Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Cyberlaw Drept penal Jurisprudență ÎCCJ curentă SELECTED

ICCJ. Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice

3 octombrie 2018 | Andreea COMAN
Andreea Coman

Andreea Coman

Înalta Curte de Casație a admis apelul Parchetului și, interpretând legea penală în materie, fără modificarea situației de fapt incidentă, a dispus condamnarea inculpaților, întrucât aceștia au interceptat, fără drept, prin mijlocirea programelor  descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice (logările utilizatorilor, operațiunile efectuate de aceștia etc.) accesate anterior fără drept, fiind astfel realizată o interceptare de la sursă. În esență s-au reținut următoarele aspecte:

„Inculpații au fost trimiși în judecată pentru fapta de a mijloci, prin intermediul aplicației „malware” deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, demersul atacatorului, aflat în spatele domeniului de comandă și control, de a intercepta fără drept, prin mijlocirea programelor malițioase descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice efectuate prin intermediul respectivelor sisteme informatice aparținând SC E. SA, accesate anterior fără drept, ce ar constitui complicitate la tentativa de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice prev. de art. 48 alin. (1) C. pen. rap. la art. 366 C. pen. cu referire la art. 361 C. pen.

Instanța de fond a reținut că elementul material al acestei infracțiuni este „interceptarea unei transmisii de date informatice”, ce presupune acțiunea de a capta impulsurile electrice, variațiile de tensiune sau emisiile electromagnetice ce tranzitează în interiorul unui sistem informatic sau se manifestă ca efect al funcționării acestuia ori se află pe traseul de legătură dintre două sau mai multe sisteme informatice care comunică. În cauză nu s-a făcut dovada existenței unor transmisii de date în interiorul sistemelor accesate fără drept sau între acestea și alte sisteme informatice cu privire la care să se fi încercat captarea. Simplul fapt ca erau accesate fără drept niște sisteme informatice care, ipotetic, ar fi putut la un moment dat să și transmită date informatice nu este suficient pentru a trage concluzia univocă a accesării acestora în acest scop, din probele administrate rezultând că au fost transferate date existente în sistemele informatice atacate și nu date transmise. În raport de aceste considerente, instanța a apreciat că accesarea sistemelor informatice nu poate fi încadrată și în infracțiunea de interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice în forma tentată, astfel încât s-a dispus achitarea inculpaților în temeiul art. 16 lit. b) teza I C. proc. pen. (fapta de accesare există, a fost dovedită, însă nu poate fi încadrată în textul indicat în actul de sesizare)”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că infracțiunea prevăzută de art. 361 C. pen. se diferențiază de infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic, prin faptul că acțiunea de interceptare se realizează în procesul de transmitere a acestor date de la un sistem informatic la altul. Ambele infracțiuni sunt săvârșite cu scopul de a obține ilegal date informatice (de regulă, folosite ulterior pentru comiterea infracțiunii contra patrimoniului), interceptarea comportând, însă, un caracter dinamic, în timp ce accesul ilegal la un sistem informatic are un caracter static.

Mai mult, infracțiunea de interceptare ilegală a datelor informatice poate constitui un mijloc de comitere a accesului, fără drept, la un sistem informatic. Spre exemplificare, folosirea unui program de tip troian, așa cum este în cazul de față, se obțin numele de user și parola de acces la un cont de e-mail și, utilizând aceste date, se accesează fără drept contul respectiv pentru obținerea unor date personale.

În aceste condiții, infracțiunea de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice este văzută ca incriminare completatoare în raport cu accesul, fără drept, la un sistem informatic, în numeroase situații putând exista între cele două infracțiuni o legătură convențională. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 416/A/27 octombrie 2016)

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Avocat Andreea Coman
Senior Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership