Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Progresul tehnic ușurează foarte mult munca procurorului
20.10.2018 | Gheorghe MUSCALU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Muscalu

Gheorghe Muscalu

Este o primă problemă care se pune atunci când procurorul, împreună cu o echipă de criminaliști, cu specialiști, cu echipa de medici legiști sau persoane specializate ajung la fața locului, să vadă dacă, în raport de ceea ce găsesc acolo, se putea produce ceva în contextul în care a fost descris. Adică, este vorba despre o sinucidere, este vorba despre un omor, este vorba despre o lovitură cauzatoare de moarte, este vorba despre o moarte naturală, orice se poate întâmpla.

Și fac o paranteză, și la vânătoare este la fel, nu putem să presupunem tot timpul că suntem în prezența unei ucideri din culpă, poate fi și o vătămare corporală din culpă, poate fi și o faptă intenționată. Dar, alături de această zonă tehnică pe care o cercetăm foarte amplu – și eu îmi aduc aminte din facultate și în momentele de după facultate, când am început să lucrez ca procuror – despre faptul că procurorii criminaliști și polițiștii care își desfășurau activitatea în această zonă erau considerați vârfurile structurilor de parchet și de poliție de la momentul respectiv. Pentru că era zona unde erau puse în valoare capacitățile persoanelor respective, atât din punct de vedere tehnic, cât și, după aceea, din punct de vedere juridic, în a explica legătura de cauzalitate, în a explica mobilul, scopul și în a face un ansamblu, astfel încât să îl convingă pe cel care judecă, pe cel la care ajunge dosarul sau să îl convingă pe cel care era vătămat, de ce a închis dosarul respectiv. Dar alături de această zonă tehnică, care este foarte importantă și este clar că progresul tehnic ușurează foarte mult munca procurorului, munca polițistului și, mai departe, și munca avocatului, pentru că, până la urmă, adevărul care iese la iveală într-o astfel de încălcare a unei astfel de valori sociale este foarte important. Deci, alături de aceasta, nu poți să dai la o parte omul, nu poți să dai la o parte activitatea pe care profesionistul trebuie să o desfășoare.

Într-un fel sau altul, acel profesionist al dreptului – că se numește procuror, că se numește polițist, că se numește judecător – trebuie să aibă toate deprinderile tehnice și juridice, ca să poată să argumenta și să poată ajunge la o soluție corectă. Și aici spuneați: ”Va înțelege, oare, procurorul care audiază persoana respectivă de ce a comis o astfel de faptă reprobabilă?” Până la urmă, procurorul, ori că audiază o persoană care comite un omor, ori că audiază o persoană care comite o tâlhărie sau un viol, în fața lui are o persoană în raport cu care are anumite elemente de fapt și prin declarații și prin ceea ce face în investigarea procedurii penale, trebuie să ajungă la un adevăr judiciar, care este cel mai bine să fie cel mai aproape de adevărul obiectiv.

Dr. Gheorghe Muscalu
Formator la Institutul Național al Magistraturii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Avem un cadavru, cum procedăm?”, ediția 217organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti