JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Manifestările organizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România în Anul Centenarului Marii Unirii
05.10.2018 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a anunțat că marchează aniversarea Centenarului Marii Uniri prin organizarea unei pleiade de activități dedicate actului istoric al constituirii statului național unitar român, potrivit calendarului anivesar.

Notariatul român, reprezentat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, a demarat, încă de anul trecut, pregătirile în vederea sărbătoririi împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Amintim în acest sens colaborarea cu doamna Lucia Hossu Longin, jurnalist de televiziune, realizator al emisiunii „Memorialul Durerii”. Cu sprijinul sponsorizării acordate de UNNPR, au fost realizate opt episoade ale emisiunii sus amintite, readucând în prim plan personalități care au contribuit la făurirea României Mari:
– Regele Ferdinand I „Întregitorul de țară”, sub sceptrul căruia s-a realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918;
– Ion I.C. Brătianu, cel care a format, în calitate de prim-ministru liberal, guvernul care a ratificat unirea Transilvaniei cu România și unirea Basarabiei cu România, guvern în componența căruia se regăseau, în premieră, miniștri din toate provinciile istorice românești;
– Dr. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic al Diacezei Gherla, a citit mulțimilor adunate pe Platoul Romanilor (Câmpul lui Horea) din Alba-Iulia, Declaraţia Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ulterior, a fost ales senator de drept în Parlamentul României Mari, iar în 1945 membru de onoare al Academiei Române;
– Henri Cihoski, general al Armatei României în Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” Clasa a III a pentru vitejie pe câmpul de luptă, la Mărășești, în fruntea Diviziei 10 Infanterie;
– Dr. Ioan Ciordaș, avocat, luptător pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania, delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, membru în marele Sfat Național și prefect al Bihorului. A plătit cu viața pentru convingerile și activitatea sa, murind asasinat de gărzile secuiești la scurt timp după Marea Unire, în aprilie 1919.
– George Pop de Băsești, unul dintre liderii mișcării memorandiste în perioada 1892-1894, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania aflată sub ocupație austroungară, a fost condamnat la închisoare pentru activitatea sa revoluționară. Târziu, la vârsta de 84 de ani avea să-și vadă visul împlinit, prezidând Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
– Alexandru Lapedatu, savant patriot și politician dedicat cauzei naționale, a participat de foarte tânăr la mișcările de protest ale românilor împotriva opresiunii naționale, susținând Mișcarea Memorandistă. În perioada 1914-1916 a activat ca secretar al Comitetului de ajutorare a refugiaților din Transilvania, Banat și Bucovina, iar în 1920 a făcut parte din Comisia de Încoronare însărcinată cu organizarea festivităților care l-au consacrat pe regele Ferdinand I ca rege al tuturor românilor, încheind formal procesul politic al Marii Uniri. A mai îndeplinit funcțiile de președinte al Academiei Române, președinte al Senatului României și a fondat Institutul de Istorie Națională din Cluj.
– Ion Lapedatu, frate geamăn al lui Alexandru Lapedatu, a fost economist, om politic, Ministru de Finanțe (1926-1927), Guvernator al Băncii Naționale a României (1944-1945). S-a afirmat ca promotor al culturii și limbii române în Transilvania ocupată, activând în studenție, la Budapesta, în cadrul Societății Academice Petru Maior, al cărei președinte avea să devină în anul 1902. Ion Lapedatu este considerat fondatorul sistemului de asigurări pentru românii din Transilvania.

În seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, a avut loc la Chișinău, în perioada 14-17 iunie 2018, colocviul profesional notarial organizat de Institutul Notarial Român și Camera Notarilor Publici Galați – „Chișinău 100 de ani de suflet românesc”. Reunind 150 de notari publici români și 30 de notari din Republica Moldova, evenimentul a prilejuit o apropiere între notariatul public autohton și cel de peste Prut.

În perioada 11-14 octombrie a.c., Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Camera Notarilor Publici Alba Iulia organizează la Alba Iulia întâlnirea profesională și omagială a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici și a Colegiilor Directoare ale Camerelor Notarilor Publici din România sub titulatura „Profesia de notar în an centenar”.

Printre activitățile tematice dedicate evenimentului de la 1 Decembrie 1918 se numără lansarea lucrării „Notarii și Unirea”. Cu aceeași ocazie, la Catedrala Mântuirii Neamului din Alba Iulia va avea loc „Parastasul în memoria eroilor neamului și a notarilor publici plecați dintre noi”.

Ateneul Român va găzdui, în perioada sărbătorilor de iarnă, la data de 22 decembrie a.c., un concert de muzică clasică organizat de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România în colaborare cu Camera Notarilor Publici București, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate