Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Despre eliminarea titlului executoriu, în cazul contractelor de leasing
11.10.2018 | Laura TURIAC

Secţiuni: Banking, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Laura Turiac

Laura Turiac

Pentru leasing, titlul executoriu este o componentă esențială pentru desfășurarea activității. Leasingul este o structură de finanțare aparte care este bazată foarte mult pe bunul finanțat. Societatea de leasing finanțează un consumator si asigura astfel fondurile necesare acestuia pentru achiziționarea unui bun pe care consumatorul il alege si il doreste.

Pe parcursul duratei de leasing, bunul rămâne în permanență în proprietatea societății de leasing. Ceea ce se transmite consumatorului-utilizator sunt două dintre atributele dreptului de proprietate, respectiv posesia și folosința.

Pornind de aici, pentru societatea de leasing este esențial ca dreptul său de proprietate să fie permanent protejat și toate atributele dreptului de proprietate să îi aparțină; sigur, posesia si folosinta bunului pot fi transmise consumatorului-utilizator, dar numai in cadrul contractual stabilit de contractul de leasing.

Deși, prin inițiativa legislativă, se dorește o protecție accentuată a consumatorului, în realitate consumatorul-utilizator nu este cu adevarat protejat prin eliminarea titlului executoriu. Dacă analizăm consecințele pe care eliminarea titlului executoriu le-ar produce si asupra societatii de leasing, nici aceasta nu ar fi avantajata.

Pentru consumator, dezavantajele ar veni din faptul că, pe parcursul derulării acestei proceduri suplimentare de obținere a titlului executoriu, suma de plată datorată de consumator ar acumula dobânzi penalizatoare si s-ar mari astfel.

In privința bunului, acesta s-ar devaloriza in timp – ceea ce ar determina tot o sumă mai mare rămasă de plată pentru consumator – pentru ca, dupa recuperarea si revalorificarea intarziata a bunului, societatea de leasing va scadea o valoare mai mica a bunului din datoria totala de plata a consumatorului.

Pentru societatea de leasing, eliminarea titlului executoriu ar genera un dezavantaj din faptul că aceasta va trebui sa traverseze o etapă procesuală și procedurală suplimentară – aceea a obținerii titlului executoriu, ceea ce ar duce la întârzierea în recuperarea creanței dar și la întârzierea în recuperarea bunului finanțat, proprietatea societatii de leasing, precum si la costuri de recuperare mai mari.

Din aceste motive, consideram că nu poate fi benefică eliminarea titlului executoriu în cazul contractelor de leasing, nici pentru consumator si nici pentru societatea de leasing.

Ca argument juridic suplimentar, constitutional,este de mentionat ca proprietatea bunului finantat în cazul operațiunilor de leasing aparține societății de leasing iar potrivit art. 44 alin 2 din Constitutia Romaniei “proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular”.

Totusi, simpla proprietate a bunului nu permite societatii de leasing sa recupereze imediat, prin orice mijloace juridice, posesia si folosinta acestuia.

In cazul in care consumatorul refuza sa predea bunul de bunavoie in termenul prevazut in contract, dupa reziliere, societatea de leasing este nevoita sa treaca la executarea silita pentru recuperarea acestuia.

Executarea silita se va face intotdeauna prin intermediul unui executor judecatoresc si in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de leasing, conform prevederilor art. 622 si urm Cod Procedura Civila.

Executorul judecatoresc este singura autoritate care poate intra în incintele detinute de consumator sau în incintele detinute de un terț pentru a ridica bunul sau care poate să facă orice alte forme de executare sau să constate chiar inexistența bunului sau imposibilitatea de recuperare, dupa caz. Toate aceste masuri, însă, sunt subsecvente unei executări silite pornite în temeiul unui titlu executoriu.

In cazul societăților de leasing, instrumentul juridic sau actul care are valoare executorie ramane contractul de leasing.

Recuperarea bunului prin executare silita nu inlatura dreptul consumatorului de a contesta clauzele contractului de leasing, in masura in care le considera abuzive, in cursul procedurii de executare silita.

Noul Cod Civil recunoaste si altor contracte caracterul de titlu executoriu: cum ar fi, contractul de locatiune care are caracter de titlu executoriu in privinta obligatiei de restituire a bunului inchiriat.

In final, apreciem ca lipsa titlului executoriu ar putea incuraja o conduita abuziva din partea  unora dintre consumatori, care, desi aflati in situatia de neplata care a condus la rezilierea contractului de leasing de catre societatea de leasing, ar beneficia de prerogativa de a putea utiliza in continuare nestingheriti bunul proprietatea altuia pana la data obtinerii titlului executoriu.

Sub aspect operational, eliminarea caracterului executoriu al contractelor de leasing ar determina incarcarea excesiva si nejustificata a instantelor de judecata cu un numar semnificativ mai mare de cauze si o prelungire a termenelor in care aceste cauze vor putea fi solutionate cu aproximativ, 1-2 ani.

Legal Manager Laura Turiac
Asociația Societăților Financiare – ALB România

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Trei, Doamne, și toate trei… Despre proiectele de legi în materia protecției consumatorilor în contractele de credit”, ediția 216organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti