Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională a nonviolenței
02.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Drept penal, Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a nonviolenței este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Sărăcia este cea mai gravă formă de violență.

Nonviolența este o armă a celor puternici.

Nonviolența și adevărul sunt inseparabile și se presupun reciproc.

Este posibil să nu fim niciodată suficient de puternici pentru a fi în întregime nonviolenți în gândire, cuvânt și faptă. Dar trebuie să ne păstrăm nonviolența ca obiectiv și să facem progrese puternice în direcția ei.Mahatma Gandhi

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a nonviolenței este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Ziua internațională a nonviolenței, care este sărbătorită pe data de 2 octombrie, corespunde zilei de naștere a lui Mahatma Gandhi, lider al mișcării de independență indiană și pionier al filosofiei și strategiei nonviolenței.

Conform rezoluției Adunării Generale A/RES/61/271 din 15 iunie 2007, care a stabilit comemorarea, Ziua Internațională este un prilej de „diseminare a mesajului nonviolenței, inclusiv prin educație și conștientizare publică”. Rezoluția reafirmă „relevanța universală a principiului nonviolenței” și dorința „de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și nonviolenței”.

Prezentând rezoluția în Adunarea Generală în numele a 140 de sponsori, ministrul de stat al Indiei pentru afaceri externe, Anand Sharma, a declarat că sponsorizarea largă și diversă a rezoluției este o reflecție a respectului universal pentru Mahatma Gandhi și relevanța durabilă a filosofiei sale. Citând propriile cuvinte ale regretatului lider, el a spus: „Nonviolența este cea mai mare forță care se află la dispoziția omenirii. Este mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere concepută de ingeniozitatea omului”.

Gandhi, care a contribuit la conducerea Indiei către independență, a fost inspirația mișcărilor nonviolente pentru drepturile civile și schimbările sociale din întreaga lume. De-a lungul vieții sale, Gandhi a rămas dedicat credinței sale în nonviolență chiar și în condiții de opresiune și în fața unor provocări aparent de neînvins.

Teoria din spatele acțiunilor sale, care a inclus încurajarea neascultării civile masive față de dreptul britanic, ca și în Salt March din 1930, a fost „mijloacele juste duc la scopuri juste”; adică este irațional să încerci să folosești violența pentru a realiza o societate pașnică. El credea că indienii nu trebuie să folosească violența sau ura în lupta lor de eliberare față de colonialism.

Principiul nonviolenței- cunoscut și sub numele de rezistență nonviolentă- respinge utilizarea violenței fizice pentru a realiza schimbări sociale sau politice. Adesea descrisă drept „politica oamenilor obișnuiți”, această formă de luptă socială a fost adoptată de populațiile de masă din întreaga lume în campanii pentru justiție socială.

Profesorul Gene Sharp, un erudit de frunte în rezistența nonviolentă, folosește următoarea definiție în publicația sa, The Politics of Nonviolent Action: „Acțiunea nonviolentă este o tehnică prin care oamenii care resping pasivitatea și supunerea și care văd lupta ca fiind esențială, își pot duce conflictul fără violență. Acțiunea nonviolentă nu este o încercare de a evita sau ignora conflictul. Este unul dintre răspunsurile la problema cum să se acționeze eficient în politică, în special cum să se exercite puterile în mod eficient.”

În timp ce nonviolența este frecvent utilizată ca sinonim pentru pacifism, de la mijlocul secolului al XX-lea termenul de nonviolență a fost adoptat de multe mișcări pentru schimbări sociale care nu se concentrează pe opoziția la război.

Un principiu cheie al teoriei nonviolenței este că puterea conducătorilor depinde de consimțământul populației și, prin urmare, nonviolența încearcă să submineze această putere prin retragerea consimțământului și cooperarea populației.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a nonviolenței  este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Ziua internaţională a nonviolenţei este o ocazie pentru a disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei public.

Principiul nonviolenţei – cunoscut şi sub numele de rezistenţă nonviolentă – respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acţiuni nonviolente: proteste, marşuri; non-cooperarea; intervenţii nonviolente, precum blocadele.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a nonviolenței (International Day of Non-Violence) este marcată, anual, la data de 2 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția 61/271 din data de 15 iunie 2017 a Adunării Generale a ONU prin care s-a decis instituirea Zilei internaționale a nonviolenței.

Data de 2 octombrie coincide cu ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi, liderul mișcării indiene a independenței și pionier al filosofiei și al strategiei nonviolenței.

António Guterres, secretarul General al ONU: „Gandhi a dovedit că nonviolența poate schimba istoria. Să ne inspirăm din curajul și convingerea sa, pe măsură ce continuăm munca noastră de a promova pacea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului pentru toate popoarele lumii”, potrivit mesajului pentru anul 2018.

În această zi, Misiunea Permanentă din India organizează evenimentul “Non-violence in Action”.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti