2018 | Dan-Rares RADUCANU

Secţiuni: C. administrativ, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dan-Rareș Răducanu

Dan-Rareș Răducanu

Plecăm de la premisa că autoritatea publică este o autoritate competentă, nu din punct de vedere juridic, competentă din punct de vedere al capacităților funcționale și organizatorice de a analiza la modul serios o situație – nu o plângere – juridică existentă și de a o analiza prin raportare la lege. Nu întâmplător legiuitorul atunci când se referă în art. 7 alin. (1) din Legea 212/2018, preved că, înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie i se adreseze autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare dacă aceasta există pentru revocarea actului în tot sau în parte. Nu întâmplător a omis să introducă un cuvânt: ”motivat”.

Eu, personal, am o experiență de 20 de ani în avocatură și vreau să spun că, în afară de câteva mici aspecte pe contenciosul fiscal, unde hai spunem că pot să număr pe degetele de la o mână când s-a dat o reverificare, nu anularea cu totul a actului contestat, în afară de aceste situații, cum spuneam, extrem de rare, nu am văzut într-adevăr situații în care autoritatea publică să spună: ”Da, domnule, m-ai convins. Motivele pe care le-ai invocat prin plângerea prealabilă sunt atât de bune, încât m-ai convins. Uite, mi le-am însușit.” Nu există.

Și atunci legiuitorul, din punctul meu de vedere, nu întâmplător a spus că trebuie să soliciți revocarea actului. Și mai este un argument. Dacă, într-adevăr, ajungem la concluzia că poți să invoci și alte motive decât cele invocate prin plângerea prealabilă și aceasta, iarăși, este o intervenție salutară a legiuitorului, pentru că într-adevăr a fost o practică contradictorie la nivelul instanțelor de contencios administrativ dacă poți să invoci astfel de motive și argumentul majorității instanțelor a fost că poți să le invoci, tocmai din acest motiv, că nu a existat nici înainte mențiunea că plângerea prealabilă trebuie să fie motivată neapărat.

În această situație, cred că putem să ajungem chiar la situația extrem de semnalată de cineva care a pus niște întrebări în cursul zilei de astăzi, dintre cei care ne urmăresc, de a avea o plângere prealabilă care să nu cuprindă motive. De ce să nu se formuleze o plângere prealabilă care nu cuprinde motive? Poate că partea vătămată nu poate să fie asistată de avocat, poate că partea vătămată nu cunoaște toate aspectele pe care le-ar putea invoca, dar este obligată de lege, de fapt, să formuleze această plângere prealabilă, știind practic că răspunsul va fi unul negativ, indiferent câte motive de nulitate s-ar invoca prin cerere.

Și merg mai departe și spun, teoretic vorbind – nu se va întâmpla, din păcate, niciodată în practică, cel puțin la noi – chiar dacă o plângere prealabilă este nemotivată, autoritatea administrativă, în calitate de organ care ar trebui să fie competent, ar trebui să se aplece asupra plângerii motivate și să se mai uite o dată pe actul respectiv. 

Avocat Dan-Rareș Răducanu
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Modificările Legii Contenciosului Administrativ”, ediția 212, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti