Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Concluziile avocatului general Sharpston, prezentate la 27 septembrie 2018, în Cauza C‑375/17 Stanley International Betting Ltd și Stanleybet Malta Ltd
28.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Libertatea de stabilire, libera prestare a serviciilor și principii generale de drept al Uniunii – Concesiune a gestionării jocului Lotto – Alegerea legiuitorului național de a atribui concesiunea unui singur operator – Calculul valorii contractului – Clauză de decădere (C375/17)

Concluziile avocatului general au fost prezentate într-o cauză privind o procedură de achiziție publică pentru atribuirea în favoarea unui operator a unui contract exclusiv de gestionare a jocului automatizat de loto în Italia – „Lotto” – și alte jocuri numerice cu cotă fixă. În apelul formulat în fața instanței de trimitere, societățile Stanley au argumentat că decizia de organizare a procedurii cererii de ofertă în baza unui model de concesiune exclusivă le‑a exclus (pe acestea și pe alți operatori din sector) din procedura de selecție, care a fost, în principiu, ajustată pentru a favoriza un număr extrem de restrâns de operatori foarte mari care reprezentau deja o prezență consacrată pe piața italiană.

Întrebările preliminare privesc compatibilitatea legislației italiene, precum și a unui anunț de participare la procedura de cerere de ofertă pentru atribuirea noii concesiuni cu dreptul Uniunii, în special dreptul de stabilire, libera prestare a serviciilor, Directiva 2014/23/UE și principiile nediscriminării, transparenței, liberei concurențe, proporționalității și coerenței.

În observațiile introductive, avocatul general exclude aplicabilitatea Directivei 2014/23, întrucât oferta contractului de concesiune de servicii Lotto era pentru un „drept exclusiv”, exclus din domeniul de aplicare al acesteia de articolul 10 alineatul (9) din Directivă.

În concluzii, avocatul general consideră că modelul de concesiune aplicat de legislația italiană constituie o restrângere a exercitării libertăților, aprecierea justificării rămânând de datoria instanței de trimitere. Dreptul Uniunii nu se opune includerii unei valori contractuale ridicate în cererea de ofertă pentru achiziție publică în cazul în care obiectivitatea acestei sume a fost stabilită atât intrinsec, cât și prin trimitere la alte drepturi și obligații prevăzute în cererea de ofertă. Este de competența instanței naționale să stabilească dacă aceasta este situația. Dreptul Uniunii nu se opune unor clauze de decădere din dreptul la concesiune cu condiția acestea să fie clauzele în cauză să fie suficient de exacte, clare și previzibile, infracțiunile sau contravențiile relevante la care se face referire în clauze să fi fost confirmate printr‑o decizie jurisdicțională, precum și operatorul în cauză să aibă dreptul legal de a contesta o astfel de hotărâre judecătorească și de a solicita despăgubiri.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti