BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

SUA. Controlul Internetului Pro si Contra. California adoptă o lege extremă. Departamentul de Justiţie intervine

05.10.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Sub pretextul „neutralităţii internetului”, guvernatorul Californiei, Jerry Brown a semnat legea SB 822 (Senate Bill 822, textul integral aici) prin care a creat cea mai restrictivă reglementare a internetului din SUA, respectiv cea mai egalitaristă, în funcție de punctul de vedere…

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, dacă va intra în vigoare.

Legea interzice furnizorilor de servicii internet blocarea sau încetinirea fluxului de date bazat pe conţinut sau favorizarea anumitor site-uri sau prioritizarea transmisiilor video pentru firmele care plătesc în plus.

Prin această măsură, furnizorii de servicii internet nu vor mai putea gestiona propriile echipamente şi trafic de date şi vor fi obligaţi să acorde aceeaşi prioritate şi acces egal la propriile cabluri şi reţele pentru serviciile medicale sau de urgenţă sau email, aplicaţii, precum şi fluxurilor video online, indiferent de sursă.

De asemenea, se interzice tarifarea zero, fără limită, pentru orice fel de tip de date (video, audio, aplicaţii sociale etc.).

În teorie, regula sună a comunism digital californian prin care orice producător poate folosi liniile private de transmisie gratuit, dar având în vedere că 70% din toată lărgimea de bandă disponibilă în SUA este utilizată de serviciile video gen Youtube, Netflix, Hulu, Facebook, Google etc. şi că 30% din banda video totală sunt producţii pornografice şi luând în considerare faptul că infrastructura internet are o capacitate limitată, situaţia devine complicată…

„Neutralitatea netului” invocată de californieni este mai mult o discuţie politică cu impact emoţional decât una practică, neafectând consumatorul american în niciun fel, până în prezent.

La data de 30 septembrie 2018, Departamentul de Justiţie condus de Attorney General Jeff Sessions (echivalent ministrul Justiției) a chemat Statul California în judecată pentru a anula Legea SB 822 motivând că legea împiedică măsurile de liberalizare luate de guvernul federal cu privire la Internet.

Într-un comunicat de presă, Departamentul menţionează, printre altele:
În 1996, Congresul american a decis că Internetul va rămâne pe viitor „nerestricţionat de reglementări federale sau statale”.
Începând cu anul 2002, FCC (Comisia Federală pentru Reglementarea Comunicaţiilor) a clasificat internetul de bandă largă ca fiind un „serviciu informaţional” scutit de restricţiile şi reglementărilor serviciilor de utilitate publică.
FCC a abrogat pentru o scurtă durată această clasificare într-un Ordin din 2015 prin care a restricţionat libertatea Internetului. În 2018, FCC a revocat restricţiile, în efortul actualei administraţii de simplicare a reglementărilor, asigurându-se că serviciile de internet vor rămâne libere şi guvernate doar de un pachet de reglementări federale uniforme, decât să fie lăsate la voinţa administraţiilor de stat sau locale care ar fi putut crea o multitudine de reglementări contradictorii şi peticite conform intereselor locale.
Guvernul federal a ajuns la concluzia că Statul California, prin Legea SB822 încearcă să încalce libertăţile acordate de Guvernul federal şi să zădărnicească efortul de dereglementare.

California a impus unele reguli de stat impovărătoare asupra libertăţii internetului care sunt considerate a fi ilicite şi care încalcă drepturile consumatorilor americani.

Jeff Session: „În baza Constituţiei, statelor nu le este permis să reglementeze comerţul interstatal – doar guvernul federal are acest drept. Încă o dată, Legislativul californian a adoptat o lege extremistă şi ilegală, la nivel statal în încercarea de a zădărnici normele de ordine publică federală. Departamentul de Justiţie nu ar trebui să risipească timp preţios şi resurse pentru a promova această acţiune în justiţie dar suntem legaţi de datoria de a apăra prerogativele guvernului federal şi de a proteja ordinea constituţională. Vom proceda cu fermitate. Suntem încrezători că vom avea câştig de cauză deoarece faptele sunt de partea noastră.

La data de 3 octombrie 2018 Industria telecomunicaţiilor broadband, alcătuită din cele mai mari companii americane (Comcast, Charter, AT&T, Verizon, T-Mobile US, Sprint, Cox, Frontier și CenturyLink) precum şi alte sute de furnizori mai mici, a dat în judecată Statul California pentru a opri legea „neutralităţii” internetului denunţând-o ca fiind o tentativă de subminare a libertăţii internetului. În afară de criticile de neconstituţionalitate asemănătoare cu ale Departamentului de Justiţie, furnizorii de servicii internet invocă şi dificultăţi majore de ordin tehnic. De exemplu, legea va obliga furnizorii să distingă traficul internet local din California de traficul interstatal sau internaţional. Furnizorii argumentează că acest lucru este fie imposbil, fie extrem de greu de pus în practică.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week