Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Consideraţii teoretice cu privire la soluţiile ce pot fi pronunţate în cazul în care prima instanţă pronunţă divorţul din culpă comună (existând şi cerere reconvenţională formulată de soţul pârât), ambele părţi declară apel, solicitând desfacerea căsătoriei din culpă exclusivă şi în timpul soluţionării apelurilor intervine decesul unuia din soţi
10.10.2018 | Florin VÎLCEANU

JURIDICE - In Law We Trust
 Florin Vîlceanu

Florin Vîlceanu

Pentru soluţionarea acestei  situații juridice, trebuie avute în vedere următoarele dispoziţii legale:

i. Art. 259 alin. (5) Cod civil, potrivit căruia „Căsătoria încetează prin decesul sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi”.

ii. Art. 379 alin. (1) Cod civil, potrivit căruia „În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388”.

iii. Art. 380 Cod civil „(1) În situaţia prevăzută la art. 379 alin. (1), dacă soţul reclamant decedează în timpul procesului, moştenitorii săi pot continua acţiunea de divorţ.

(2) Acţiunea continuată de moştenitori este admisă numai dacă instanţa constată culpa exclusivă a soţului pârât”.

iv. Art. 382 alin. (2) Cod civil, potrivit căruia „Prin excepţie, dacă acţiunea de divorţ este continuată de moştenitorii soţului reclamant, potrivit art. 380, căsătoria se socoteşte desfăcută la data decesului”.

v. Art. 39 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit căruia „Dispoziţiile Codului civil privind divorţul se aplică fără a se deosebi între căsătoriile încheiate înainte sau după intrarea sa în vigoare”.

vii. Art. 926 Cod procedură civilă „(1) Dacă în timpul procesului de divorţ unul dintre soţi decedează, instanţa va lua act de încetarea căsătoriei şi va dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului.

(2) Cu toate acestea, când cererea de divorţ se întemeiază pe culpa pârâtului şi reclamantul decedează în cursul procesului, lăsând moştenitori, aceştia vor putea continua acţiunea, pe care instanţa o va admite numai dacă va constata culpa exclusivă a soţului pârât. În caz contrar, dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.

(3) Pentru introducerea în cauză a moştenitorilor soţului reclamant, instanţa va face aplicarea art. 412 alin. (1) pct. 1.

(4) În cazul în care acţiunea este continuată de moştenitorii soţului reclamant, potrivit alin. (2), căsătoria se socoteşte desfăcută la data introducerii cererii de divorţ”.

Astfel, din interpretarea coroborată a tuturor dispoziţiilor legale mai sus-menționate, rezultă următoarele:

Regula este încetarea căsătoriei prin moartea unuia dintre soţi. Cu titlu de excepţie şi ca o noutate în domeniu, pentru a înlătura inechităţile ce rezultau din faptul că, deşi culpa exclusivă pentru desfacerea căsătoriei revenea soţului supravieţuitor, totuşi acesta îşi păstra calitatea de moştenitor, prin aceea că a intervenit decesul celuilalt soţ, legiuitorul a statuat că moştenitorii soţului reclamant pot continua acţiunea de divorţ, iar aceasta va fi admisă doar dacă se reţine culpa exclusivă a soţului pârât.

Reţinând considerente de etică şi morală, precum şi respectul datorat persoanelor decedate, legiuitorul nu a prevăzut şi situaţia inversă, respectiv acţiunea de divorţ nu poate continua pentru a se stabili o eventuală culpă exclusivă a soţului decedat. În ipoteza în care acţiunea este continuată, însă nu se reţine o culpă exclusivă a soţului supravieţuitor, atunci instanţa va lua act de încetarea căsătoriei, la data decesului şi va dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în cazul în care soţul pârât în cererea principală a formulat cerere reconvenţională, solicitând desfacerea căsătoriei din culpa celuilalt soţ, întrucât el are calitatea de reclamant în cererea reconvenţională.

De asemenea, aceste dispoziţii legale se aplică în mod corespunzător şi în faza procesuală a apelului. Astfel, dacă ambii soţi au declarat apel, unul dintre ei decedează, iar moştenitorii continuă procesul, atunci instanţa va admite apelul soţului decedat doar în ipoteza în care ar rezulta culpa exclusivă a soţului supravieţuitor (în sensul că va pronunţa divorţul din culpa exclusivă a celui din urmă şi va respinge apelul acestuia). În caz contrar, respectiv dacă nu se constată culpa exclusivă a soţului supravieţuitor (chiar şi dacă ar exista o culpă exclusivă a soţului decedat), atunci soluţia care se va dispune este respingerea apelului continuat de moştenitori, admiterea celuilalt apel, în mod formal şi schimbarea în tot a hotărârii apelate, în sensul că se va lua act de încetarea căsătoriei, la data decesului şi se va dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului.

Această soluție se impune în mod clar faţă de prevederile art. 926 alin. (2) Cod procedură civilă, urmând a fi închis dosarul chiar şi în condiţiile în care doar una din părţi declară apel, care este continuat de moştenitori, însă nu poate fi admis, întrucât nu se poate stabili culpa exclusivă a soţului supravieţuitor.

Judecător Florin Vîlceanu
Tribunalul BucureștiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.