Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Modificări ale Legii Insolvenței
03.10.2018 | Cosmin ȘTEFĂNESCU, Radu NICOLESCU

Cosmin Ștefănescu

Cosmin Ștefănescu

Radu Nicolescu

Radu Nicolescu

În Monitorul Oficial nr. 840/02.10.2018 a fost publicată OUG nr. 88/2018 privind modificarea unor acte normative (denumită în continuare “OUG nr. 88/2018”). Reglementările introduse de OUG nr. 88/2018 vizează și modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (denumită în continuare “Legea insolvenței” sau “Legea”).

Actul normativ urmărește modificarea procedurii privind insolvența, având scopul de a se evita folosirea prevederilor legii în mod abuziv de către persoanele juridice care, aflate în această situație, dăunează mediului de afaceri și organelor administrației fiscale.

– Valoare – prag
Noua definiție prevede faptul că cererea de deschidere a procedurii de insolvență, introdusă de debitor, va trebui să conțină un nivel al creanțelor bugetare mai mic de 50% din totalul creanțelor declarate de debitor. De
asemenea, creanțele fiscale constatate printr-un act administrativ fiscal contestat vor fi admise la masa credală și înscrise sub condiție rezolutorie până la soluționarea acțiunii.

– Fond de comerț
OUG nr. 88/2018 definește fondul de comerț ca fiind „ansamblul bunurilor mobile și imobile, corporale și necorporale – mărci, firme, embleme, brevete de invenții, vad comercial utilizate de un operator economic în vederea desfășurării activității sale”.

– Creanță anterioară
Legea va include în sfera termenului creanțele bugetare stabilite printr-o decizie de impunere întocmită ulterior deschiderii procedurii, dacă activitatea impozitată a fost desfășurată anterior acestui moment.

– Administratorul special
OUG nr. 88/2018 interzice numirea unei persoane fizice sau juridice care deține și calitatea de creditor al unei societăți aflate în insolvență.

– Administratorul judiciar
OUG nr. 88/2018 introduce o nouă obligație de a include în raportul lunar, ce trebuie depus la dosarul cauzei, informații privind respectarea obligatiilor fiscale referitoare la obținerea sau necesitatea actualizării autorizărilor și autorizațiilor pentru desfășurarea activității, precum și referitoare la actele încheiate de organele de control care au efectuat inspecții în respectiva lună.

O altă modificare introdusă de OUG nr. 88/2018 în legătură cu activitatea administratorului judiciar vizează desemnarea persoanelor de specialitate cu care acesta poate colabora de-a lungul desfășurării procedurii insolvenței.

Astfel, administratorul judiciar nu va putea numi persoane care se
află într-o relație contractuală sau într-o relație de afiliere cu administratorul judiciar, lichidatorul judiciar, debitorul în insolvență sau cu vreunul dintre creditori ca avocaţi, experţi contabili, evaluatori sau alte tipuri de profesii specializate.

– Deschiderea procedurii insolvenței
OUG nr. 88/2018 modifică Legea Insolvenței în sensul în care cererea de deschidere a procedurii va fi respinsă și în cazul în care aceasta nu conține dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția părților, în anumite condiții prevăzute de Lege.

– Desfășurarea procedurii insolvenței
Administratorul judiciar va avea un termen de 10 zile pentru analizarea cererilor de plată având ca obiect creanțele asupra debitorului, născute după data deschiderii procedurii. De asemenea, OUG nr. 88/2018 prevede faptul că termenul menționat anterior se va aplica și cererilor formulate în cadrul
proceselor începute înainte de intrarea în vigoare a actului normativ.

–  Planul de reorganizare
Acesta va putea prevedea conversia creanțelor bugetare în acțiuni, însă numai cu îndeplinirea unor condiții prevăzute de Legea insolvenței, între care se află și consimțământul creditorului bugetar.

– Falimentul unei societăți
OUG nr. 88/2018 impune instanței de judecată un termen de 30 de zile pentru soluționarea cererilor de faliment pentru nerespectarea planului de reorganizare ori pentru acumularea de noi datorii către creditorii din cadrul procedurii acesteia. O astfel de cerere va putea fi depusă și de titularul unei
creanțe curente, certe, lichide și exigibile mai veche de 60 de zile, iar soluționarea acesteia va avea loc în același termen de 30 de zile.

– Antrenarea răspunderii patrimoniale
Cu privire la antrenarea răspunderii patrimoniale a persoanelor culpabile de starea de insolvență a societății debitoare, administratorul judiciar ori lichidatorul judiciar va avea obligația de a promova o acțiune în acest sens, în situația în care identifică persoanele vinovate. De asemenea, aceeași acțiune va putea fi introdusă și de creditorul care deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală sau de președintele comitetului creditorilor, urmare a hotărârii adunării creditorilor.

OUG nr. 88/2018 a intrat în vigoare la data publicării actului normativ, mai exact în data de 02.10.2018.

Cosmin Ștefănescu
Managing Partner DUNCEA, ŞTEFĂNESCU & ASOCIAȚII

Radu Nicolescu
Managing Associate DUNCEA, ŞTEFĂNESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.