Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei
28.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

Pe data de 28 septembrie, în fiecare an, se organizează Ziua Mondială a Rabiei (WRD) pentru a promova lupta împotriva acestei boli, pentru a sensibiliza cu privire la prevenire și pentru a celebra realizările obținute.

Rabia este prezentă pe toate continentele și afectează peste 150 de țări. Boala este responsabilă pentru aproximativ 60.000 de decese umane la nivel mondial în fiecare an, iar câinii sunt sursa infecției în majoritatea cazurior.

Tema pentru 2020 este Sfârșitul rabiei: colaborați și vaccinați pentru a evidenția importanța vaccinării câinilor și necesitatea unui efort comun pentru eliminarea acestei boli transfrontaliere.

OMS, prin PANAFTOSA, este responsabilă pentru coordonarea Programului regional pentru eliminarea rabiei umane transmise de câini în regiunea Americii, asigurând cooperare tehnică tuturor țărilor din regiune începând cu 1983.

Incidența rabiei umane transmise de câini a fost redusă drastic cu aproape 98%, de la 300 de cazuri în 1983 la 3 cazuri în 2019. Această situație și eliminarea potențială a rabiei umane transmise de câini în regiunea Americii a fost posibilă datorită solidarității dintre țări, schimbului de lecții învățate, identificării și prioritizării riscurilor, precum și datorită acțiunilor de monitorizare și supraveghere epidemiologică a oamenilor și a surselor de infectare.

În prezent, doar un milion de persoane expuse riscului de rabie primesc profilaxie post-expunere în fiecare an, livrate gratuit de către serviciile naționale de sănătate. În plus, aproximativ 100 de milioane de câini sunt vaccinați anual în campaniile de vaccinare împotriva rabiei.

PANAFTOSA își reafirmă angajamentul, alăturându-se acestui eveniment, astfel încât eliminarea rabiei umane transmise de câini să devină realitate în anul 2022 în regiunea Americii.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie.

***

2018: Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei este marcată, anual, la data de 28 septembrie de către statele membre ale ONU, urmărind creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, dar şi pentru marcarea morţii chimistului şi microbiolog francez Louis Pasteur, care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei.

Prima zi a Zilei Mondiale a Rabiei (WRD) a fost organizată de către cei doi parteneri fondatori al Alianței pentru Controlul Rabiei (ARC) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta, la 8 septembrie 2007, cu ajutorul din partea Organizației Mondiale a Sănătății, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și Organizația Pan-Americană pentru Sănătate. Activitățile organizate de sediul OMS, birourile regionale și numeroasele centre de colaborare cu rabie contribuie la obiectivul general al WRD: sensibilizarea cu privire la impactul rabiei umane și animale, prevenirea ușoară a acestuia și controlul și pentru a elimina boala la animale și la oameni.

Tema pentru 2018 este: „Rabia: Distribuie mesajul. Salvează o viață”. Acest lucru evidențiază importanța educației și conștientizării pentru a preveni rabia.

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care atacă sistemul nervos. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei este organizat eveniment la care se poate înregistra orice persoană care dorește să împărtășească munca cu ceilalți în comunitatea globală a rabiei și pentru a deveni parte a hărții evenimentului de mai sus.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societate de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.