« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

UE. Bune practici privind publicarea online a hotărârilor judecătorești
08.10.2018 | Vlad BERCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 362 din data de 8 octombrie 2018, au fost publicate Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind bunele practici referitoare la publicarea online a hotărârilor judecătorești.

În primul rând prin termenul de „hotărâri judecătorește” urmează a se înțelege toate tipurile de hotărâri judiciare intermediare și finale, sub orice nume, pronunțate de tribunale sau instanțe astfel cum sunt definite în dreptul național.

Consiliul a subliniat rolul vital al internetului în cadrul obligației statului de a garanta transparența procesului de judecată și ca efect legalitatea acestuia.

Astfel, Consiliul a formulat următoarele concluzii:

1. Selecția hotărârilor judecătorește care urmează a fi publicate  – necesitatea existenței unor criterii scrise de selecție și aducerea la cunoștință a acestora publicului larg;
2. Protecția datelor – statele membre sunt invitate să aibă în vedere implicațiile Directivei (UE) 2016/680 și GDPR;
3. Reutilizarea – Poate fi considerată o bună practică punerea la dispoziție a hotărârilor judecătorești publicate, în măsura posibilului, date fiind constrângerile tehnice sau bugetare și caracteristicile procesului de redactare, în scopul reutilizării în format electronic.
4. Îmbunătățirea capacității de utilizare – e.g. utilizarea motoarelor de căutare și metadatelor.

Drept bună practică în ceea ce privește identificarea univocă și citarea hotărârilor judecătorești, ar trebui avută în vedere punerea în aplicare a identificatorului european de jurisprudență. Pentru a valorifica toate avantajele oferite de cadrul ECLI, se poate recomanda ca hotărârile care au o etichetă ECLI să fie puse la dispoziție prin intermediul motorului de căutare ECLI.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “UE. Bune practici privind publicarea online a hotărârilor judecătorești”

 1. Indepartarea numelor partilor si a martorilor si a participantilor la proces fac hotararile judecatoresti imposibil de citit sau de utilizat ca sursa de autoritate juridica.
  Sunt neplacut surprins ca intreaga lume juridica nu ia atitudine si nu sunt initiate procese sau nu exista interes la nivelul organizatiilor care apara transparenta justitiei.
  Nici asociatiile magistratilor nu sunt interesate.
  Felul in care sunt „anonimizate” hotararile incalca bunele practici europene din domeniul justitiei precum si legea romaneasca.

  Nu este permisa anonimizarea IN BLOC a hotararilor judecatoresti deoarece legea nu permite ca judecatorii sa dea decizii cu caracter normativ general, si nici CSM nu poate face acest lucru (incalca dispozitii constitutionale)
  Instantele, ca organizatii ale Justitiei nu au drept de autor sau de restrictionare a publicarii.

  Anonimizarea este permisa doar atunci cand a fost dispusa de catre judecator in speta. Secretizarea se incuviinteaza de la speta la speta, nu toata jurisprudenta.

  Regulamentul de procedura al curtii de justitie
  Articolul 95
  Anonimatul
  (1) Atunci când anonimatul a fost acordat de instanța de trimitere, Curtea îl respectă în cadrul procedurii pendinte în fața sa.
  (2) La cererea instanței de trimitere, la cererea corespunzător motivată a unei părți din litigiul principal sau din oficiu, Curtea poate, în plus, dacă consideră necesar, să procedeze la anonimizarea uneia sau mai multor persoane ori entități având legătură cu litigiul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD