Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice
03.10.2018 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Înalta Curte de Casație a admis apelul Parchetului și, interpretând legea penală în materie, fără modificarea situației de fapt incidentă, a dispus condamnarea inculpaților, întrucât aceștia au interceptat, fără drept, prin mijlocirea programelor  descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice (logările utilizatorilor, operațiunile efectuate de aceștia etc.) accesate anterior fără drept, fiind astfel realizată o interceptare de la sursă. În esență s-au reținut următoarele aspecte:

„Inculpații au fost trimiși în judecată pentru fapta de a mijloci, prin intermediul aplicației „malware” deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, demersul atacatorului, aflat în spatele domeniului de comandă și control, de a intercepta fără drept, prin mijlocirea programelor malițioase descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice efectuate prin intermediul respectivelor sisteme informatice aparținând SC E. SA, accesate anterior fără drept, ce ar constitui complicitate la tentativa de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice prev. de art. 48 alin. (1) C. pen. rap. la art. 366 C. pen. cu referire la art. 361 C. pen.

Instanța de fond a reținut că elementul material al acestei infracțiuni este „interceptarea unei transmisii de date informatice”, ce presupune acțiunea de a capta impulsurile electrice, variațiile de tensiune sau emisiile electromagnetice ce tranzitează în interiorul unui sistem informatic sau se manifestă ca efect al funcționării acestuia ori se află pe traseul de legătură dintre două sau mai multe sisteme informatice care comunică. În cauză nu s-a făcut dovada existenței unor transmisii de date în interiorul sistemelor accesate fără drept sau între acestea și alte sisteme informatice cu privire la care să se fi încercat captarea. Simplul fapt ca erau accesate fără drept niște sisteme informatice care, ipotetic, ar fi putut la un moment dat să și transmită date informatice nu este suficient pentru a trage concluzia univocă a accesării acestora în acest scop, din probele administrate rezultând că au fost transferate date existente în sistemele informatice atacate și nu date transmise. În raport de aceste considerente, instanța a apreciat că accesarea sistemelor informatice nu poate fi încadrată și în infracțiunea de interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice în forma tentată, astfel încât s-a dispus achitarea inculpaților în temeiul art. 16 lit. b) teza I C. proc. pen. (fapta de accesare există, a fost dovedită, însă nu poate fi încadrată în textul indicat în actul de sesizare)”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că infracțiunea prevăzută de art. 361 C. pen. se diferențiază de infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic, prin faptul că acțiunea de interceptare se realizează în procesul de transmitere a acestor date de la un sistem informatic la altul. Ambele infracțiuni sunt săvârșite cu scopul de a obține ilegal date informatice (de regulă, folosite ulterior pentru comiterea infracțiunii contra patrimoniului), interceptarea comportând, însă, un caracter dinamic, în timp ce accesul ilegal la un sistem informatic are un caracter static.

Mai mult, infracțiunea de interceptare ilegală a datelor informatice poate constitui un mijloc de comitere a accesului, fără drept, la un sistem informatic. Spre exemplificare, folosirea unui program de tip troian, așa cum este în cazul de față, se obțin numele de user și parola de acces la un cont de e-mail și, utilizând aceste date, se accesează fără drept contul respectiv pentru obținerea unor date personale.

În aceste condiții, infracțiunea de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice este văzută ca incriminare completatoare în raport cu accesul, fără drept, la un sistem informatic, în numeroase situații putând exista între cele două infracțiuni o legătură convențională. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 416/A/27 octombrie 2016)

Avocat Andreea Coman
Senior Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Drept penal, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO