Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Despre audierea martorilor în arbitraj
03.10.2018 | Anca Liana CARAIOLA BUFTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Anca Liana Caraiola-Buftea

Anca Liana Caraiola-Buftea

IBA (International Bar Association) Rules au fost adoptate de către Asociația Internațională a Barourilor – o asociație creată undeva în jurul anilor 1947-1948 -, care funcționează pe mai multe comitete, iar în Comitetul Arbitration, s-a încercat o codificare – e mult spus – a uzanțelor care erau utilizate în arbitrajul internațional de diferite instituții arbitrale, gen ICC, regulile UNCITRAL și nu numai.

Au fost mai multe variante. Ultima, la care mă voi referi, este cea din 2010, reguli de arbitraj de prezentare a probelor care cuprind, așa cum am spus, aceste uzanțe internaționale universal acceptabile. Ce înseamnă aceste standarde în arbitrajul internațional? Se pornește de la niște principii bine înțelese, și anume: există o flexibilitate mult mai mare în fața Tribunalului Arbitral, însă arbitrul care are această datorie de a instrumenta cazul, în concepția sistemului continental, va trebui să observe anumite limite și aceste limite se referă la ideea de proces echitabil, la ideea de a permite părții să fie ascultată. Ori aceste principii se regăsesc în reguli atunci când se vorbește despre administrarea probei cu înscrisuri, când se vorbește despre administrarea probei cu martori, probei testimoniale și, bineînțeles, a expertizelor.

Ce mi se pare mie deosebit de important și ce am văzut în practică, a fost modalitatea în care se administrează propriu-zis aceste probe în cadrul audierilor și aici mă voi raporta la experiența personală care a presupus o învățare a acestor reguli, în vederea aplicării lor și, mai mult, o perfecționare prin caracterul repetat al participării mele sau al colegilor mei în calitate de counsel la arbitrajele internaționale. Ce înseamnă în concret acest lucru? Înseamnă că audierea este diferită față de audierea care are loc în fața instanței de judecată de drept comun, este o audiere care este influențată mai mult de modalitatea în care se audiază martorii de fapt și martorii experți în sistemul de common law, nu este o examinare de către părțile adverse la fel de agresivă ca cea pe care o vedem noi în filmele americane, unde avem o curte cu jurați și niște avocați foarte agresivi atunci când au martorii părții adverse în față. Dar, categoric, este ceva diferit de ceea ce este prezent în fața instanțelor de drept comun, față de ceea ce suntem noi învățați să aplicăm atunci când ne ducem în fața instanțelor de drept român. Această audiere spectaculoasă, într-o anumită privință, presupune anumite tactici, pe care, așa cum am spus, a trebuit să le învățăm și pe care le poți aplica, mai mult sau mai puțin bine.

Avocat Anca Liana Caraiola
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Administrarea probelor în arbitraj – între reguli și practică”, ediția 214organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.