Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Despre sancțiunile aplicabile în arbitraj
02.10.2018 | Cristiana Irinel STOICA

JURIDICE - In Law We Trust
Cristiana Irinel Stoica

Cristiana Irinel Stoica

De remarcat este și faptul că în arbitraj nu se aplică sancțiuni nici împotriva martorilor, nici împotriva experților. Nu există mijloace de constrângere, așa cum are instanța de judecata la dispoziție, care poate aplica amenzi acestora. Există un singur tip de sancțiune pe care l-am întâlnit, spre exemplu în regulile ICC, precum și în Modelul Lege UNCITRAL, unde se mentioneaza indirect o sancțiune: corectarea onorariilor aferente experților in functie de conduita lor. Deci, în sensul acesta, se poate dispune o diminuare a onorariului care s-ar cuveni expertului în cazul în care nu și-a îndeplinit misiunea, în special prin nedepunerea la termen a unui raport, dar nu pentru probleme de fond din cuprinsul raprotului. Acestea sunt alte elemente care nu intră în discuție, sub acest aspect.

Nici martorii, la rândul lor, nu sunt sancționați pentru faptul că nu se prezintă la tribunalul arbitral. Mai mult, sunt instituții arbitrale unde practica este în sensul că părțile sunt acelea care depun diligente pentru a aduce martorii în fata arbitrilor. Nu se practică în niciun fel citarea acestora. Pur și simplu, partea interesată care are un martor pentru a fi audiat, îl aduce prin propriile sale mijloace. Martorul astfel propus face toate declarațiile pe situațiile de fapt pe care trebuie să le infatiseze arbitrilor, în funcție, evident, de întrebările care îi sunt adresate.

Avocat dr. Cristiana I. Stoica
Partener fondator STOICA & Asociaţii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Administrarea probelor în arbitraj – între reguli și practică”, ediția 214organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.