Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Sesizare privind uniformizarea legislației relative la acordul de mediere penală


26 septembrie 2018 | Ilie DORIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Drept penal, Mediere, Opinii, SELECTED
Ilie Dorin

Ilie Dorin

În data de 04.07.2018, Camera Deputaților a adoptat o lege care modifică substanțial Codul penal, lege care încă este în stadiul de proiect, fiind supusă controlului de constituționalitate la CCR.

La punctul 28 al Legii în discuție se menționează: După articolul 159 se introduce un nou articol, art. 159 indice 1, cu următorul cuprins:

„Acordul de mediere

Art. 159 indice 1: Acordul de mediere produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la pronunţarea unei hotărâri definitive.”

Observăm că legiuitorul a optat pentru alinierea standardelor în medierea penală, conform normelor europene în domeniu, mai cu seamă a Directivei 2012/29/UE, unde se stipulează că formele alternative de soluționare a conflictelor penale, inclusiv medierea penală, trebuie să fie puse la dispoziția persoanelor vătămate și inculpaților, pe tot parcursul procesului penal, și să producă tot astfel efecte juridice în toate etapele judiciare, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești.

Doresc să sesizez prin aceasta notă Consiliul de Mediere și pe cei în drept, că modificarea de mai sus trebuie să fie urmată/corelată cu modificarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006. Acest articol sună acum astfel:” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.”

Așadar, dacă ar intra în vigoare modificarea Codului penal, așa cum a fost adoptată de Camera Deputaților și amintită mai sus, cele două articole, art. 159 indice 1 din Codul penal și art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006, s-ar contrazice reciproc și s-ar isca un conflict normativ care ar conduce la situații juridice confuze.

Pentru evitarea acestei contradicții, se impune abrogarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006 ori modificarea lui în acord cu noul art. 159 indice 1 din Codul penal (care va intra în curând în vigoare). Astfel, art. 67 alin (2) indice 2 din Legea Medierii ar trebui modificat, încât să aibă următorul conținut: ” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere, în condițiile prezentei legi, poate interveni conform termenului indicat de art. 159 indice 1 din Codul penal.”

Consiliul de Mediere ar trebui să înainteze o solicitare, în contextul celor de mai sus, către organele legislative abilitate să facă corecturile și corelările normative care se impun.

Avocat și mediator Ilie Dorin

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică