« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Rezumatul avizului AEPD referitor la propunerea de regulament privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a altor documente
25.09.2018 | Vlad BERCU

Drept Timisoara
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 338 din data de 21 septembrie 2018, a fost publicat Rezumatul avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor referitor la propunerea de regulament privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a altor documente.

Context: la data de 17 aprilie 2018, Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”) a publicat propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație, care își propune să îmbunătățească caracteristicile de securitate ale cărților de identitate ale cetățenilor UE și ale permiselor de ședere ale membrilor de familie care sunt resortisanți ai țărilor terțe (denumită în continuare „propunerea”).

Prezentul aviz evidențiază poziția AEPD privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

AEPD sprijină obiectivul Comisiei Europene de a consolida standardele de securitate aplicabile cărților de identitate și documentelor de ședere, contribuind astfel la securitatea Uniunii per ansamblu. Totodată, AEPD consideră că propunerea nu oferă justificări suficiente ale necesității de a prelucra două tipuri de date biometrice (imaginea facială și amprentele digitale) în acest context, din moment ce scopurile declarate pot fi atinse printr-o metodă mai puțin invazivă.

AEPD subliniază că prelucrarea imaginilor faciale și a amprentelor digitale s-ar încadra în mod evident în categorie de date cu caracter sensibil.

AEPD dorește să sublinieze că articolul 35 alineatul (10) GDPR s-ar aplica în cazul acestei prelucrări. Autoritatea Europeană consideră că evaluarea impactului care însoțește propunerea nu poate fi considerată suficientă în sensul conformității cu acest articol.

Autoritatea înțelege că utilizarea datelor biometrice poate fi considerată o măsură legitimă de combatere a fraudei, dar propunerea nu justifică necesitatea de a stoca două tipuri de date biometrice pentru scopurile prevăzute în cadrul acesteia. O opțiune care poate fi luată în considerare este limitarea datelor biometrice utilizate la una singură (de exemplu, doar imaginea facială). În plus, AEPD ar dori să sublinieze că înțelege că stocarea imaginilor amprentelor digitale îmbunătățește interoperabilitatea, dar, în același timp, mărește volumul de date biometrice prelucrate și riscul de uzurpare a identității în cazul unei încălcări a securității datelor cu caracter personal.

O altă propunere din partea AEPD ține de stabilirea limitei de vârstă pentru luarea amprentelor digitale la copii, în temeiul propunerii, la 14 ani.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.