Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Facultatea de Drept, Universitatea din București. Preselecții proba de drept constituțional Hexagon
08.10.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Miercuri, 3 octombrie 2018, Catedra de Drept constituțional și instituții politice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București a anunțat că realizează marți, 30 octombrie 2018, ora 18:00, la Sala „Constantin Stoicescu” preselecția pentru reprezentarea Facultății de Drept, Universitatea din București la concursul „Hexagonul Facultăților de Drept”, ediția 2019, la disciplina drept constituțional și instituții politice, potrivit unui anunț.

Preselecția presupune susținerea unui test, pe baza bibliografiei studiate la
disciplinele drept constituțional și instituții politice, constând în rezolvarea unei speţe complexe (aceasta poate avea şi subpuncte de teorie).

Subiectele vor fi din următoarea tematică:
1. Principii fundamentale: principiul separației și echilibrului puterilor în stat; principiul loialității constituționale.
2. Puterea legislativă: Parlamentul – rolul și structura Parlamentului; mandatul, organizarea și funcționarea Parlamentului; alegerea Camerelor și durata mandatului; organizarea internă, desfășurarea lucrărilor, actele juridice; statutul parlamentarului: mandatul parlamentar și protecția mandatului parlamentar.
3. Puterea executivă: Președintele și Guvernul; Președintele – rolul și atribuțiile Președintelui; mandatul prezidențial: alegerea Președintelui, validarea mandatului, durata mandatului, vacanța și interimarul funcției; protecția mandatului prezidențial; răspunderea Președintelui; actele Președintelui. Guvernul – rolul și atribuțiile Guvernului; formarea Guvernului; structura Guvernului și statutul membrilor săi; atribuțiile, funcționarea și actele juridice ale Guvernului.
4. Autoritatea judecătorească: instanțele judecătorești; Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii;
5. Justiție constituțională: noțiunea de justiție constituțională; Curtea
Constituțională – organizare; atribuții; actele juridice; deciziile Curții
Constituționale și efectele lor.

Înscrierea la preselecție se va face prin transmiterea unui e-mail la adresa alinaelena.borlianu@drept.unibuc.ro, până la data de 29 octombrie 2018, inclusiv.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate