Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Taxarea inversă pentru operațiunile cu risc de fraudă a fost extinsă până la data de 30 iunie 2022
27.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 24 septembrie 2018, prelungirea perioadei de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu operatiunile cu bunuri si servicii care prezinta risc de frauda. Acelasi act a aprobat si mecanismul de reactie rapida impotriva fraudei in domeniul TVA. Aceste doua masuri vor fi in vigoare pana data de 30 iunie 2022[1], cand se estimeaza a intra in functiune sistemul de TVA definitiv.

In Romania, cerealele, telefoanele mobile si imobilele sunt doar cateva exemple de produse supuse taxarii inverse, a carei aplicabilitate urma sa expire la data de 31 decembrie 2018.

Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania: „Conform celui mai recent studiu asupra colectarii TVA, lansat de Comisia Europeana, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde EURO in anul 2016, din care 6,13 miliarde EURO doar pierderea pentru bugetul Romaniei, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE. In acest context, extinderea taxarii inverse pentru operatiunile cu risc de frauda pana la data de 30 iunie 2022 este o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniul TVA. In mod similar, digitalizarea ANAF, cu accent pe implementarea protocolului SAF-T, ar putea constitui o metoda moderna de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT. Asteptam ca Ministerul Finantelor Publice sa transpuna Directiva in legislatia locala in cel mai scurt timp posibil.”

Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. PwC este o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.


[1] Directiva Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata in ceea ce priveste perioada de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu livrarile de anumite bunuri si servicii care prezinta risc de frauda si a mecanismului de reactie rapida impotriva fraudei in domeniul TVA poate fi accesata aici.


Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti