Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Opinii SELECTED

Paleta largă a hotărârilor care nu pot fi suspuse recursului în casație

28 septembrie 2018 | Mihai Adrian HOTCA
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Codul de procedură penală are destinate mai multe articole care reglementează materia recursului în casație. După ce stabilește că scopul recursului în casație este acela de a face ca hotărârile judecătorești pronunțate în cauzele penale să se conformeze regulilor de drept aplicabile, sunt alte texte care reglementează mai multe chestiuni: cine are calitate, termen și altele. Dar avem și precizări importante, referitoare la obiectul recursului în casație sub aspectul hotărârilor care intră și care nu intră sub incidența acestei căi extraordinare, să-i spunem, de atac.

După ce se enunță principiul că toate hotărârile pronunțate de către curțile de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, în apel, pot fi atacate cu recurs în casație, avem câteva excluderi și aș vrea să mă opresc asupra lor. Sunt excluse hotărârile pronunțate în materia executării pedepselor, în materia reabilitării, în ceea ce privește hotărârile privind respingerea cererilor de revizuire ca inadmisibile, a hotărârilor prin care se respinge cererea de redeschidere în cazul judecării în lipsă, când este vorba despre hotărâri pronunțate în cauze penale, unde acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămată, hotărârile pronunțate în materia procedurii simplificate și a acordurilor de recunoaștere.

Curtea Constituțională a stabilit că, în ceea ce privește aplicarea procedurii abreviate, ar trebui să existe recurs în casație. Și avem o modificare care a rezolvat această chestiune. Dar, iată, că avem o paletă foarte largă de hotărâri care nu pot fi suspuse acestei căi extraordinare de atac. Și atunci întrebarea pe care orice profesionist și-o adresează este: ”Nu cumva este inoportună – ca să nu spunem neconstituțională – o astfel de restrângere?

Potrivit Constituției, art. 126 alin. (3), Înalta Curte de Casație și Justiție, printre alte meniri ale sale, are această menire importantă: să asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României. Și mă întreb cum o face dacă o serie de hotărâri scapă acestei căi extraordinare de atac. S-ar putea răspunde: ”Dar sunt altele. Există hotărârile prealabile, există recursul în interesul legii.” Așa este, dar până să se ajungă la declanșarea acestor căi extraordinare de atac sunt situații în care rămâne o practică neunitară și x, y, z, cetățeni ai acestei țări, rămân cu hotărârile definitive și nu le mai pot supune acestei căi extraordinare. Să luăm doar un exemplu, care este întâlnit în practică. Sunt curți de apel care, în materia reabilitării, de pildă, aplică în timp legea penală într-o manieră diferită de alte curți, după cum sunt chiar în interiorul aceleiași curți de apel complete care soluționează diferit problema de drept.

Ca să luăm un exemplu, se pune problema dacă a fost condamnat și a executat pedeapsa sub Codul vechi, reabilitarea sub ce Cod se are în vedere? Evident, Noul Cod dacă este mai favorabil. Dar dacă el a fost condamnat și a executat pedeapsa sub Codul vechi, mai poți discuta de aplicarea legii noi care este defavorabilă? Evident că nu. Sunt astfel de soluții în practica judiciară. Și știți care este riscul? Dacă ar fi o curte izolată, deși nici așa nu ar trebui să existe, pentru că nu contează procentul, răul este că există. Sunt 15 curți, plus cea militară, deci 16 curți la nivelul întregii țări și putem discuta de 16 curți supreme pe anumite probleme care nu sunt supuse chestiunilor avute în vedere de legiuitor printre cazurile de recurs în casație. Și aceasta este o problemă reală, pentru că nu discutăm de situații de fapt, ci de modul cum se aplică legea.

Avocat prof. univ. dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Recursul în casație – de la deziderat la realitate”, ediția 213organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale