Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Europeană a Limbilor


26.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Europeană a Limbilor este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Ziua Europeană a Limbilor de pe 26 septembrie este o oportunitate bine stabilită pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la învățarea limbilor și diversitatea lingvistică. Iau parte numeroase institute lingvistice și culturale, asociații, universități și, în special, școli.

Evenimentul principal din acest an, organizat de Comisia Europeană, care sărbătorește Anul European al Tineretului 2022, va avea tineretul în centrul său.

Vă va duce într-o călătorie din Suedia în Portugalia și din Estonia în Spania pentru a discuta despre școlile conștiente de limbă și despre modul în care sălile de clasă multilingve și activitățile comunitare favorizează incluziunea.

Ne vom conecta cu unele dintre evenimentele Zilei Europene a Limbii care au loc în statele membre ale Uniunii Europene (UE). Tinerii ne vor spune ce simt despre limbi și cum le influențează viața.

Având în vedere numărul mare de copii strămutați ucraineni, evenimentul va permite discuții despre sprijinul pentru includerea refugiaților ucraineni în sistemele naționale de educație ale UE, cu un accent deosebit pe integrarea prin învățarea limbilor străine.

***

Evenimentul va fi transmis în direct online pe pagina web a Consiliului Europei și pe Erasmus+ pe Facebook de la 12:00 până la 14:00, ora de vară a Europei Centrale (CEST), luni, 26 septembrie 2022.

Themis Christophidou, directorul general al Comisiei Europene pentru educație, tineret, sport și cultură, și Johannes Hahn, comisar european pentru buget și administrație, vor prezenta evenimentul și vor oferi o imagine de ansamblu asupra contextului politicii.

Discuţiile vor fi interpretate în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă şi cehă.

De asemenea, puteți urmări evenimentul pe rețelele sociale pe Erasmus+ pe Twitter.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europeană a Limbilor este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europeană a Limbilor este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Ziua Europeană a Limbilor este susținută și coordonată de Centrul European de Limbi Moderne al Consiliului Europei. Consiliul Europei este principala organizație a drepturilor omului de pe continent. Aceasta cuprinde 47 de state membre, inclusiv 28 de membre ale Uniunii Europene.

Niciodată nu au existat atâtea ocazii de a lucra sau de a studia într-o altă țară europeană, dar lipsa cunoștințelor lingvistice împiedică un mare număr de persoane să beneficieze de aceste oportunități.

Din cauza globalizării și a structurilor marilor întreprinderi internaționale, competențele în limbi străine sunt din ce în ce mai indispensabile cetățenilor pentru a lucra în mod eficient în propria țară. Doar limba engleză nu este, adesea, suficientă.

Europa posedă o veritabilă comoară lingvistică: există mai mult de 200 de limbi europene, fără a mai socoti limbile vorbite de cetățenii originari din alte continente. Această resursă importantă trebuie să fie recunoscută, utilizată și întreținută.

Învățarea limbilor prezintă avantaje pentru toată lumea și pentru toate vârstele; niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o limbă și pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă. Cunoașterea, fie și a câtorva cuvinte în limba țării pe care o vizităm (pentru vacanțe, de exemplu), permite stabilirea de contacte de o mare bogăție.

Învățarea limbilor altor popoare ne permite să ne înțelegem mai bine unii pe alții și să ne depășim diferențele culturale.

Competențele lingvistice sunt o necesitate și un drept pentru TOȚI: acesta este unul dintre mesajele principale ale Zilei Europene a Limbilor.

Obiectivele generale constau în a dezvolta o conștientizare:

*a bogăției diversității lingvistice a Europei, care trebuie să fie menținută și încurajată;
*a necesității diversificării gamei de limbi învățate (incluzând limbi mai puțin răspândite), care se traduce în plurilingvism;
*a importanței dezvoltării cel puțin a unui anumit grad de competențe în două limbi sau mai mult, pentru o deplină participare la cetățenia democratică în Europa.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Europeană a Limbilor este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

***

2018: Ziua Europeană a Limbilor este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Școlile, institutele culturale, bibliotecile și asociațiile organizează o serie de evenimente, inclusiv seminarii, quiz-uri, „speak-dating”, emisiuni radio, lectură de poezie și povestiri.

În acest an, UE are un motiv în plus de sărbătoare: se împlinesc 60 de ani de la adoptarea Regulamentului 1/58 al Consiliului, care stabilește limbile oficiale ale UE și constituie astfel temeiul juridic al multilingvismului, motivul pentru care există traducere și interpretare în UE.

Cu această ocazie, comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget, resurse umane, traducere și interpretare, a declarat: „În instituțiile UE, traducem și interpretăm de 60 de ani pentru a le permite oamenilor să înțeleagă mai bine modul în care UE le schimbă viața în bine. Astăzi avem o nouă ocazie de a ne aminti că interacțiunea în cele 24 de limbi ne face mai bogați din punct de vedere cultural și de a onora munca tuturor traducătorilor si interpreților ale căror eforturi neobosite ne ajută sa ne înțelegem mai bine unii pe alții.”

La Bruxelles, Comisia Europeană găzduiește o conferință publică privind educația multilingvă și expresia culturală, joi, 27 septembrie.

În România, Reprezentanța Comisiei Europene și partenerii săi au pregătit o serie de evenimente speciale.

Astfel, până sâmbătă, 29 septembrie, Săptămâna Europeană a Limbilor (SEL) propune ateliere, conferinţe, proiecţii de film, jocuri, concursuri şi o expoziţie – dedicate diversităţii lingvistice. SEL este organizată împreună cu Reţeaua institutelor culturale europene EUNIC România, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Centrul Naţional de Cultură al Romilor „Romano Kher” şi Europa FM.

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește astăzi evenimentul Let’s Play LinguaFest, organizat de către Comisia Europeană în parteneriat cu Agenția Națională Erasmus + România, Departamentul pentru Relații Interetnice și Asociația Da’DeCe. Elevi din școli cu programe Erasmus+ și școli cu predare în limbi minoritare sunt invitați să participe la ateliere și jocuri interactive cu conținut lingvistic, precum: povestea turnului Babel și a limbii originare, povestea unui cuvânt, dialog cultural pe Skype cu trupa Teatrolici din Stuttgart.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti