Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internațională a non-violenței
02.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a non-violenței este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Ziua internațională a non-violenței, care este sărbătorită pe 2 data de octombrie,îi corespunde zilei de naștere a lui Mahatma Gandhi, lider al mișcării de independență indiană și pionier al filosofiei și strategiei non-violenței.

Conform rezoluției Adunării Generale A/RES/61/271 din 15 iunie 2007, care a stabilit comemorarea, Ziua Internațională este un prilej de „diseminare a mesajului non-violenței, inclusiv prin educație și conștientizare publică”. Rezoluția reafirmă „relevanța universală a principiului non-violenței” și dorința „de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței”.

Prezentând rezoluția în Adunarea Generală în numele a 140 de sponsori, ministrul de stat al Indiei pentru afaceri externe, Anand Sharma, a declarat că sponsorizarea largă și diversă a rezoluției este o reflecție a respectului universal pentru Mahatma Gandhi și relevanța durabilă a filosofiei sale. Citând propriile cuvinte ale regretatului lider, el a spus: „Non-violența este cea mai mare forță care se află la dispoziția omenirii. Este mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere concepută de ingeniozitatea omului”.

Gandhi, care a contribuit la conducerea Indiei către independență, a fost inspirația mișcărilor non-violente pentru drepturile civile și schimbările sociale din întreaga lume. De-a lungul vieții sale, Gandhi a rămas dedicat credinței sale în non-violență chiar și în condiții de opresiune și în fața unor provocări aparent de neînvins.

Teoria din spatele acțiunilor sale, care a inclus încurajarea neascultării civile masive față de dreptul britanic, ca și în Salt March din 1930, a fost „mijloacele juste duc la scopuri juste”; adică este irațional să încerci să folosești violența pentru a realiza o societate pașnică. El credea că indienii nu trebuie să folosească violența sau ura în lupta lor de eliberare față de colonialism.

Principiul non-violenței- cunoscut și sub numele de rezistență non-violentă- respinge utilizarea violenței fizice pentru a realiza schimbări sociale sau politice. Adesea descrisă drept „politica oamenilor obișnuiți”, această formă de luptă socială a fost adoptată de populațiile de masă din întreaga lume în campanii pentru justiție socială.

Profesorul Gene Sharp, un erudit de frunte în rezistența non-violentă, folosește următoarea definiție în publicația sa, The Politics of Nonviolent Action: „Acțiunea non-violentă este o tehnică prin care oamenii care resping pasivitatea și supunerea și care văd lupta ca fiind esențială, își pot duce conflictul fără violență. Acțiunea non-violentă nu este o încercare de a evita sau ignora conflictul. Este unul dintre răspunsurile la problema cum să se acționeze eficient în politică, în special cum să se exercite puterile în mod eficient.”

În timp ce non-violența este frecvent utilizată ca sinonim pentru pacifism, de la mijlocul secolului al XX-lea termenul de non-violență a fost adoptat de multe mișcări pentru schimbări sociale care nu se concentrează pe opoziția la război.

Un principiu cheie al teoriei non-violenței este că puterea conducătorilor depinde de consimțământul populației și, prin urmare, non-violența încearcă să submineze această putere prin retragerea consimțământului și cooperarea populației.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a non-violenței  este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Ziua internaţională a nonviolenţei este o ocazie pentru a disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei public.

Principiul nonviolenţei – cunoscut şi sub numele de rezistenţă nonviolentă – respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acţiuni nonviolente: proteste, marşuri; non-cooperarea; intervenţii nonviolente, precum blocadele.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a non-violenței (International Day of Non-Violence) este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția 61/271 din data de 15 iunie 2017 a Adunării Generale a ONU prin care s-a decis instituirea Zilei internaționale a non-violenței.

Data de 2 octombrie coincide cu ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi, liderul mișcării indiene a independenței și pionier al filosofiei și al strategiei non-violenței.

António Guterres, secretarul General al ONU: „Gandhi a dovedit că non-violența poate schimba istoria. Să ne inspirăm din curajul și convingerea sa, pe măsură ce continuăm munca noastră de a promova pacea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului pentru toate popoarele lumii”, potrivit mesajului pentru anul 2018.

În această zi, Misiunea Permanentă din India organizează evenimentul “Non-violence in Action”.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.