Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Charles Aznavour a plecat la corul îngerilor
05.10.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Life, Mesaje de condoleanțe, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Charles AznavourÎn aceste zile, lumea îşi ia adio de la ilustrul şi apreciatul cântăreţ pop, compozitor, actor, scenarist, activist public şi diplomat francez de origine armeană Charles Aznavour, monument al culturii franceze şi universale, care a murit luni în locuinţa sa din Alpilles (sudul Franţei), la respectabila vârstă de 94 de ani, după ce şi-a câştigat definitiv un loc de seamă în Pantheonul Franţei, Armeniei şi al întregii omeniri…

Artistul revenise de curând dintr-un turneu efectuat în Japonia, unde a cântat pentru ultima dată într-un concert la Osaka pe 19 septembrie a.c.

Născut la 22 mai 1924 într-o familie de emigranţi armeni din Paris, discipol şi urmaş al lui Edith Piaf, Maurice Chevalier şi Charles Trenet, muzicianul Charles Aznavour a fost unul dintre cei mai simpatizaţi şi longevivi cântăreţi francezi, acesta susţinând spectacole pe întreg mapamondul, cariera sa prestigioasă şi legendară de peste 80 de ani însumând peste 1300 melodii compuse şi peste 1400 cântece interpretate, în opt limbi de circulaţie internaţională, şi circa 180 milioane de discuri vândute.

Dintre marile şi nemuritoarele sale hituri amintim: „For me, formidable”, „La mamma”, „She”, „Emmenez-moi”, „Mourir d’aimer”, „Non, Je N’ai Rien Oublie”, „Il Faut Savoir”, „Toi et moi”, „La bohème” ş.a.

Considerat „Ambasador al cântecului francez” şi supranumit „Frank Sinatra al Franţei”, „Ultimul gigant al şansonetei” dar şi „Omul cu o mie de cântece”, Charles Aznavour a fost consacrat de CNN şi revista „Time” ca fiind „cântăreţul de varietăţi cel mai important al secolului XX”.

Aznavour a fost şi un emblematic actor, jucând în 90 de filme, dintre care cele mai celebre rămân: „Un taxi pentru Tobrouk”, regizat de Denys de La Patellière, şi „Trageţi în pianist !”, regizat de François Truffaut, ambele realizate în 1960.

Prin Fundaţia sa „Aznavour pentru Armenia”, artistul a sprijinit cu o sumă fabuloasă persoanele sinistrate şi reconstrucţia ţării sale natale în urma devastatorului seism din 1988.

În onoarea celui considerat erou naţional, în Erevan o piaţă îi poartă numele, i-a fost dezvelită o stea şi, totodată, dedicată o casă memorială –  ce urma a fi inaugurată în prezenţa sa chiar în această lună, cu prilejul Summitului Francofoniei –, iar în oraşul sinistrat Gyumri, care a suferit cele mai multe pierderi umane în urma cutremurului, i s-a ridicat o statuie.

Ca militant, cantautorul s-a făcut remarcat şi prin campaniile sale pentru recunoaşterea ca genocid a masacrării armenilor în Imperiul Otoman, în vremea Primul Război Mondial (1915).

Din anul 1995, Charles Aznavour a devenit ambasador al Bunăvoinţei şi, ulterior, reprezentant permanent la UNESCO al Armeniei iar în 2009 a fost numit ambasador plenipotenţiar al acestei ţări în Elveţia şi, totodată, reprezentant permanent al Armeniei la ONU.

Pentru cariera artistică şi meritele sale remarcabile, Charles Aznavour a fost onorat cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: „Leul de Aur” onorific la Festivalul de film de la Veneţia (1971), „Palme d’or” la Festivalul de la Cannnes (1979), Marea Medalie a Academiei Franceze (1995), Ofiţer al „Legiunii de Onoare” şi premiul onorific „César” (ambele, 1997), Ofiţer al „Ordinului Canadei” (2008), Comandor al „Legiunii de Onoare” (2004) şi al „Ordinului Coroanei Belgiene” (2015), „Ordinul Soarelui Răsare” – cea mai înaltă distincţie acordată de Japonia cetăţenilor străini (2018), dar şi o stea pe celebra Hollywood Walk of Fame (2017) ş.a.

În octombrie 2017, Charles Aznavour a fost premiat în Israel cu medalia „Raoul Wallenberg” pentru ajutorul nemijlocit oferit de familia sa evreilor şi armenilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când, timp de trei ani, familia Aznavour a ascuns din calea urgiei naziste – cu riscul pierderii propriilor vieţi – evrei şi armeni în propriul său apartament din Paris.

Cu prilejul ceremoniei de decernare a prestigoasei medalii, preşedintele de atunci al Israelului, Reuven Rivlin, a declarat: „Putem citi în Talmud că oricine salvează o singură viaţă salvează o lume întreagă. (…) Dumneavoastră şi familia dumneavoastră, dragă Charles, aţi salvat foarte mulţi oameni în timpul zilelor întunecate ale celui de-Al Doilea Război Mondial într-o Franţă ocupată de nazişti.”

Charles Aznavour a vizitat de trei ori România în decursul aproape centenarei sale vieţi (în anii 1963, 2004 şi, respectiv, 2016):

Amintim că, în primele luni ale anului 2004, Aznavour a filmat la Bucureşti şi Snagov, alături de mai mulţi actori români şi francezi, în rolul titular din „Moş Goriot”, ecranizare după Honoré de Balzac, un serial de televiziune în regia lui Jean-Daniel Verhaege şi dintre ai cărui protagonişti îi enumerăm pe compatrioţii noştri: Vlad Ivanov, Mihai Călin, Lamia Beligan, Gelu Niţu, Monalisa Basarab, Anca-Ioana Androne, Eugen Cristea ş.a.

Cu ocazia acelei vizite în România, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Capitală a avut loc o manifestare de lansare a cărţi sale de memorii, intitulată „Aznavour – Confidenţele unui fiu de boem”, scrisă împreună cu Richard Balducci şi apărută la Editura Ararat.

La 28 aprilie 2016, în cadrul turneului „One Night Only”, Charles Aznavour, aflat într-o formă excelentă şi o vervă de zile mari, a susţinut un concert magnific la Bucureşti, pe scena Sălii Palatului, după 53 de ani de la seria de concerte pe care le-a susţinut în ţara noastră, pe aceeaşi scenă, în perioada 27 aprilie – 2 mai 1963.

La începutul memorabilului concert-eveniment din 2016, Aznavour s-a confesat spectatorilor şi fanilor săi români: „Mă bucur  că sunt aici, nu este pentru prima oară. De cele mai multe ori am venit ca să filmez. Nu ştiu de ce dar cântăreţul nu a prea fost prezent aici …iată că azi sunt aici, la 91 de ani …presa franceză a anunţat că mă voi retrage, eu însă am continuat să cânt …atâta timp cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să mă reîntâlnesc cu prietenii mei, cu publicul.”

Toţi cei care am avut privilegiul de a asista la acel regal artistic impresionant am fost fericiţi că destinul ne-a făcut contemporani cu un asemenea artist uriaş!…

Numeroase personalităţi din întreaga lume au deplâns dispariţia lui Charles Aznavour:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că muzicianul „ne-a însoţit bucuriile şi tristeţile de-a lungul a trei generaţii. (…) Profund francez, deşi legat visceral de rădăcinile sale armene, recunoscut în lumea întreagă. (…) Împărtăşim cu poporul armean doliul poporului francez. (…) Compoziţiile sale măiastre, timbrul vocii şi strălucirea sa unică vor rămâne pentru mult timp în amintirea noastră.”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat: „Timp de decenii şi până la ultima sa suflare, acest mare artist plurivalent, cantautor şi actor, ne-a îmbogăţit vieţile. (…) Nu am uitat nimic şi nu vom uita niciodată nimic de la uriaşul talent al acestei personalităţi care i-a însoţit pe europeni cu atâtea emoţii. (…) Europa a pierdut una dintre vocile sale cele mai frumoase. (…) Era un bărbat al multor mesaje. Sunt foarte trist să aflu vestea morţii sale. El a inspirat o întreagă generaţie, promovând imaginea Franţei ca spaţiu al culturii internaţionale.”
La rândul său, actriţa Brigitte Bardot a adus un omagiu memoriei lui Charles Aznavour: „A fost Asul nostru nemuritor. Asul poeţilor noştri. Asul cântecului francez. Asul popularităţii noastre. Asul ambasadorilor talentului nostru în lume. El va rămâne pe veci ‘As…navour’.”

La Paris, în aceste zile de doliu, Turnul Eiffel a fost luminat în onoarea marelui artist iar la Erevan, mii de oameni s-au strâns în Piaţa Aznavour la aflarea tristei veşti.

Astăzi-dimineaţă, în capitala Franţei, un omagiu naţional îi va fi adus lui Charles Aznavour la Domul Invalizilor, la ceremonie urmând a participa şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, care va ţine un discurs în Curtea de onoare a palatului, printre cele 200 de personalităţi publice invitate aflându-se foşti preşedinţi ai Franţei şi premierul armean, Nikol Pashinyan.

Artistul va fi înmormântat sâmbătă, în „strictă intimitate”, în cavoul familiei aflat în cimitirul din Montfort-l’Amaury, localitate din apropiere de Paris.

La Bucureşti, la Ambasada Armeniei a fost deschisă timp de trei zile, până astăzi, inclusiv, o carte de condoleanţe iar la Catedrala Arhiepiscopală Armeană va fi oficiată duminică o slujbă de pomenire.

Franţa va organiza un omagiu pentru Aznavour şi în cadrul Summitului Francofoniei, care va avea loc la Erevan săptămâna viitoare, pe 10 şi 11 octombrie.

Adieu, Charles Aznavour! Îţi mulţumim că ne-ai făcut viaţa mai frumoasă!

Bunul Dumnezeu să te aşeze în corul îngerilor!

Echipa JURIDICE.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti