Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei
28.09.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

Tema pentru 2021: Rabia- fapte, nu frică

Pandemia globală COVID-19 a ridicat multe îndoieli și concepții greșite despre boli, răspândirea lor și despre vaccinare în general. Din această cauză, au existat unele ezitări cu privire la lansarea vaccinurilor COVID-19 în multe țări și mulți oameni se tem să se vaccineze. Pentru rabie, acest lucru nu este nimic nou, deoarece temerile, concepțiile greșite și dezinformarea despre boală și prevenirea acesteia datează de sute de ani. Din acest motiv, tema din acest an se axează pe împărtășirea faptelor despre rabie și nu pe răspândirea fricii despre boală, bazându-se pe dezinformare și mituri.

Fapte: Faptele sunt esențiale pentru creșterea gradului de conștientizare a bolii, pentru prevenirea cazurilor de rabie, pentru vaccinarea populației de animale și pentru educarea oamenilor despre pericolele rabiei și despre prevenție. Fără fapte, nu am avea date pentru factorii de decizie care să îi informeze despre natura gravă a bolii. Nu am fi în măsură să pledăm pentru eliminarea acesteia, iar povara bolii va rămâne necunoscută, rezultând în fiecare an zeci de mii de oameni și animale care mor din cauza rabiei. Să folosim faptele pentru a crește gradul de conștientizare și a-i educa pe alții cu privire la rabie- o boală 99% fatală, dar care poate fi 100% prevenită.

Frică: cuvântul „frică” are trei semnificații în tema din acest an. În primul rând, se referă la frica generală cauzată de rabie, frica pe care o trăiesc oamenii atunci când întâlnesc animale rabice și frica cu care trăiesc oamenii în comunitățile afectate de rabie. A doua semnificație se referă direct la simptomul fricii pe care oamenii îl pot experimenta atunci când sunt infectați cu rabie. În cele din urmă, frica se referă la frica cauzată de „știri false” sau mituri despre rabie- care îi face pe oameni să se teamă de vaccinare, să se teamă de sterilizarea sau vaccinarea animalelor și să creadă în tratamente ineficiente pentru boală.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

Pe data de 28 septembrie, în fiecare an, se organizează Ziua Mondială a Rabiei (WRD) pentru a promova lupta împotriva acestei boli, pentru a sensibiliza cu privire la prevenire și pentru a celebra realizările obținute.

Rabia este prezentă pe toate continentele și afectează peste 150 de țări. Boala este responsabilă pentru aproximativ 60.000 de decese umane la nivel mondial în fiecare an, iar câinii sunt sursa infecției în majoritatea cazurior.

Tema pentru 2020 este Sfârșitul rabiei: colaborați și vaccinați pentru a evidenția importanța vaccinării câinilor și necesitatea unui efort comun pentru eliminarea acestei boli transfrontaliere.

OMS, prin PANAFTOSA, este responsabilă pentru coordonarea Programului regional pentru eliminarea rabiei umane transmise de câini în regiunea Americii, asigurând cooperare tehnică tuturor țărilor din regiune începând cu 1983.

Incidența rabiei umane transmise de câini a fost redusă drastic cu aproape 98%, de la 300 de cazuri în 1983 la 3 cazuri în 2019. Această situație și eliminarea potențială a rabiei umane transmise de câini în regiunea Americii a fost posibilă datorită solidarității dintre țări, schimbului de lecții învățate, identificării și prioritizării riscurilor, precum și datorită acțiunilor de monitorizare și supraveghere epidemiologică a oamenilor și a surselor de infectare.

În prezent, doar un milion de persoane expuse riscului de rabie primesc profilaxie post-expunere în fiecare an, livrate gratuit de către serviciile naționale de sănătate. În plus, aproximativ 100 de milioane de câini sunt vaccinați anual în campaniile de vaccinare împotriva rabiei.

PANAFTOSA își reafirmă angajamentul, alăturându-se acestui eveniment, astfel încât eliminarea rabiei umane transmise de câini să devină realitate în anul 2022 în regiunea Americii.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

***

2018: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie de către statele membre ale ONU, urmărind creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, dar şi pentru marcarea morţii chimistului şi microbiolog francez Louis Pasteur, care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei.

Prima zi a Zilei Mondiale a Rabiei (WRD) a fost organizată de către cei doi parteneri fondatori al Alianței pentru Controlul Rabiei (ARC) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta, la 8 septembrie 2007, cu ajutorul din partea Organizației Mondiale a Sănătății, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și Organizația Pan-Americană pentru Sănătate. Activitățile organizate de sediul OMS, birourile regionale și numeroasele centre de colaborare cu rabie contribuie la obiectivul general al WRD: sensibilizarea cu privire la impactul rabiei umane și animale, prevenirea ușoară a acestuia și controlul și pentru a elimina boala la animale și la oameni.

Tema pentru 2018 este: „Rabia: Distribuie mesajul. Salvează o viață”. Acest lucru evidențiază importanța educației și conștientizării pentru a preveni rabia.

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care atacă sistemul nervos. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei este organizat eveniment la care se poate înregistra orice persoană care dorește să împărtășească munca cu ceilalți în comunitatea globală a rabiei și pentru a deveni parte a hărții evenimentului de mai sus.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societate de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti