Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Decizia (UE) privind propunerea de inițiativă cetățenească „Eat ORIGINal! Unmask your food”


02.10.2018 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 244/107 din 28 septembrie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/1304 a Comisiei din 19 septembrie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eat ORIGINal! Unmask your food”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Eat ORIGINal! Unmask your food” („Să mâncăm ORIGINal! Să dezvăluim originea alimentelor pe care le consumăm!”) este următorul: „Solicităm Comisiei Europene să impună declararea obligatorie a originii pentru toate produsele alimentare, în scopul de a preveni fraudele, de a proteja sănătatea publică și de a garanta dreptul consumatorilor de a fi informați.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „1. Introducerea obligativității indicării țării de origine pentru toate produsele alimentare procesate și neprocesate care circulă în UE, fără nicio derogare pentru mărcile înregistrate și indicațiile geografice. 2. În ceea ce privește produsele alimentare procesate, obligativitatea indicării pe etichetă a originii ingredientelor primare, atunci când originea acestora este diferită de originea produsului final. 3. Îmbunătățirea consecvenței etichetelor, inclusiv armonizarea informațiilor despre metodele de producție și de procesare, pentru a se asigura transparența de-a lungul întregului lanț alimentar.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să sporească accesibilitatea Uniunii.

Un act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat pentru apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne, pe baza articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Din motivele enumerate mai sus, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea de propuneri de acte juridice ale Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eat ORIGINal! Unmask your food” ar trebui, prin urmare, să fie înregistrată.

Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eat ORIGINal! Unmask your food”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 2 octombrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti