ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Sesizare privind uniformizarea legislației relative la acordul de mediere penală
26.09.2018 | Ilie DORIN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Ilie Dorin

Ilie Dorin

În data de 04.07.2018, Camera Deputaților a adoptat o lege care modifică substanțial Codul penal, lege care încă este în stadiul de proiect, fiind supusă controlului de constituționalitate la CCR.

La punctul 28 al Legii în discuție se menționează: După articolul 159 se introduce un nou articol, art. 159 indice 1, cu următorul cuprins:

„Acordul de mediere

Art. 159 indice 1: Acordul de mediere produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la pronunţarea unei hotărâri definitive.”

Observăm că legiuitorul a optat pentru alinierea standardelor în medierea penală, conform normelor europene în domeniu, mai cu seamă a Directivei 2012/29/UE, unde se stipulează că formele alternative de soluționare a conflictelor penale, inclusiv medierea penală, trebuie să fie puse la dispoziția persoanelor vătămate și inculpaților, pe tot parcursul procesului penal, și să producă tot astfel efecte juridice în toate etapele judiciare, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești.

Doresc să sesizez prin aceasta notă Consiliul de Mediere și pe cei în drept, că modificarea de mai sus trebuie să fie urmată/corelată cu modificarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006. Acest articol sună acum astfel:” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.”

Așadar, dacă ar intra în vigoare modificarea Codului penal, așa cum a fost adoptată de Camera Deputaților și amintită mai sus, cele două articole, art. 159 indice 1 din Codul penal și art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006, s-ar contrazice reciproc și s-ar isca un conflict normativ care ar conduce la situații juridice confuze.

Pentru evitarea acestei contradicții, se impune abrogarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006 ori modificarea lui în acord cu noul art. 159 indice 1 din Codul penal (care va intra în curând în vigoare). Astfel, art. 67 alin (2) indice 2 din Legea Medierii ar trebui modificat, încât să aibă următorul conținut: ” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere, în condițiile prezentei legi, poate interveni conform termenului indicat de art. 159 indice 1 din Codul penal.”

Consiliul de Mediere ar trebui să înainteze o solicitare, în contextul celor de mai sus, către organele legislative abilitate să facă corecturile și corelările normative care se impun.

Avocat și mediator Ilie Dorin

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate