Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională
Banner BA-01
Banner BA-02
Flux informații SELECTED

Pățaniile lui Aurică (Panciatantra)

29 septembrie 2018 | Ana Maria ANTONOVICI
Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

« povestea anterioară

Este în ținitul Deccanului un oraș, cu numele Mahilaropya. Nu departe de el se află o mănăstire a venerabilului Siva. Acolo stătea odată un călugăr, cu numele Tamracuda*. Acesta își ducea viața cerșind prin oraș. Ceea ce-i rămânea din pomană o punea în oala sa de cerșetor, iar pe aceasta o atârna într-un cui de lemn; după aceea, noaptea, dormea. Dimineața dădea mâncarea la servitori, cărora le poruncea să măture prin templu, să-l ungă cu bălegar** și să-l împodobească. Într-una din zile ai mei îmi ziseră:

– Stăpâne**, în templu se găsește totdeauna de mâncare în oala ceea de cerșetor, care de frica șoarecilor stă atârnată în cui. Noi n-o putem mânca; însă pentru tine stăpâne, nimic nu este cu neputință de atins. Deci, de ce să mai cutreierăm în zadar prin alte locuri? Să mergem acolo chiar acum și să mâncăm după pofta inimii, cu ajutorul tău. Auzind aceasta, mă dusei îndată într-acolo, urmat de toată ceata. Făcui o săritură și ajunsei deasupra oalei. Acolo dădui servitorilor mei tot felul de bucate; pe urmă mâncai și eu. După ce ne săturarăm cu toții, pornirăm spre locuințele noastre. În felul acesta îi mâncam mereu mâncarea. Călugărul, ce-i drept, o păzea cât putea mai bine. Însă cum îl fura somnul, mă suiam acolo și-mi căutam de treabă. Odată acela se puse cu tot dinadinsul să se păzească de mine. Aduse o nuia despicată de trestie de mare. Cu aceasta lovea în oală, chiar când stătea culcat, fiindcă se temea de mine. De frica loviturii eu plecam și lăsam mâncarea neatinsă.
Astfel mă hărțuii cu el nopți întregi o bună bucată de timp. Într-o zi sosi la schitul lui un oaspe călător. Acesta era un călugăr, cu numele Brhatsphig, prieten cu acela și care se afla într-o călătorie spre un loc sfânt de scăldat. Cum îl văzu, călugărul celălalt îi ieși întru întâmpinare cu cinste și-l primi așa cum se cuvine unui oaspe. După aceea, noaptea, se culcară amândoi împreună pe-un așternut de fân și începură să-și povestească lucruri evlavioase. Însă, în timp ce Brhatship îi vorbea, Tamracuda, plin de teamă din pricina șoarecului, lovea mereu cu varga în oala cu pomană, dându-i răspunsuri anapoda. Absorbit cu totul în îndeletnicirea sa, ajunse să nu mai rostească o vorbă. Atunci oaspele în culmea mâniei zise:

– Hei, Tamracuda, văd eu bine că nu-mi ești prieten, căci nu ești bucuros că stai de vorbă cu mine. De aceea voi părăsi încă în noaptea asta schitul tău și mă voi duce la alt schit. Doar se spune:

”Vino, apropie-te, așează-te pe scunul acesta, de ce te arăți așa de rar? Ce mai veste? Ești tare slăbit. Ce mai faci? Mă bucur că te văd!” Cei care înveselesc în felul acesta, prin cinstea pe care le-o fac, pe prietenii lor iubiți care sosesc ca oaspeți- în casa acelora cu drept cuvânt se cuvine să se meargă totdeauna fără sfială. (60)

Dacă însă gazda privește cu neliniște în juru-i sau în jos, atunci când zărește pe vreun oaspe, cei care intră în casa aceea sunt niște oameni lipsiți de demnitate. (61)

Acolo unde gazda nu se scoală pentru a saluta pe oaspe, nu-i spune vorbe prietenoase și nu-i povestește despre virtuți și viții, în casa aceea nu calcă nimeni. (62)

Ești îngânfat că ai și tu o chilie. Ți-ai pierdut dragostea pentru prietenii tăi. Nu știi că, sub aparența unui adăpost, prin chilia ta ți-ai dobândit iadul. Doar se spune:
Dacă ți-i gândul la iad, n-ai decât să te faci popă numai pe-un an sau să conduci o mănăstire timp de trei zile; altceva nu-ți trebuie. (63)

De aceea, nebunule, ești de plâns pentru îngânfarea ta. Am să părăsesc chilia ta și am să plec acum! La auzul acestor cuvinte Tamracuda zise speriat:
– Nu, cucernice părinte, nu vorbi așa. N-am pe nimeni care să-mi fie prieten ca tine. Este acolo un ticălos de șoarece, care sare și se avântă asupra oalei cu pomană, deși stă agățată tare sus, și stând acolo îmi mănâncă resturile de mâncare. Din pricina lipsei acesteia nu se mai face curățenie prin mănăstire. De aceea, pentru a speria șoarecele, bat într-una cu nuiaua în oală. Aceasta-i toată pricina. Unde mai pui și ciudățenia acestui ticălos, care prin săriturile lui întrece până și pisicile și maimuțele. Brhatsphig zise:
– Dar știi în care parte-i gaura lui?
– Habar n-am, cucernice, răspunse Tamracuda. Acela zise:
– Să știi că gaura lui trebuie să fie deasupra unei comori. Ei i se datorește înflăcărarea cu care se avântă. Doar se spune:
Înflăcărarea provenită din bogăție sporește puterea muritorilor. Cu atât mai vârtos folosința ei, însoțită de fapte milostive. (64)

Tot astfel: nu degeaba vrea să dea cumătra Chandili sesam cojit pe altul necojit; trebuie să fie o pricină la mijloc. (65)

– Cum asta? Întrebă Tamracuda. Celălalt povesti:

Adaptare Legal StyleAna-Maria Antonovici
Intern SSJ

Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțeleciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership