Oare unde se oprește protecția consumatorului?
13 octombrie 2018 | Dragoș MIHAI
Ar mai fi, de asemenea, un aspect pe care eu îl văd ca argument, în mod paradoxal, împotriva adoptarii unui astfel de proiect de lege: acela că băncile sau instituțiile financiare nebancare ar putea, pentru a avea totuși un titlu executoriu – în măsura în care un astfel de proiect de lege ar intra în vigoare – săsolicite incheierea contractului de credit în formă autentică. Pentru că, potrivit legii, contractele în formă autentică prin care se constată creanțe certe, lichide și exigibile sunt titluri executorii, iata, în acest fel s-ar ajunge la majorarea costurilor pe care un client le are cu creditul.
Și aș adăuga că un motiv în plus pentru care contractul de credit trebuie să rămână titlu executoriu:riscul contractului este la bancă. Creditul a fost tras, banii au fost dați, consumatorul și-a satisfăcut nevoia pe care a avut-o în vedere la momentul când a contractat. Riscul nerambursării creditului rămâne la bancă.
Oare unde se oprește protecția consumatorului? Cred că în toate cele trei proiecte de lege, în expunerea de motive cel puțin, se vorbește de echilibrarea riscurilor contractuale, într-un fel sau altul. Totuși, dacă ne uităm puțin în legislația europeană către care tindem și pe care am adoptat-o ca fiind legislația noastră, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, protecția consumatorului acum, în România, în ceea ce privește contractele de credit, este la nivelul protecției din Uniunea Europeană. Este necesara oare, în acest context, o protecție suplimentară care se vrea realizata prin aceste trei proiecte de lege? În contextul în care avem deja Ordonanța nr. 50/2010, Ordonanța nr. 52/2016, Legea dării în plată,Insolvența persoanei fizice. Toate acestea sunt legi care îl protejează pe consumator. Până unde ducem protecția consumatorului?
Dragoș Mihai
Director adjunct, Departamentul Juridic Banca Transilvania
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Trei, Doamne, și toate trei… Despre proiectele de legi în materia protecției consumatorilor în contractele de credit”, ediția 216, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro