Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua internațională a accesului universal la informații
28.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a accesului universal la informații este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Într-o lume în care COVID-19 a provocat haos și complexitate, accesul la informații fiabile și verificate este mai important ca niciodată. Informațiile sunt esențiale pentru încurajarea comportamentelor sănătoase și salvarea vieții – zvonurile și informațiile inexacte pot fi la fel de letale precum virușii. În cuvintele lui António Guterres, secretarul general al ONU, „În fața acestei boli letale, trebuie să facem tot posibilul pentru a opri dezinformarea mortală”.

Știm ce trebuie să facem pentru a realiza acest lucru. După cum s-a demonstrat în ultimele luni, sănătatea publică necesită transparență- indiferent dacă aceasta înseamnă statistici la scara pandemiei sau date despre cheltuielile publice. Accesul la informații exacte și de încredere asigură răspunderea pentru acțiunile întreprinse ca răspuns la provocările cauzate de virus, întrucât comunitatea globală lucrează pentru a „reconstrui mai bine”.

În acest context, 28 septembrie, care marchează prima sărbătoare a Zilei internaționale pentru accesul universal la informație de la proclamarea acesteia de către a 74-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, este de o importanță crucială.

Cu această ocazie, UNESCO este în parteneriat cu restul familiei ONU pentru a recunoaște dreptul la informație ca fiind cheia pentru a permite un acces mai larg la date, informații și cunoștințe- și împuternicirea cetățenilor în eforturile lor de a construi un viitor mai luminos.

Evenimentele online planificate pentru Ziua Internațională vor evidenția modul în care dreptul la informație poate contribui la ridicarea acestor provocări. Evenimentele vor sublinia, de asemenea, importanța garanțiilor legale pentru accesul publicului la informații pentru a salva vieți, a construi încredere și a dezvolta politici incluzive.

Acest angajament va fi eficient numai dacă este cu adevărat universal. Cu alte cuvinte, în conformitate cu obiectivul stabilit de state în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Acesta este motivul pentru care îndemnăm guvernele să adopte legislația privind accesul la informații și să consolideze implementarea unor astfel de garanții acolo unde acestea există deja. După cum știm, acest lucru va necesita determinare și impuls. Guvernele trebuie să se angajeze în favoarea binelui comun- prin dezvoltarea utilizării inovatoare a tehnologiilor digitale pentru construirea de infrastructuri de informații rezistente și prin crearea de medii favorabile pentru mecanisme de colectare a datelor sigure și transparente care să consolideze păstrarea evidenței și să permită analiza exactă a problemelor de interes public. Mai mult, aceste instrumente vor fi eficiente numai dacă sunt accesibile în mod liber și se aliniază la standardele internaționale de confidențialitate.

La UNESCO, credem cu tărie că accesul la informații trebuie recunoscut ca o normă în dezvoltarea durabilă și ca o condiție prealabilă pentru ca țările să respecte, să promoveze și să protejeze drepturile omului pentru toți. Pe măsură ce ne reconstruim și readaptăm societățile la „noul normal”, dreptul la informație trebuie să fie în centrul eforturilor pentru a asigura un mâine mai informat și mai rezistent.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a accesului universal la informații este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

***

2018: Ziua internațională a accesului universal la informații este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

Sediul materiei: Rezoluția Adunării Generale UNESCO nr. (38 C/70) din data de 3 noiembrie 2015 prin care s-a stabilit ca la data de 28 septembrie să fie marcată Ziua internațională a accesului universal la informații

Debutul a fost însă în 2002, la Sofia (Bulgaria), când s-au adunat organizații de informare din întreaga lume  și au creat Rețeaua avocaților FOI, o coaliție globală care a colaborat pentru promovarea dreptului de acces la informații pentru toți oamenii, conform aici.

Membrii Rețelei au decis să comemoreze 28 septembrie ca o modalitate de a împărtăși idei, strategii și povești de succes cu privire la dezvoltarea legilor privind libertatea de informare și o guvernare cu adevărat transparentă în propriile națiuni.

Activişti FOI din întreaga lume organizează o varietate de evenimente pe 28 septembrie pentru a sensibiliza populaţia cu privire la dreptul de informare. Au loc conferinţe, traininguri, concursuri, acordarea de premii, concerte rock şi pop, spectacole de teatru, filme, lansări de campanii prin care se solicită informaţii şi noi site-uri web, cu scopul de a promova în continuare acest drept fundamental al omului şi de a încuraja cetăţenii, jurnaliştii şi ONG-urile în căutările lor pentru a obţine informaţii.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societate de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.