« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre sancțiunile aplicabile în arbitraj
02.10.2018 | Cristiana Irinel STOICA

Secţiuni: Arbitraj, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Cristiana Irinel Stoica

Cristiana Irinel Stoica

De remarcat este și faptul că în arbitraj nu se aplică sancțiuni nici împotriva martorilor, nici împotriva experților. Nu există mijloace de constrângere, așa cum are instanța de judecata la dispoziție, care poate aplica amenzi acestora. Există un singur tip de sancțiune pe care l-am întâlnit, spre exemplu în regulile ICC, precum și în Modelul Lege UNCITRAL, unde se mentioneaza indirect o sancțiune: corectarea onorariilor aferente experților in functie de conduita lor. Deci, în sensul acesta, se poate dispune o diminuare a onorariului care s-ar cuveni expertului în cazul în care nu și-a îndeplinit misiunea, în special prin nedepunerea la termen a unui raport, dar nu pentru probleme de fond din cuprinsul raprotului. Acestea sunt alte elemente care nu intră în discuție, sub acest aspect.

Nici martorii, la rândul lor, nu sunt sancționați pentru faptul că nu se prezintă la tribunalul arbitral. Mai mult, sunt instituții arbitrale unde practica este în sensul că părțile sunt acelea care depun diligente pentru a aduce martorii în fata arbitrilor. Nu se practică în niciun fel citarea acestora. Pur și simplu, partea interesată care are un martor pentru a fi audiat, îl aduce prin propriile sale mijloace. Martorul astfel propus face toate declarațiile pe situațiile de fapt pe care trebuie să le infatiseze arbitrilor, în funcție, evident, de întrebările care îi sunt adresate.

Avocat dr. Cristiana I. Stoica
Partener fondator STOICA & Asociaţii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Administrarea probelor în arbitraj – între reguli și practică”, ediția 214organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD