Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Paleta largă a hotărârilor care nu pot fi suspuse recursului în casație


28.09.2018 | Mihai Adrian HOTCA
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Codul de procedură penală are destinate mai multe articole care reglementează materia recursului în casație. După ce stabilește că scopul recursului în casație este acela de a face ca hotărârile judecătorești pronunțate în cauzele penale să se conformeze regulilor de drept aplicabile, sunt alte texte care reglementează mai multe chestiuni: cine are calitate, termen și altele. Dar avem și precizări importante, referitoare la obiectul recursului în casație sub aspectul hotărârilor care intră și care nu intră sub incidența acestei căi extraordinare, să-i spunem, de atac.

După ce se enunță principiul că toate hotărârile pronunțate de către curțile de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, în apel, pot fi atacate cu recurs în casație, avem câteva excluderi și aș vrea să mă opresc asupra lor. Sunt excluse hotărârile pronunțate în materia executării pedepselor, în materia reabilitării, în ceea ce privește hotărârile privind respingerea cererilor de revizuire ca inadmisibile, a hotărârilor prin care se respinge cererea de redeschidere în cazul judecării în lipsă, când este vorba despre hotărâri pronunțate în cauze penale, unde acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămată, hotărârile pronunțate în materia procedurii simplificate și a acordurilor de recunoaștere.

Curtea Constituțională a stabilit că, în ceea ce privește aplicarea procedurii abreviate, ar trebui să existe recurs în casație. Și avem o modificare care a rezolvat această chestiune. Dar, iată, că avem o paletă foarte largă de hotărâri care nu pot fi suspuse acestei căi extraordinare de atac. Și atunci întrebarea pe care orice profesionist și-o adresează este: ”Nu cumva este inoportună – ca să nu spunem neconstituțională – o astfel de restrângere?

Potrivit Constituției, art. 126 alin. (3), Înalta Curte de Casație și Justiție, printre alte meniri ale sale, are această menire importantă: să asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României. Și mă întreb cum o face dacă o serie de hotărâri scapă acestei căi extraordinare de atac. S-ar putea răspunde: ”Dar sunt altele. Există hotărârile prealabile, există recursul în interesul legii.” Așa este, dar până să se ajungă la declanșarea acestor căi extraordinare de atac sunt situații în care rămâne o practică neunitară și x, y, z, cetățeni ai acestei țări, rămân cu hotărârile definitive și nu le mai pot supune acestei căi extraordinare. Să luăm doar un exemplu, care este întâlnit în practică. Sunt curți de apel care, în materia reabilitării, de pildă, aplică în timp legea penală într-o manieră diferită de alte curți, după cum sunt chiar în interiorul aceleiași curți de apel complete care soluționează diferit problema de drept.

Ca să luăm un exemplu, se pune problema dacă a fost condamnat și a executat pedeapsa sub Codul vechi, reabilitarea sub ce Cod se are în vedere? Evident, Noul Cod dacă este mai favorabil. Dar dacă el a fost condamnat și a executat pedeapsa sub Codul vechi, mai poți discuta de aplicarea legii noi care este defavorabilă? Evident că nu. Sunt astfel de soluții în practica judiciară. Și știți care este riscul? Dacă ar fi o curte izolată, deși nici așa nu ar trebui să existe, pentru că nu contează procentul, răul este că există. Sunt 15 curți, plus cea militară, deci 16 curți la nivelul întregii țări și putem discuta de 16 curți supreme pe anumite probleme care nu sunt supuse chestiunilor avute în vedere de legiuitor printre cazurile de recurs în casație. Și aceasta este o problemă reală, pentru că nu discutăm de situații de fapt, ci de modul cum se aplică legea.

Avocat prof. univ. dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Recursul în casație – de la deziderat la realitate”, ediția 213organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro