TOP LEGAL
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

UE. Bune practici privind publicarea online a hotărârilor judecătorești

08.10.2018 | Vlad BERCU
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 362 din data de 8 octombrie 2018, au fost publicate Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind bunele practici referitoare la publicarea online a hotărârilor judecătorești.

În primul rând prin termenul de „hotărâri judecătorește” urmează a se înțelege toate tipurile de hotărâri judiciare intermediare și finale, sub orice nume, pronunțate de tribunale sau instanțe astfel cum sunt definite în dreptul național.

Consiliul a subliniat rolul vital al internetului în cadrul obligației statului de a garanta transparența procesului de judecată și ca efect legalitatea acestuia.

Astfel, Consiliul a formulat următoarele concluzii:

1. Selecția hotărârilor judecătorește care urmează a fi publicate  – necesitatea existenței unor criterii scrise de selecție și aducerea la cunoștință a acestora publicului larg;
2. Protecția datelor – statele membre sunt invitate să aibă în vedere implicațiile Directivei (UE) 2016/680 și GDPR;
3. Reutilizarea – Poate fi considerată o bună practică punerea la dispoziție a hotărârilor judecătorești publicate, în măsura posibilului, date fiind constrângerile tehnice sau bugetare și caracteristicile procesului de redactare, în scopul reutilizării în format electronic.
4. Îmbunătățirea capacității de utilizare – e.g. utilizarea motoarelor de căutare și metadatelor.

Drept bună practică în ceea ce privește identificarea univocă și citarea hotărârilor judecătorești, ar trebui avută în vedere punerea în aplicare a identificatorului european de jurisprudență. Pentru a valorifica toate avantajele oferite de cadrul ECLI, se poate recomanda ca hotărârile care au o etichetă ECLI să fie puse la dispoziție prin intermediul motorului de căutare ECLI.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “UE. Bune practici privind publicarea online a hotărârilor judecătorești”

 1. Indepartarea numelor partilor si a martorilor si a participantilor la proces fac hotararile judecatoresti imposibil de citit sau de utilizat ca sursa de autoritate juridica.
  Sunt neplacut surprins ca intreaga lume juridica nu ia atitudine si nu sunt initiate procese sau nu exista interes la nivelul organizatiilor care apara transparenta justitiei.
  Nici asociatiile magistratilor nu sunt interesate.
  Felul in care sunt „anonimizate” hotararile incalca bunele practici europene din domeniul justitiei precum si legea romaneasca.

  Nu este permisa anonimizarea IN BLOC a hotararilor judecatoresti deoarece legea nu permite ca judecatorii sa dea decizii cu caracter normativ general, si nici CSM nu poate face acest lucru (incalca dispozitii constitutionale)
  Instantele, ca organizatii ale Justitiei nu au drept de autor sau de restrictionare a publicarii.

  Anonimizarea este permisa doar atunci cand a fost dispusa de catre judecator in speta. Secretizarea se incuviinteaza de la speta la speta, nu toata jurisprudenta.

  Regulamentul de procedura al curtii de justitie
  Articolul 95
  Anonimatul
  (1) Atunci când anonimatul a fost acordat de instanța de trimitere, Curtea îl respectă în cadrul procedurii pendinte în fața sa.
  (2) La cererea instanței de trimitere, la cererea corespunzător motivată a unei părți din litigiul principal sau din oficiu, Curtea poate, în plus, dacă consideră necesar, să procedeze la anonimizarea uneia sau mai multor persoane ori entități având legătură cu litigiul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan