Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Secţia pentru judecători a CSM. Justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi
04.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 4 octombrie 2018, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere solicitarea preşedinţilor curţilor de apel, a adoptat următoarea hotărâre (unanimitate):

HOTĂRÂREA SECŢIEI PENTRU JUDECĂTORI

Secţia pentru judecători ia act de declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel, adoptată la întâlnirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, eveniment ce a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2018, la Suceava.

Semnatarii acestei declaraţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la existenţa unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, al căror conţinut ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură penală şi, implicit, a drepturilor omului.

În acest context, Secţia pentru judecători reafirmă necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept.

Independenţa justiţiei, asigurarea dreptului la un proces echitabil şi adoptarea deciziilor autorităţilor judiciare doar în temeiul legii constituie imperative pentru toate organele judiciare implicate în activitatea de înfăptuire a justiţiei.

Conformarea la exigenţele legii implică desfăşurarea de activităţi procesuale numai în temeiul acesteia, iar actele subsecvente încheiate în executarea legii trebuie să se conformeze întocmai dispoziţiilor normative, cu respectarea strictă a competenţelor atribuite de lege tuturor entităţilor implicate.

Evaluarea depăşirii acestor competenţe, precum şi a desfăşurării de activităţi judiciare în temeiul unor acte care nesocotesc aceste exigenţe legale este exclusiv în competenţa judecătorului chemat să aplicelegea la cazul concret şi să asigure toate garanţiile unui proces echitabil, hotărârea astfel pronunţată impunându-se a fi respectată.

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a Protocoalelor a produs efecte denatură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018.

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 7)

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.