Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Judecătorii români resping protocoalele cu serviciile românești. Procurorii, în schimb, au nevoie de serviciile românești
30.09.2018 | Robert WILLIAMS

Robert Williams

Robert Williams

Parchetul General, CSM, ministerele si alte institutii, fie centrale sau locale, au protocoale cu SRI in diferiti termeni ”inocenti”.

Putini stiu sau au fost surprinsi sa vada in dosarele de urmarire, pana acum cativa ani, ”actiune cu sprijinul SRI” sau alte ”servicii secrete”.

Politia Judiciara actioneaza sub coordonarea procurorului de caz, a procurorilor… Atunci de ce Politia Judiciara nu este gandita, dimensionata astfel incat sa nu existe nevoia de ”servicii si structuri secrete”?

Obiectul principal al unui serviciu secret este culegerea de informatii, procesarea lor si luarea deciziilor, in functie de situatie. In cazul cercetarilor coordonate de catre procuror, ca organ de urmarire penala, si Politia Judiciara… de unde nevoia de culegere de date privind persoanele si datele din cursul cercetarii daca procurorul este independent si are la dispozitie politisti judiciari?

Ministerul de Interne are in componenta departamente si posibilitati care ar putea pune in ordine confuzia si suprapunerea peste Politia Judiciara, astfel incat resursa tehnica asigurata procurorilor sa fie folosita corect.

In fond, de ce sunt incurcate si amestecate resursele, justificand faptul prin existenta unor protocoale? Parchetul General, procurorii care instrumenteaza cazurile de drept comun sau speciale sunt racordate la protocoale, in loc sa fie finantate precis si sursa din care se obtin dovezile infractiunilor sa fie una clara.

Judecatorii sunt pusi in fata unor fapte… sa judece cu materialele primite, sa aiba certificate pentru documente clasificate, sa riste toata cariera si demnitatea acestora prin sentintele date.

Clarificarea acestor aspecte ar putea inlatura suspiciunile si capusarea diferitelor institutii cu parainstitutii, chiar daca, la prima vedere, inter-operabilitatea reclama existenta si implicarea acestora.

Judecatorii sunt cei care, conform legii, infaptuiesc justitia si nu pot fi raspunzatori de dosarele instrumentate, de modalitatea si maniera in care au fost instrumentate, nu pot avea raspunderea acestora din cele mai simple motive: lipsa educatiei speciale si secrete, apartenenta la servicii, interzisa prin lege.

Riscul de eroare exista si este major, pentru ca raspunderea este inegala si inexistenta in cazurile furnizorilor de servicii secrete sau speciale din cauza faptului ca sunt secreti si speciali, comparativ cu judecatorul care nu poate fi nici una, nici alta.

Judecatorii sunt ultima reduta a justitiei, sunt practic cei care ar putea face diferenta intre legal si ilegal în cazul tuturor partilor, chiar daca este vorba de furnizori de servicii, de informatii furnizate procurorilor de caz.

*Prezentul material nu se doreste a fi o ofensa, ori orice imagine sau interpretare negativa la adresa celor citati reprezinta observatii jurnalistice impartiale.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.