Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Facultatea de Drept, Universitatea din București. Preselecții proba de drept constituțional Hexagon
08.10.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 octombrie 2018, Catedra de Drept constituțional și instituții politice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București a anunțat că realizează marți, 30 octombrie 2018, ora 18:00, la Sala „Constantin Stoicescu” preselecția pentru reprezentarea Facultății de Drept, Universitatea din București la concursul „Hexagonul Facultăților de Drept”, ediția 2019, la disciplina drept constituțional și instituții politice, potrivit unui anunț.

Preselecția presupune susținerea unui test, pe baza bibliografiei studiate la
disciplinele drept constituțional și instituții politice, constând în rezolvarea unei speţe complexe (aceasta poate avea şi subpuncte de teorie).

Subiectele vor fi din următoarea tematică:
1. Principii fundamentale: principiul separației și echilibrului puterilor în stat; principiul loialității constituționale.
2. Puterea legislativă: Parlamentul – rolul și structura Parlamentului; mandatul, organizarea și funcționarea Parlamentului; alegerea Camerelor și durata mandatului; organizarea internă, desfășurarea lucrărilor, actele juridice; statutul parlamentarului: mandatul parlamentar și protecția mandatului parlamentar.
3. Puterea executivă: Președintele și Guvernul; Președintele – rolul și atribuțiile Președintelui; mandatul prezidențial: alegerea Președintelui, validarea mandatului, durata mandatului, vacanța și interimarul funcției; protecția mandatului prezidențial; răspunderea Președintelui; actele Președintelui. Guvernul – rolul și atribuțiile Guvernului; formarea Guvernului; structura Guvernului și statutul membrilor săi; atribuțiile, funcționarea și actele juridice ale Guvernului.
4. Autoritatea judecătorească: instanțele judecătorești; Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii;
5. Justiție constituțională: noțiunea de justiție constituțională; Curtea
Constituțională – organizare; atribuții; actele juridice; deciziile Curții
Constituționale și efectele lor.

Înscrierea la preselecție se va face prin transmiterea unui e-mail la adresa alinaelena.borlianu@drept.unibuc.ro, până la data de 29 octombrie 2018, inclusiv.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti