« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Sesizare privind uniformizarea legislației relative la acordul de mediere penală
26.09.2018 | Ilie DORIN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ilie Dorin

Ilie Dorin

În data de 04.07.2018, Camera Deputaților a adoptat o lege care modifică substanțial Codul penal, lege care încă este în stadiul de proiect, fiind supusă controlului de constituționalitate la CCR.

La punctul 28 al Legii în discuție se menționează: După articolul 159 se introduce un nou articol, art. 159 indice 1, cu următorul cuprins:

„Acordul de mediere

Art. 159 indice 1: Acordul de mediere produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la pronunţarea unei hotărâri definitive.”

Observăm că legiuitorul a optat pentru alinierea standardelor în medierea penală, conform normelor europene în domeniu, mai cu seamă a Directivei 2012/29/UE, unde se stipulează că formele alternative de soluționare a conflictelor penale, inclusiv medierea penală, trebuie să fie puse la dispoziția persoanelor vătămate și inculpaților, pe tot parcursul procesului penal, și să producă tot astfel efecte juridice în toate etapele judiciare, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești.

Doresc să sesizez prin aceasta notă Consiliul de Mediere și pe cei în drept, că modificarea de mai sus trebuie să fie urmată/corelată cu modificarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006. Acest articol sună acum astfel:” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.”

Așadar, dacă ar intra în vigoare modificarea Codului penal, așa cum a fost adoptată de Camera Deputaților și amintită mai sus, cele două articole, art. 159 indice 1 din Codul penal și art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006, s-ar contrazice reciproc și s-ar isca un conflict normativ care ar conduce la situații juridice confuze.

Pentru evitarea acestei contradicții, se impune abrogarea art. 67 alin. (2) indice 2 din Legea Medierii nr. 192/2006 ori modificarea lui în acord cu noul art. 159 indice 1 din Codul penal (care va intra în curând în vigoare). Astfel, art. 67 alin (2) indice 2 din Legea Medierii ar trebui modificat, încât să aibă următorul conținut: ” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere, în condițiile prezentei legi, poate interveni conform termenului indicat de art. 159 indice 1 din Codul penal.”

Consiliul de Mediere ar trebui să înainteze o solicitare, în contextul celor de mai sus, către organele legislative abilitate să facă corecturile și corelările normative care se impun.

Avocat și mediator Ilie Dorin

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Mediere, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD