Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Eugen Teodorovici ref. implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA
03.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 2 octombrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice, a susținut următrul discurs, în cadrul reuniunii ECOFIN (Luxemburg), potrivit unui comunicat:

Eugen Teodorovici: ”După cum cunoașteți, poziția noastră în ședințele ECOFIN a fost de la bun început una clară și constructivă.

Eu însumi am prezentat de nenumărate ori îngrijorările pe care le avem, predecesorii mei au făcut același lucru în mai multe rânduri, însă, în decursul celor trei ani, discuțiile au avansat într-un ritm atât de scăzut, încât ajungerea la un consens părea imposibilă.

Totuși, astăzi contextul este foarte diferit, fiind clar faptul că suntem foarte aproape de ajungerea la o înțelegere.

Prin urmare, voi face doar câteva comentarii.

În primul rând, trebuie să vă spun că am fost extrem de surprinși de propunerea de compromis avansată de către președinția austriacă.

Aceasta a fost formulată astfel, încât permite aplicarea mecanismului de către un singur stat.

Aș putea spune că această abordare a pus la încercare limitele capacității noastre de a înțelege motivele care ar sta la baza unei poziționări ce se remarcă prin atât de multă lipsă de curaj și de viziune.

Așa cum am spus-o de mai multe ori, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidenței fraudelor în domeniul TVA și la creșterea gradului de conformare.

În unele situații, decalajul TVA este atât de mare, încât acest mecanism este printre puținele opțiuni de politică fiscală care ar putea genera rezultate pe termen mediu.

Cu toții cunoașteți faptul că România a propus o abordare mai incluzivă, bazată pe înțelegerea faptului că succesul Uniunii Europene este posibil doar dacă toate statele membre au de câștigat, precum și a faptului că atunci când un grup de state se confruntă cu probleme grave, instituțiile UE trebuie să se manifeste drept un partener activ și flexibil în ceea ce privește identificarea celor mai bune soluții.

Suntem convinși că o abordare mai incluzivă ar fi servit mai bine interesele și obiectivele majore ale Uniunii Europene și, cu toate că deja avem suficiente dovezi care să susțină implementarea taxării inverse la o scară mai largă, România va susține implementarea unui pilot mai întâi, cu extinderea ulterioară și către alte entități.

Previziunea noastră este că rezultatele acestui pilor vor depăși chiar și cele mai optimiste așteptări. De aceea, avem convingerea că în fața dovezilor și datelor concrete, un nou consens va fi găsit și o politică mai înțeleaptă va fi implementată.

În final, vreau să vă atrag atenția asupra câtorva aspecte privind interacțiunea noastră în decursul acestui proces.

De multe ori, România a fost tratată nedrept, criticată nejustificat de unele guverne prietene și chiar certată public cu privire la serie de teme care, de regulă, sunt abordate exclusiv în contextul unui dialog bilateral derulat în spațiul regulilor diplomatice.

Însă, cu toate acestea, când a fost confruntată cu derapajele anterior amintite, România nu a sacrificat niciodată interesele fundamentale ale Uniunii Europene, de dragul provocării unui breaking news sau pentru sancționarea impoliteței unui partener. (Pentru astfel de cazuri, avem diplomați de carieră care pot gestiona mult mai eficient aceste provocări.)

Așa cum am arătat-o de fiecare dată, așa cum vom face și astăzi, atunci cât este nevoie de un compromis pentru a ajunge la consens, noi întotdeauna suntem alături de prietenii noștri.

În final, concluzionând cele spuse anterior, noi suntem de acord și sprijinim cu soluția de compromis propusă de către președinția austriacă și sperăm că implementarea acestui mecanism va fi mult mai rapidă decât parcursul din ultimii trei ani pe acest subiect.

Vă mulțumesc!”

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Eugen Teodorovici ref. implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA”

  1. Alina BADEA spune:

    Este interesant de remarcat faptul că generalizarea taxării inverse a fost recomandată şi susţinută continuu de Gabriel Biriş, mai ales după ce Cehia îşi anunţase intenţia de a aplica acest sistem. Pe domnul ministru nu l-am auzit vreodată susţinând această variantă. Acum un an spunea doar că ar putea fi o soluţie, nu SOLUŢIA.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.