Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Orice nouă lege ar trebui să creeze în societate o speranță de mai bine


1 octombrie 2018 | Augustin ZĂBRĂUŢANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Augustin Zăbrăuțanu

Augustin Zăbrăuțanu

Adoptarea unei noi legi – fără a avea în vederee situații de o complexitate ca adoptarea unor noi coduri, atât civil, cât și penal și de procedură – generează, automat, o activitate intensă de popularizare, de adaptare a întregului sistem, cu aplicarea acestor legi. Ceea ce s-a și întâmplat. Am văzut materiale foarte interesante produse de Institutul Național al Magistraturii, de Parchetul General, pentru a ajuta la aplicarea corectă, coerentă și unitară a acestor noi legi.

Mă gândesc că și pentru sistemul judiciar în ansamblu și mă refer, mai ales, când discutăm despre judecată și despre condamnare, astfel de posibilități mai largi, prin care Înalta Curte să analizeze și să dea o direcție unitară în acest sens, în aplicarea legii, ar face parte tot dintr-o strategie coerentă a societății de a nu crea inechități.

Orice nouă lege ar trebui să creeze în societate o așteptare, o speranță de mai bine, pentru că altfel la ce să o dai? Și aici o să ajungem iar la discuția că, cel puțin raportat la normele de procedură, se ajunsese la o așezare a vechilor norme și la o cunoaștere și aplicarea lor de către sistemul judiciar mai apreciată de foarte multe ori decât ceea ce se întâmplă cu unele norme.

Avocat Augustin Zăbrăuțanu
ZĂBRĂUȚANU POPESCU & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Recursul în casație – de la deziderat la realitate”, ediția 213organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică