ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

După aproape 18 ani, am trimis în judecată autorul și acesta a fost (și) recent condamnat definitiv
17.10.2018 | Adrian ȚÎRLEA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Adrian Țîrlea

Adrian Țîrlea

Te afectează să vezi cadavre în diverse ipostaze cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului. Te afectează să participi la autopsii, unde medicul legist explică succesiunea producerii leziunilor și felul în care s-au produs și cum au contribuit la decesul victimei. Să participi la autopsia unui nou-născut. Pe mine cel mai mult m-au marcat autopsiile copiilor, mai ales cei foarte mici, cu vârste de până în 3-4 ani, victime ale infracțiunilor de omor. Și, pentru că nu poţi ştii dinainte cum reacţionezi în asemenea situaţii, noi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, la Secția de urmărire penală, avem o oarecare cutumă ca aceia care sunt nou veniți la omoruri să participe la cât mai multe autopsii în prima perioadă, întrucât atunci îți vezi cumva limitele și te călești.

Am instrumentat dosare în care au fost victime minori: spre exemplu o fetiță de de trei ani și jumătate, victimă a infracțiunii de omor, ucisă chiar de mama sa; acest dosar pot spune că a implicat o provocare din punct de vedere al afectării personale.

Din punct de vedere al complexității, aș dori să fac referire la un dosar în care eu am preluat cercetările, pentru că, într-adevăr, s-a comis fapta undeva în anii 1998. În acest caz, noi am reușit să probăm, pe baza cercetării la fața locului și a probatoriului administrate atunci, după aproape 18 ani am trimis în judecată autorul și acesta a fost și condamnat definitiv. Aș dori să evidențiez cercetarea la fața locului, pentru că, într-adevăr, la momentul respectiv, nu existau procedeele acestea moderne de fotografiere, de înregistrare și, tocmai de aceea, procurorul de la momentul respectiv a fost foarte detaliat în a descrie totul. Este foarte important să ai o continuitate în a efectua cercetarea la fața locului şi a finaliza dosarul.

Eu, practic, mă imaginam la locul comiterii faptei, adică erau detalii de la a arăta sub ce unghi erau deschise ușile de la cabinetul din bucătărie, până la câte tablouri erau pe perete și ce reprezenta fiecare tablou. A fost foarte important și chiar au fost niște probe valorificate și menținute și de instanța de judecată, apropo de ce bunuri s-au ridicat cu ocazia cercetării la fața locului. La momentul respectiv, pentru că toate indiciile duceau către o crimă pasională, și lipsea de la fața locului cheia locuinței, procurorul a fost inspirat și a ridicat de la fața locului butucul cu totul, de la ușa locuinței, pentru că nu erau urme de forţare. Și noi, practic, folosind acel butuc și o cheie de la o percheziție domiciliară făcută după 16 ani, în 2014, am arătat că autorul luase de la locul faptei acea cheie, care se potrivea şi deschidea uşa locuinţei victimei.

Prim-procuror adjunct Adrian Țîrlea
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Avem un cadavru, cum procedăm?”, ediția 217organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate