Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

ANSOR aduce acuzații grave modului de funcționare ARACIS

01.10.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Vineri, 28 septembrie 2018, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat că se arată consternată de modul în care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în special prin președintele acesteia, profesor univ. dr. ing. Iordan Petrescu, alege să înțeleagă funcționarea sistemului de evaluare externă a calității învățământului superior din România, potrivit unui comunicat.

ANSOR: ”Evaluări ilegale și de formă, respectiv atacurile deschise și încercările de intimidare îndreptate împotriva studenților critici, care doresc îmbunătățirea activității agenției, nu au cum să conducă la creșterea calității educației în universitățile din România. În ultimii ani, ANOSR a încercat să utilizeze pârghiile instituționale pentru a contribui la îmbunătățirea activității ARACIS, semnalând problemele agenției și formulând propuneri de soluționare ale acestora în cadrul discuțiilor din structurile interne ale acesteia, însă modul în care ARACIS s-a raportat la studenți în acest proces ne determină să aducem în atenția opiniei publice aceste derapaje.

În prezent, ARACIS își desfășoară activitatea de bază, aceea de evaluare externă a calității, într-un mod ilegal, refuzând să implementeze prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 915 din 14 decembrie 2017, prin care a fost adoptată o nouă Metodologie de evaluare externă a calității. Deși au trecut mai mult de 9 luni de la adoptarea acesteia, ARACIS încă nu și-a actualizat instrumentele interne utilizate în procesul de evaluare (ghiduri și fișe de vizită) în conformitate cu noile prevederi legale, derulând procesul de evaluare tot pe baza metodologiei adoptată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1418 din 2006, ce este în prezent abrogată. Astfel, câteva sute de evaluări de programe de studii universitare de licență și instituționale derulate de ARACIS pe parcursul anului 2018 pot fi oricând contestate, fiind desfășurate în baza unei metodologii ce nu mai este în vigoare, deci în afara cadrului legal, fapt ce poate aduce deservicii grave studenților, încrederea studiilor pe care aceștia le urmează putând fi pusă oricând la îndoială. Actualizarea din decembrie 2017 a Metodologiei de evaluare externă a avut ca scop alinierea, cu întârziere, a procedurilor naționale de asigurare a calității învățământului superior la standardele europene în domeniu (adoptate în mai 2015). Faptul că, la mai bine de 3 ani de la stabilirea la nivel european a noilor standarde ce trebuie aplicate în domeniul asigurării calității, România încă nu le implementează poate duce la pierderea încrederii angajatorilor și instituțiilor internaționale în calitatea actului educațional desfășurat în sistemul universitar din România și chiar la nerecunoașterea studiilor urmate, studenții devenind victime ale delăsării ARACIS și putând suferi prejudicii importante.

În plus, dacă analizăm modul în care se desfășoară evaluările ARACIS, putem constata cât de facil acordă agenția universităților sau programelor de studii calificativele maxime, care certifică îndeplinirea la nivel foarte înalt a standardelor de calitate. Spre exemplu, în anul 2017, 70% dintre evaluările instituționale s-au încheiat cu calificativul „grad de încredere ridicat”, însemnând cel mai înalt nivel de calitate. În ceea ce privește programele de studii universitare de licență, 95,25% dintr-un total de 321 de programe evaluate în anul 2017 au primit cel mai înalt calificativ, „încredere”. Niciun program supus procesului de acreditare nu a fost considerat a fi impropriu, în timp ce doar 1,78% din programele evaluate au prezentat deficiențe în opinia evaluatorilor ARACIS („încredere limitată”). Deși ar trebui să ne bucurăm, văzând că aproape toate programele de studii și universitățile din România îndeplinesc la un nivel foarte ridicat de performanță standardele de calitate, experiența de la „firul ierbii” și discuțiile cu studenții pe care îi reprezentăm ne arată că situația reală e departe de a fi atât de roz, multe programe de studii sau universități neîndeplinind indicatori elementari de calitate sau încălcând flagrant drepturi ale studenților. Astfel, considerăm că multe dintre calificativele acordate de ARACIS în urma evaluărilor nu reflectă întocmai realitatea din teren, fiind acordate superficial, fără a se baza pe analize aprofundate.

Vreme de aproape 5 ani, ARACIS a refuzat să pună în aplicare o recomandare primită în urma evaluării internaționale desfășurată de Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământ Superior (The European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) în anul 2013, neimplicând studenții în toate procesele de evaluare externă desfășurate, așa cum prevăd normele și practicile europene în domeniu, deși Legea Educației Naționale nr. 1/2011 garantează faptul că studenții sunt parteneri cu drepturi depline în toate procesele de asigurare a calității [art. 192, alin. (4)]. Abia de la finalul lunii ianuarie 2018 se întâmplă acest lucru, în urma numeroaselor solicitări făcute de reprezentanții studenților, în urma unei măsuri adoptate în ajunul reevaluării internaționale la care urma să fie supusă agenția în luna următoare.

Mai mult, în cursul zilei de ieri, Consiliul ARACIS a încălcat un principiu fundamental în sistemul de învățământ superior, călcând în picioare principiul independenței studenților în a-și alege reprezentanții. Delegații federațiilor studențești reprezentative la nivel național care au fost propuși pentru a face parte din Consiliul ARACIS au fost invalidați de acesta, într-un mod abuziv, deși îndeplineau toate criteriile de eligibilitate necesare. Conform Ordinului nr. 3572/2015 privind publicarea Metodologiei de nominalizare a reprezentanților federațiilor studențești, reprezentantului patronatului și, respectiv, al sindicatului din învățământul superior în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, atribuția Consiliului ARACIS era doar să valideze propunerile de reprezentanți ai studenților făcute de federațiile studențești, în baza respectării criteriilor de eligibilitate (art. 7), neputând să influențeze în vreun fel deciziile studenților. În schimb, Consiliul ARACIS, în loc să se pronunțe strict cu privire la respectarea îndeplinirii procedurilor, s-a exprimat cu privire la personalitatea candidaților, invocându-se motive puerile și care nu pot fi demonstrate, precum atitudinea critică a studenților față de ARACIS. Astfel, Consiliul ARACIS a decis ca, printr-un abuz, să elimine potențialele voci critice ce ar fi devenit membri ai acestei structuri. Această situație a fost adusă la cunoștința Federației Europene a Studenților (ESU), care privește cu îngrijorare situația din România, urmând să existe discuții în acest sens și cu ceilalți actori la nivel european din domeniul asigurării calității învățământului superior.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week