Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Nu cumva împovărarea în prevenție a actorilor care lucrează normal pe piață este un pic cam mare?
23.10.2018 | Dănuț-Ioan BUGNARIU

Dănuț-Ioan Bugnariu

Dănuț-Ioan Bugnariu

Am fost pus în ipostaza să fac ceea ce a făcut doamna Hach pentru mine și pentru alți colegi: să organizez o serie de training-uri pentru companii, actori pe piața afacerilor, care aveau o grămadă de nelămuriri. Ce să facă, ce sa nu facă, ce ar trebui să facă?

Persoanele juridice care contractează astfel de traininguri intenționează, în principal, să prevină angajarea unei răspunderi, în principal administrative, contravenționale. În perspectiva deschiderii unor viitoare cazuri penale, o asemenea conduită arată că, în niciun caz nu ar fi facilitat în vreun fel sau ar fi lăsat undeva o portiță liberă pentru spălarea banilor. Este evident că, de multe ori, povara aceasta administrativă este foarte mare, dintr-un anumit punct de vedere, uneori nu le este foarte clar ce au de făcut, iar în acest punct intervin avocații.

Pe de altă parte, o inițiativă de genul acesta este percepută ca un efort suplimentar și adeseori sunt necesare explicații din partea avocatului.

Sentimentul pe care îl am, ca specialist în drept penal și ex consultant în afaceri, este următorul: combaterea prin prevenirea spălării banilor, dar și prin sancțiunea penală, a vizat inițial combaterea traficului de droguri și a spălării banilor rezultați din aceste operațiuni. A urmat terorismul – sigur, un flagel – care justifică măsuri mai aspre. Dar, așa cum știm, în anumite domenii, când vorbești de o infracțiune mai gravă, îți permiți să adopți niște măsuri de prevenție mai drastice, dat fiind pericolul pe care îl prezintă tipul acela de infracțiune. Fiecare profesionistîși dorește mijloacele cele mai facile: Parchetul – să strângă cât mai ușor probele și să le conserve, inclusiv preventiv vorbind, judecătorul – să aibă pe masă toate detaliile. Dar întrebarea este următoarea: de la terorism, droguri – deci, lucruri extrem de grave – în momentul în care ajungem la o infracțiune de evaziune fiscală sau la o delapidare, nu cumva împovărarea în prevenție a actorilor care lucrează normal pe piață este un pic cam mare? Nu cumva este prea drastică aplicarea? – și mă refer și la practica din ultimul timp a aplicării automate a existenței infracțiunii de spălare a banilor în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală.

De foarte multe ori se întâmplă ca actorii cinstiți să fie copleșiti de operațiunile zilnice, iar cei care intenționează, într-adevăr, să facă operațiuni de genul acesta, infractorii adevărați, grupurile organizate, bine pregătite, bine sfătuite, oricum nu se complică foarte mult. Și atunci, pentru mine, balanța aceasta este foarte importantă. S-a simțit un anumit gen de presiune. E adevărat, nu au fost măsuri drastice neapărat. Au fost niște amenzi, până la urmă sunt niște sancțiuni patrimoniale, dar poate să devină un pic împovărător, din punct de vedere al fluidizării activității economice. Repet, nu mă refer la terorism, nu mă refer la traficul de droguri, nu mă refer la infracțiuni împotriva siguranței naționale, care pot justifica un anumit pachet de măsuri.

Avocat Dănuț-Ioan Bugnariu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. România față în față cu directivele europene în privința spălării banilor, ediția 218, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.