Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a turismului


27.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială a turismului este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

Regândirea turismului este tema Zilei mondiale a turismului 2022. Celebrarea oficială din acest an va fi găzduită de Indonezia, sărbătorind această oportunitate de a regândi modul în care realizăm turismul pentru un sector mai durabil, mai incluziv și mai rezistent.

***

Secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului, Zurab Pololikashvili, cu prilejul Zilei mondiale a turismului, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Turismului a fost întotdeauna o șansă de a ne reuni și de a sărbători realizările numeroase și variate ale sectorului nostru. În cea mai mare parte a patru decenii, am sărbătorit creșterea fără egal a turismului – în dimensiune, în acoperire și în semnificație.

În 2022, recunoaștem din nou oportunitățile pe care turismul le-a adus – și continuă să le aducă – oameni de pretutindeni. Cu toate acestea, în special anul acesta, recunoaștem și că nu ne putem întoarce la vechile moduri de lucru. Trebuie să regândim turismul.

Pe măsură ce lumea se deschide din nou, trebuie să învățăm lecțiile pandemiei și pauzele asociate în călătoriile internaționale. Expunând punctele slabe, criza ne-a arătat unde putem construi mai multă reziliență. Și expunând inegalitățile, ne-a arătat și unde putem oferi mai multă corectitudine.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale sale, rămâne obiectivul nostru final. Cu toate acestea, fiecare parte a sectorului trebuie să regândească modul în care ajungem acolo. Depinde de cei care se află la baza piramidei largi și diverse a turismului, inclusiv lucrătorii din turism și întreprinderile mici și destinațiile însele, să ia inițiativa și să conducă calea de urmat. Și, în același timp, organizațiile internaționale, inclusiv UNWTO, guvernele și autoritățile locale, trebuie să susțină sectorul prin transformarea sa, dând puterea de bază și asigurându-se că toată lumea are un cuvânt de spus în timp ce construim pentru un viitor mai bun. Turismul a funcționat întotdeauna pentru tineri, pentru femei și pentru comunități. Dar acum trebuie să funcționeze cu adevărat și cu ei. Avem nevoie de voci noi, precum și de idei noi dacă vrem să ne transformăm sectorul și să construim un turism mai bun pentru toți.

Regândirea unuia dintre sectoarele economice majore ale lumii nu va fi ușoară. Dar suntem deja pe drumul cel bun. Criza a inspirat și a catalizat creativitatea. Iar pandemia a accelerat transformarea muncii, aducând atât provocări, cât și oportunități enorme pentru a asigura și mai mulți oameni să beneficieze de repornirea turismului. De asemenea, facem progrese semnificative în transformarea turismului într-un motor central al economiilor verzi, albastre și digitale, asigurându-ne că creșterea nu vine în detrimentul oamenilor sau al planetei.

Abia suntem la început. Potențialul turismului este enorm și avem responsabilitatea comună de a ne asigura că acesta este pe deplin realizat. De Ziua Mondială a Turismului 2022, UNWTO face apel la toată lumea, de la lucrătorii din turism până la turiști înșiși, precum și întreprinderile mici, corporațiile mari și guvernele să reflecte și să regândească ceea ce facem și cum o facem. Viitorul turismului începe astăzi.

***

Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Turismului celebrează puterea turismului de a promova incluziunea, de a proteja natura și de a promova înțelegerea culturală.

Turismul este un motor puternic pentru dezvoltarea durabilă. Contribuie la educația și împuternicirea femeilor și tinerilor și promovează dezvoltarea socioeconomică și culturală a comunităților. Joacă un rol esențial în sistemele de protecție socială care formează fundația rezilienței și prosperității.

Trebuie să investim în turismul curat și durabil, scăzând consumul de energie al sectorului, adoptând căi cu emisii zero și protejând biodiversitatea. Trebuie să creăm locuri de muncă decente și să ne asigurăm că profiturile beneficiază țara gazdă și comunitățile locale. Guvernele, întreprinderile și consumatorii trebuie să-și alinieze practicile turistice la Obiectivele de dezvoltare durabilă și un viitor de 1,5°C. Însăși supraviețuirea acestei industrii și a multor destinații turistice, cum ar fi statele insulare mici în curs de dezvoltare, depinde de aceasta.

Conferința Oceanului ONU de anul acesta, în care comunitatea globală și sectorul turismului s-au angajat să construiască un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic până în 2024, reprezintă un prim pas important.

Nu există timp de pierdut. Să regândim și să reinventăm turismul și să oferim împreună un viitor mai durabil, mai prosper și mai rezistent pentru toți.

***

Ministrul Turismului și Economiei Creative al Republicii Indonezia, Sandiaga Salahuddin Uno, a transmis următorul mesaj:

Salutări din Indonezia minunată.

Suntem foarte încântați să fim gazda celebrării Zilei Mondiale a Turismului din acest an.

Pandemia a evidențiat nevoia critică de a transforma industria turismului și acum sărbătorim în sfârșit Ziua Mondială a Turismului, pe măsură ce turismul global își revine încet. După cum subliniază tema: „Regândirea turismului”, cred că este momentul să începem această transformare.

Industria turismului trebuie să fie pregătită pentru provocările viitoare, care necesită colaborare și un sentiment de interconectare între ele. În primul rând, abordarea părților interesate în ceea ce privește dezvoltarea sectorului turismului durabil. În al doilea rând, rolul puternic în cadrul comunității ca agent al schimbării în transformarea turismului. Și în al treilea rând, asigurarea siguranței vizitatorilor în timpul călătoriei.

Să sărbătorim și să formăm viitorul turismului care este durabil, mai puternic, mai incluziv și mai puternic pentru planeta în care trăim și pentru oamenii care se bazează pe el. Pentru că, deși potențialul turistic crește, nucleul trebuie să fie umanitatea. Astfel, indiferent de modul în care navigăm în turism în viitor, obiectivul final trebuie să fie incluziunea pentru toți oamenii.

Este un moment atât de interesant pentru noi, indonezienii, în special pentru oamenii din Bali să vă urăm bun venit la sărbătorile Zilei Mondiale a Turismului. Este, de asemenea, momentul nostru de mândrie să arătăm comunității globale să fie martor și să experimenteze progresul pe care l-am făcut în Bali. Pentru cei care au fost în Bali, dăruim din nou cultura, plajele, mâncarea, oamenii și ospitalitatea lor. Și pentru cei dintre voi care nu au vizitat încă Bali, acum este momentul. Pentru că Bali este acum deschis și vă așteaptă pe toți, la fel de frumos cum a fost vreodată.

Vă mulțumesc și ne vedem cu toții în Bali, minunată Indonezia.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a turismului este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

Pandemia COVID-19 a avut un impact social și economic masiv. Atât economiile dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare au fost afectate. Grupurile marginalizate și cele vulnerabile au fost cele mai afectate dintre toate. Repornirea turismului va ajuta la inițierea recuperării și a creșterii. Este esențial ca beneficiile pe care le vor aduce acestea să se bucure la scară largă și corectă.

Prin urmare, Organizația Mondială a Turismului (OMT) a desemnat Ziua Mondială a Turismului 2021 drept o zi de concentrare pe „Turismul pentru o creștere incluzivă”.

OMT, în calitate de agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite pentru un turism responsabil și durabil, îndrumă sectorul global către redresare și creștere favorabile incluziunii. OMT se asigură că fiecare parte a sectorului are un cuvânt de spus în viitorul său- inclusiv comunitățile, minoritățile, tinerii și cei care altfel ar risca să rămână în urmă.

Turismul este un pilon recunoscut al majorității- dacă nu al tuturor- Obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special al obiectivelor 1 (fără sărăcie), 5 (egalitate de gen), 8 (muncă decentă și creștere economică) și 10 (reducerea inegalităților).

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

De Ziua Mondială a Turismului, recunoaștem puterea și potențialul turismului de a promova prosperitatea și de a stimula dezvoltarea durabilă incluzivă. Sectorul turistic atinge aproape fiecare parte a economiilor și societăților noastre, permițând oamenilor marginalizați istoric și celor care riscă să fie lăsați în urmă să beneficieze de o dezvoltare locală și directă.

Turismul continuă să sufere enorm sub pandemia COVID-19: în primele cinci luni ale acestui an, sosirile de turiști internaționali au scăzut cu 95% în unele părți ale lumii și prognozele sugerează o pierdere de peste 4 trilioane de dolari față de PIB-ul global odată cu sfârșitul anului 2021. Acesta este un șoc major pentru economiile dezvoltate, dar pentru țările în curs de dezvoltare este o urgență.

Schimbările climatice afectează grav și multe destinații turistice majore, în special statele mici insulare în curs de dezvoltare, unde turismul reprezintă aproape 30% din activitatea economică.

Cu multe milioane de mijloace de trai în pericol, este timpul să regândim, să transformăm și să reluăm în siguranță turismul. Cu măsuri de protecție adecvate, sectorul turismului poate oferi locuri de muncă decente, ajutând la construirea unor economii și societăți reziliente, durabile, cu egalitate de gen, incluzive și societăți care funcționează pentru toată lumea. Aceasta înseamnă acțiuni specifice și investiții pentru a se orienta către turismul ecologic- cu sectoare cu emisii ridicate, inclusiv transportul aerian și maritim și ospitalitatea, care se îndreaptă spre neutralitatea carbonului.

Înseamnă să oferiți tuturor cuvântul cu privire la modul în care turismul modelează viitorul societăților noastre și al planetei noastre. Doar printr-o luare incluzivă a deciziilor putem asigura o creștere incluzivă și durabilă, să îndeplinim promisiunea ODD și să transformăm turismul pentru a-și îndeplini potențialul ca motor pentru prosperitate, vehicul de integrare, mijloc de a ne proteja planeta și biodiversitatea și un agent de înțelegere culturală între popoare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a turismului este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

În cei 40 de ani de la prima Zi Mondială a Turismului, s-au schimbat multe. Cererea de călătorie a crescut. Lumea s-a deschis, permițând oamenilor mai mult ca niciodată să exploreze globul și diferitele sale culturi.

Astăzi, turismul este ferm stabilit în Agenda Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă 2030 ca motor pentru progresul prosperității, protejarea planetei noastre și punerea bazelor pentru pace și înțelegere între popoare.

Multe milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe turism pentru venituri, în special femei și tineri. Oamenii care altfel ar fi putut fi lăsați în urmă au găsit o muncă decentă și șansa unei vieți mai bune datorită potențialului unic al turismului.

Turismul a suferit enorm în timpul pandemiei COVID-19. Aproximativ 120 de milioane de locuri de muncă sunt expuse riscului. Impacturile ar putea duce la pierderea între 1,5 și 2,8% din PIB-ul global. Acest lucru va afecta în special țările cele mai vulnerabile, inclusiv statele insulare mici, țările cel mai puțin dezvoltate și multe națiuni africane, unde turismul poate reprezenta între 30 și 80% din exporturi.

Pe măsură ce dorim să ne recuperăm de la această profundă criză, reluarea în siguranță a turismului este esențială, nu în ultimul rând pentru dezvoltarea rurală- punctul central al Zilei Mondiale a Turismului din acest an. Avem o ocazie fără precedent de a transforma relația sectorului turistic cu oamenii, natura, clima și economia. Trebuie să asigurăm o distribuție echitabilă a beneficiilor sale și să avansăm tranziția către o economie turistică neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și rezistentă.

Pe lângă oferirea de oportunități pentru oameni, turismul poate juca un rol important în conservarea culturilor noastre unice și comune și protejarea biodiversității și a ecosistemelor care ne susțin.

În acest an plin de provocări, să ne concentrăm asupra importanței turismului pentru oamenii care trăiesc în zonele rurale, astfel încât să putem îndeplini promisiunea Obiectivelor de dezvoltare durabilă de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a turismului este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

***

2018: Ziua mondială a turismului este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

Celebrarea unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului OMT (1970). Astfel Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980.

Ziua Mondială a Turismului din acest an (WTD) va contribui la punerea pe harta dezvoltării durabile a oportunităților oferite turismului, prin progresele tehnologice, inclusiv date mari, inteligență artificială și platforme digitale. Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) consideră progresele și inovațiile digitale ca parte a soluției la provocarea de a se căsători cu creșterea durabilă cu un sector turistic mai durabil și responsabil.

Importanța tehnologiilor digitale în turism, oferind oportunități de inovare și pregătirea sectorului pentru viitorul muncii, se află în centrul Zilei Mondiale a Turismului 2018, care este sărăbtorită astăzi la Budapesta, Ungaria, o țară care se bucură de o creștere constantă a turismului, susținută de un sprijin consistent al politicilor și de un angajament față de viitorul digital. Alte festivități vor avea loc în întreaga lume.

Zurab Pololikashvili, secretarul general al UNWTO: „Folosirea inovării și a progreselor digitale oferă turismului oportunități de îmbunătățire a incluziunii, a responsabilității comunităților locale și a gestionării eficiente a resurselor, printre alte obiective din cadrul agendei de dezvoltare durabilă mai largă”.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societate de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti