Taxarea inversă pentru operațiunile cu risc de fraudă a fost extinsă până la data de 30 iunie 2022
27 septembrie 2018 | JURIDICE.roConsiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 24 septembrie 2018, prelungirea perioadei de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu operatiunile cu bunuri si servicii care prezinta risc de frauda. Acelasi act a aprobat si mecanismul de reactie rapida impotriva fraudei in domeniul TVA. Aceste doua masuri vor fi in vigoare pana data de 30 iunie 2022[1], cand se estimeaza a intra in functiune sistemul de TVA definitiv.
In Romania, cerealele, telefoanele mobile si imobilele sunt doar cateva exemple de produse supuse taxarii inverse, a carei aplicabilitate urma sa expire la data de 31 decembrie 2018.
Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania: „Conform celui mai recent studiu asupra colectarii TVA, lansat de Comisia Europeana, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde EURO in anul 2016, din care 6,13 miliarde EURO doar pierderea pentru bugetul Romaniei, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE. In acest context, extinderea taxarii inverse pentru operatiunile cu risc de frauda pana la data de 30 iunie 2022 este o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniul TVA. In mod similar, digitalizarea ANAF, cu accent pe implementarea protocolului SAF-T, ar putea constitui o metoda moderna de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT. Asteptam ca Ministerul Finantelor Publice sa transpuna Directiva in legislatia locala in cel mai scurt timp posibil.”
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. PwC este o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.
[1] Directiva Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata in ceea ce priveste perioada de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu livrarile de anumite bunuri si servicii care prezinta risc de frauda si a mecanismului de reactie rapida impotriva fraudei in domeniul TVA poate fi accesata aici.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |