Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

Ca experți, misiunea noastră este să ajutăm arbitrii
29.09.2018 | Ana SEBOV

Secţiuni: Arbitraj, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ana Sebov

Ana Sebov

Respect foarte mult instituția arbitrală. De ce? Pentru că, din punctul meu de vedere, ceea ce am observat ca expert, redactând rapoarte, respectiv asistând la audieri, cuvintele cu care aș defini această instituție sunt colaborarea, încrederea, confidențialitatea, respect, profesionalism și obiectivitate. Ca și diferențe pe care le văd, din punct de vedere al expertizei, cel puțin la nivel de arbitraj internațional, există o libertate a alegerii experților, adică nu există o limitare la experții judiciari. Accentul este pus pe credibilitate, pe profesionalism, pe o experiență dovedită și dovedibilă și, nu în ultimul rând, pe comunicare și prezentare. Și o să accentuez această ultimă parte, pentru că un expert poate fi foarte bun în aria pe care o expertizează, pe care o analizează, dar s-ar putea să aibă dificultăți în a prezenta, pe înțelesul tuturor, rezultatele expertizei. Cred că un proces arbitral eficient încurajează să existe experți care, pe lângă experiență, calificări, au și capacitatea de comunicare.

O altă diferență pe care am observat-o este legată de rapoarte. Rapoartele în arbitrajele internaționale nu sunt standardizate. Eu, de exemplu, într-o expertiză contabilă, nu trebuie să fac referință la standardul 35, însă principiile sunt comune. Ce înseamnă? Trebuie să arăt credibilitatea, trebuie să arăt independența, trebuie să arăt experiența, trebuie să specific foarte clar care sunt instrucțiunile, faptele, pe baza cărora concluziile sunt trase, să pun la dispoziție, în cadrul raportului, probele pentru a putea fi analizate și de expertul părții adverse, în măsura în care sunt doi experți și nu există un expert independent. Apoi, la nivel de expert independent – dacă în instanța de drept comun, expertul independent este numit practic de justiție, de judecător – în cadrul arbitrajului există o colaborare, există un dialog în numirea expertului. Și cred că aceasta ajută foarte mult cazul în sine.

Ca expert într-un arbitraj, principiul de bază este obiectivitatea, pentru că impactează reputația expertului. În momentul în care scriem un raport, avem în vedere, în primul rând, că va fi combătut de partea cealaltă și atunci trebuie să privești din diverse unghiuri, iar pregătirea în sine nu presupune lipsa obiectivității, ci presupune să fii pregătit să vezi lucrurile din diverse unghiuri și să poți să răspunzi la întrebări dificile. Eu cred că este foarte important și ajută procesul arbitral acest lucru. Ca experți, noi avem în vedere faptul că misiunea noastră este să ajutăm arbitrii. Noi suntem acolo ca să clarificăm niște aspecte, legate de fapte, poate, sau legate de prejudiciu, astfel încât arbitrii să poată lua o decizie. Deci, practic, obiectivitatea vine și intrinsec prin acest obiectiv: servim clarificare. Adică, servim Tribunalul Arbitral.

Ana Sebov
Director Forensic Services, PwC România

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Administrarea probelor în arbitraj – între reguli și practică”, ediția 214organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti