Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua luptei împotriva cancerului de sân


01.10.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis următorul comunicat:

Prima zi a lunii octombrie este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Recunoscută și sub denumirea de luna roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și este un bun prilej pentru a le reaminti că, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar povara cancerului este în creștere. În anul 2021, 20 de milioane de cetățeni ai lumii au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit. 2,7 milioane de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de persoane decedate sunt cetățeni europeni.

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei, cu aproximativ 95 000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală. Deși incidența cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese au scăzut pentru că au fost diagnosticate la timp și tratamentul este mai eficient.

Institutul Național de Sănătate Publică solidar cu toți semenii diagnosticați cu cancer și cu familiile acestora se alătură efortului global de combatere a cancerului militând pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță.

Prin adoptarea celor 12 măsuri ale Codului European de Luptă Contra Cancerului, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate.

🚭 Nu fumați! Evitați fumatul acasă.

🍔 Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

🍷 Limitați consumul de alcool.

🤱 Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.

🏃‍♀️ Fiți activ fizic în viața de zi cu zi.

☢️ Evitați expunerea la radiații.

În lupta cu această maladie, esențială este prevenția, iar un diagnostic pus în stadii incipiente, poate face diferența între viață și moarte.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Administrația Prezidențială se alătură, pentru al șaselea an consecutiv, eforturilor internaționale de informare și conștientizare privind această afecțiune și provocările pentru persoanele diagnosticate cu cancer de sân. Cu această ocazie, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culoarea roz, vineri, 1 octombrie 2021, începând cu ora 19.00.

Preocuparea Președintelui României pentru lupta împotriva cancerului este constantă și promovarea unei politici de prevenție rămâne o prioritate a agendei prezidențiale de sănătate. Astfel, Administrația Prezidențială lansează un apel pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, responsabil și pentru concentrarea eforturilor pentru prevenție și o diagnosticare precoce a bolii.

***

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis următorul mesaj:

În această seară transmitem un mesaj de solidaritate femeilor afectate de cancerul la sân. Prin iluminarea pilonului de telecomunicații în culoarea roz, specifică acestei acțiuni civice, luptăm împreună pentru o cauză: conștientizarea importanței privind prevenția în depistarea cancerului la sân care, uneori, poate însemna o șansă nouă la viață.

Conform datelor statistice, în România, 80% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite în fază avansată, atunci când personalul medical poate asigura doar o îngrijire paliativă a femeilor afectate de această boală.

Gândește-te la sănătatea persoanelor dragi ție! Îndeamnă-le să facă un control anual!

***

***

Conform Fundației Renașterea, în fiecare an, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, Fundaţia Renaşterea a inclus şi România pe lista celor care produc acest tip de eveniment. Iluminarea reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, oameni de afaceri, alte personalităţi ale oraşului şi oferă de fiecare dată un spectacol de înaltă ţinută culturală. Iluminarea este transmisă în direct, în programe de știri, purtând mesajul „În octombrie poartă roz, simbolul speranţei”.

Pentru a reaminti femeilor că prin control medical anual, cancerul poate fi învins, evenimentul de iluminare în roz a unor clădiri reprezentative se organizează în peste 70 de țări din toată lumea. Câteva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au îmbrăcat în culoarea speranței sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franța.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Administrația Prezidențială marchează, pentru al cincilea an consecutiv, Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân.

Pe 1 octombrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân.

Administrația Prezidențială se alătură și în acest an campaniei de conștientizare a importanței prevenției și depistării precoce a cancerului la femei. Cu această ocazie, în semn de solidaritate și empatie cu pacientele cu cancer de sân, Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz, culoarea-simbol a acestui eveniment, astăzi, începând cu ora 20:00.

În Româna, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, în procent de 80% din cazuri boala fiind depistată în fază avansată.

În diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice, cunoașterea este putere. Din acest motiv, educarea și conștientizarea sunt vitale pentru prevenirea și depistarea promptă a bolii, permițând decizii de tratament precise și informate.

De aceea, creșterea nivelului de alfabetizare în sănătate devine prioritară, pentru toate categoriile de vârstă, prin programe educaționale și de informare personalizate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Potrivit unor estimări recente ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un european din trei este diagnosticat cu cancer în timpul vieţii, iar unul din patru moare din cauza acestei boli.

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei. În Europa, una din opt femei e afectată de cancer la sân, anual sunt diagnosticate cu cancer de sân 500.000 de femei, iar 130.000 de femei mor anual din cauza acestei maladii, potrivit Think Pink Europe.

În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente, respectiv depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening, şi prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stil de viaţă, nutriţie, activitate fizică.

Administrația Prezidențială a dat publicității următorul comunicat: „1 octombrie marchează Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân. Cu acest prilej, Palatul Cotroceni va fi iluminat marți, 1 octombrie a.c., începând cu ora 19:00, în culoarea roz, în semn de solidaritate și empatie cu femeile care s-au confruntat sau se confruntă cu această afecțiune.

Menirea acestui demers este de conștientizare asupra importanței prevenției și depistării precoce a cancerului de sân.

Cancerul este, din nefericire, cea mai urgentă problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar țara noastră nu face excepție. Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer în România și în multe cazuri boala este depistată atunci când se află deja în stadiu avansat.

Românii conștientizează din ce în ce mai mult importanța prevenției și a informării asupra menținerii propriei sănătăți, iar acțiunile de tipul celei de astăzi contribuie la acest lucru.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Sediul materiei: Legea nr. 273/2015 pentru declararea zilei de 1 octombrie Ziua luptei împotriva cancerului de sân, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 273 din 11 noiembrie 2015.

Administrația Prezidențială marchează, pentru al treilea an consecutiv, Ziua luptei împotriva cancerului de sân, prin iluminarea Palatului Cotroceni în culoarea roz, începând cu ora 20:00, potrivit unui comunicat al AP. La fel ca în anii precedenţi, această iniţiativă are scopul de a conştientiza asupra importanţei prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de sân.

Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro