TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Nu întotdeauna se joacă pe cartea ”totul sau nimic”
16.10.2018 | Dănuț-Ioan BUGNARIU

 
SMARTBILL
Dănuț-Ioan Bugnariu

Dănuț-Ioan Bugnariu

De multe ori, avocații sunt doar de partea persoanelor acuzate, însă de alte ori pot fi și de cealaltă parte, a persoanelor vătămate, afectate de comiterea unei infracțiuni (de exemplu, membri de familie în acest caz specific). Este cunoscut faptul că spectrul de ucigași, de autori ai infracțiunilor de omor, este destul de larg. Pornește de la persoane fără o anumită pregătire, să spunem culturală sau educativă, dar, în momentul în care ne îndreptăm spre unele dintre cele mai grave infracțiuni, găsim și persoane cu studii superioare, poate chiar avansate, din punctul acesta de vedere.

Și m-am întrebat uneori, dacă familia vrea să ajute la prinderea criminalului, ce poate să facă? Cu ce ar putea ajuta? În al doilea rând, depărtându-mă un pic de camerele de luat vederi, mă gândesc că, de multe ori, suntem provocați, puși în ipostaza de a decela intenția într-o astfel de infracțiune. Cadavrul există, persoana care a desfășurat actele materiale și s-a ajuns la omor sau ucidere din culpă există, dar ce ne facem dacă este vorba de o partidă de vânătoare? Ca să mut puțin discuția din partea tehnică. Deci, să zicem că lanțul faptic – cel puțin apropiat momentului comiterii faptei – este clar, dar există un conflict preexistent? A dus el la așa ceva? Există un conflict spontan? Și referitor la afectarea unui profesionist care, sigur, acordă asistență într-un astfel de caz, da, ea există.

Sarcina este destul de mare, pentru că ai niște principii morale și te întrebi care este conduita potrivită pe care trebuie să o adopți. Însă, ca avocat, trebuie să îi acorzi cea mai bună apărare clientului tău, ceea ce înseamnă că trebuie să îl sfătuiești ce gen de conduită îi este cea mai favorabilă, din punct de vedere procesual. De ce nu, uneori poate să fie de recunoaștere a faptei și de solicitare a unor probe în circumstanțiere, ca avocat trebuie să fii realist. Nu întotdeauna se joacă pe cartea ”totul sau nimic”.

Avocat Dănuț-Ioan Bugnariu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Avem un cadavru, cum procedăm?”, ediția 217organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.