Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua mondială maritimă
27.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială maritimă este marcată, anual, la data de 27 septembrie.

Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

Tema Zilei Mondiale Maritime din acest an- Transportul durabil pentru o planetă durabilă- a câștigat o rezonanță extraordinară, deoarece transportul maritim a continuat să efectueze mai mult de 80% din comerțul mondial, inclusiv consumabile medicale vitale, alimente și alte bunuri de bază, care sunt critice pentru răspunsul și recuperarea COVID-19.

Pandemia COVID-19 a evidențiat, de asemenea, profesionalismul și sacrificiul celor două milioane de navigatori care servesc pe flota comercială mondială.

Rămân foarte îngrijorat de crizele umanitare și de siguranță în creștere cu care se confruntă sute de mii dintre acești lucrători indispensabili. În ciuda condițiilor fără precedent provocate de pandemie, navigatorii au continuat să sprijine neobosit lanțul logistic global, adesea invizibil. Epuizați fizic și psihic, departe de familiile și cei dragi, timpul lor pe mare a fost acum extins cu mult dincolo de standardele stipulate în convențiile internaționale, unele tururi de serviciu se întind acum peste 17 luni. Navigatorii obosiți nu pot opera la nesfârșit, iar întreruperile transportului internațional ar avea consecințe devastatoare.

Îmi reînnoiesc apelul către guverne pentru a aborda situația lor, desemnând în mod oficial navigatorii și alți membri ai personalului maritim drept „lucrători cheie”, asigurând schimbări sigure ale echipajului și punând în aplicare protocoalele elaborate de agențiile ONU, precum și de către Camera Internațională de Transport Maritim și de către Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport, permițând repatrierea navigatorilor blocați, iar alții să se alăture navelor.

Pe termen lung, o industrie de transport maritim durabilă este vitală. Transportul maritim va juca un rol central în realizarea majorității, dacă nu a tuturor, celor șaptesprezece obiective de dezvoltare durabilă. Dar activitățile de transport maritim trebuie să fie echilibrate cu sănătatea și biodiversitatea oceanelor pe termen lung. Organizația Maritimă Internațională (OMI) a Organizației Națiunilor Unite a elaborat standarde globale care sprijină transportul maritim mai ecologic. Guvernele și OMI trebuie să continue să lucreze împreună pentru a sprijini decarbonizarea transportului maritim și îmbunătățirea eficienței energetice; facilitarea transportului prin digitalizare sporită, implicând porturi și eforturi pentru a asigura sustenabilitatea și protecția forței de muncă, inclusiv concentrarea pe diversitate.

Transportul maritim poate și trebuie să își aducă în continuare contribuția la economia globală fără a răsturna echilibrul delicat al naturii. Sectorul maritim stă la baza comerțului mondial și va continua să fie esențial pentru construirea unui viitor durabil pentru oameni și planetă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială maritimă este marcată anul acesta la data de 27 septembrie.

***

2018: Ziua mondială maritimă este marcată anul acesta la data de 27 septembrie.

Tema Zilei Maritime Mondiale pentru anul 2018 este: „OMI 70: patrimoniul nostru – o mai bună expediere pentru un viitor mai bun”.

Aceasta oferă o oportunitate de a face bilanț și de a privi înapoi, dar și de a privi în viitor, abordând provocările actuale și viitoare ale transportului maritim, pentru a menține o contribuție continuă și consolidată la creșterea durabilă pentru toți.

Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime. În 2018, OMI sărbătorește 70 de ani de la adoptarea Convenției de instituire a Organizației.

OMI are 174 de state membre şi trei membri asociaţi (Insulele Feroe, Hong Kong şi Macao). Primul stat care a ratificat convenţia a fost Marea Britanie, în 1949. România este membră a acestei organizaţii din 1965 şi, în această calitate, ia parte la toate convenţiile internaţionale majore privind siguranţa navigaţiei, prevenirea poluării şi facilitarea traficului maritim internaţional.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societate de Științe Juridice (SSJ)

 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.