Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Nu cred că este o problemă în ceea ce privește includerea persoanelor expuse politic


21.10.2018 | Manuela GORNOVICEANU
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

Deși la nivel european au fost discuții, chiar începând cu prima Directivă din 1991, relativ la posibilitatea inițial și, mai târziu, oportunitatea Uniunii de a impune o anumită incriminare, până în prezent, totuși, aceste norme, inclusiv cele aleDirectivei 849/2015 nu obligă statele membre să prevadă anumite infracțiuni, ci doar să interzică anumite comportamente, acestea fiind cele descrise în Directivă, desigur, și care sunt preluate aproape mot a mot în legislația națională, și cea veche și cea care urmează. Se lasă, deci, la latitudinea statelor membre în ce manieră, la nivelul dreptului penal, sunt adoptate mijloace pentru combaterea spălării banilor.

Deci, discuțiile apărute în ultima vreme referitoare la obligativitatea impusă de legiuitorul european de a incrimina anumite fapte sau cu referire la anumite persoane cred că este cumva neavenită, câtă vreme, totuși, Directiva rămâne la această sintagmă ”statele membre interzic următoarele comportamente” și, pe urmă, are un text care lasă la latitudinea statelor membre chestiunea incriminării. Vreau să mai subliniez faptul că evoluția aceasta legislativă nu a fost foarte lină. Adică, din doctrina internațională, în special, dar și din preambulul sau actele adoptate sau declarațiile date în preajma acestor directive s-a observat faptul că s-a stăruit în a nu se intra în conflictul pe care l-ar determina impunerea unei anumite incriminări.

Sigur că, în 1991, competența legislativă a Uniunii era redusă, nu se adoptase Tratatul de la Lisabona. Sigur că astăzi suntem, teoretic, în altă ipoteză, dar, cu toate acestea, nu suntem în situația de a ni se impune, ca stat membru, formularea unor anumite incriminări, ci interzicerea comportamentelor. Legea națională prevede aceste infracțiuni de mult timp, nu este o noutate, însă modificările vizează strict aceste chestiuni preventive de care ați amintit dumneavoastră. Deci, pe zona de prevenție – că se admite și la nivelul Uniunii și la nivel internațional – sunt două paliere. O dată, acțiunile preventive sau dispozițiile legale, cele de soft law și celelalte cu caracter obligatoriu în materia aceasta a prevenției, între acestea intrând și definirea persoanelor expuse politic în anumite categorii care au obligații în materia spălării banilor. Și un alt palier –  al atitudinii represive, care vizează incriminările.

Din punctul meu de vedere, pe zona de prevenție – având aceste limite ale respectării, totuși, a drepturilor și libertăților fundamentale și a nu se crea prezumții de culpă sau de conduită interzisă în sarcina unor anumite categorii de persoane, deci cu această rezervă – cred că pot fi adoptate norme, fără să existe riscul încălcării drepturilor de care știm că se face vorbire frecvent în materia spălării banilor, așa încât nu cred că este o problemă în ceea ce privește includerea persoanelor expuse politic. Mai ales că Directiva se pare că are astfel de norme. Sunt o serie de dispoziții – considerentele inițiale, preambulul Directivei – care explică motivele pentru care trebuie incluse în această categorie. Nu știm ce va hotărî legiuitorul național, evident.

Avocat Manuela Gornoviceanu
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. România față în față cu directivele europene în privința spălării banilor, ediția 218, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti