Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Dificultatea pe care eu am resimțit-o în cazurile pe care le-am avut din această zonă a fost inclusiv aceea de a stabili o comunicare cu clientul
15.10.2018 | Augustin ZĂBRĂUŢANU

JURIDICE - In Law We Trust
Augustin Zăbrăuțanu

Augustin Zăbrăuțanu

Apărarea, cel puțin în cazul acestor infracțiuni de mare violență, se găsește probabil în una dintre cele mai delicate zone, din punct de vedere socio-moral. Evident, fiecare cetățean, fiecare om are dreptul la un proces echitabil, la un proces corect și la o apărare care să sprijine în a îi fi asigurate aceste drepturi, dar dincolo de aceasta, ești și tu om și, într-un astfel de context, nu poți să ai aceleași trăiri, aceeași abordare pe care o ai, de exemplu, în cazul unor infracțiuni economice sau altor tipuri de infracțiuni. Aceasta pe de o parte.

Practic, dificultatea pe care eu am resimțit-o în cazurile pe care le-am avut din această zonă a fost inclusiv aceea de a stabili o comunicare cu clientul, pentru că în situațiile pe care le-am întâlnit eu, chiar și persoana acuzată este într-o stare specială. Cazurile în care aceste fapte sunt săvârșite cu o intenție, cu răceală, cu siguranță sunt, totuși, rare. De multe ori, ele implică, dacă nu neapărat un accident, cel puțin o stare specială în care aceste lucruri se întâmplă. De multe ori, te lovești de dificultatea, pur și simplu, de a comunica rezonabil – nu eficient -, într-o primă fază, cu clientul.

În altă ordine de idei, aș mai adăuga un lucru, un element care vine în sprijinul soluționării acestor cazuri. Nu spun neapărat în sprijinul organelor judiciare, dar în general în sprijinul soluționării, pentru că probele pot fi și în favoarea și în defavoarea acuzării, respectiv a apărării. Și mă refer la răspândirea extraordinară a camerelor de supraveghere și, în plus față de aceasta, la multiplele posibilități ca imagini, filmări luate de către persoane private, răspândite pe social media, pe rețele de socializare, să ajute, dacă nu neapărat cu foarte mare acuratețe, dar oricum să dea niște indicii foarte clare asupra modalităților în care s-a săvârșit această faptă, a persoanelor care au fost în zona respectivă. Este o chestiune care nu își mai găsește, practic, corespondent în nimic din ceea ce era acum 20 de ani, poate nici acum 10-15 ani. Astăzi, practic, nu există – în orașele mari cel puțin, dar nu numai – 50 de metri de stradă, să nu fie acoperiți – poate 100, poate 200 – de o cameră de supraveghere, că este la scara blocului, că este la supermarket, că este la bancomat, că este la benzinărie. Partea proastă a acestui aspect, să zicem așa, sau dificultatea este dată de perioada de timp în care aceste imagini sunt stocate, pentru că nu toate sunt stocate pe o perioadă suficient de mare, sunt servere sau harduri care se șterg automat când se umplu, și de aceea cred eu că, alături de recoltarea probelor biologice și celelalte activități specifice de primă necesitate, ca să spun așa, est foarte important ca organele judiciare să securizeze, pe cât se poate, imaginile existente în perimetrul locului săvârșirii faptei.

Cred că este un element foarte important și care poate da – apropo de posibilitatea de a prinde infractorul sau suspecții de săvârșirea faptei, pentru că, să nu uităm, există și riscul de a dispărea pur și simplu din localitate, chiar și din țară. Nu se plictisesc organele judiciare.

Augustin Zăbrăuțanu
Managing Partner ZĂBRĂUȚANU POPESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Avem un cadavru, cum procedăm?”, ediția 217organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.