Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALSPovestim cărţi
 
 
Opinii
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Auditul juridic

11.10.2018 | Claudiu-Octavian ULICI
Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

Deși este bine cunoscut faptul că obligațiile asumate de o societatea de avocatură sau de un avocat care profesează individual, sunt obligații de diligență, care nu obligă prestatorul serviciului la obținerea unui anumit rezultat, cele mai multe situații practice pot impune necesitatea consultării unui specialist terț, care lucrează confidențial.

Sub aspectul concepției și accepțiunii sale generale, auditul juridic este un control al corectitudinii și o analiză a performanțelor muncii juridice desfășurate de persoana angajată pentru îndeplinirea unei anumite activități juridice, având la bază un anumit etalon. Acest etalon pentru auditul juridic, poate fi reprezentat în special de precedentul instanțelor, adică de soluțiile definitive relevante ce au fost pronunțate asupra unui alt caz, ce prezintă similitudine juridică cu cel al dumneavoastră.

Asociația Națională de Analiză a Taxelor Juridice (NALFA) este o asociație profesională nonprofit din Statele Unite constituită în vederea analizării taxelor/ onorariilor percepute pentru serviciile juridice, în special de avocați. Membrii organizației oferă o gamă largă de servicii privind taxele percepute de un avocat și alte chestiuni legate de facturare. Curțile și clienții se îndreaptă spre această asociație pentru o analiză detaliată,  în special atunci când comisioanele și cheltuielile sunt avansate pentru cazurile mari și complexe. Membrii NALFA sunt experți cu drepturi depline de a profesa ca avocat și care afirmă că urmează cele mai bune practici în analiza onorariilor din domeniul juridic.

Conform NALFA, auditul juridic este o practică de gestionare a litigiilor și un instrument de gestionare a riscurilor, utilizat de asigurători și alți consumatori de servicii juridice, pentru a determina dacă există, erori de facturare, abuzurile și ineficiențe ale serviciilor juridice, prin examinarea cu atenție și identificarea onorariilor nerezonabile de avocat sau taxele și cheltuielile excesive. Deoarece în SUA majoritatea firmelor de avocatură percep taxe în funcție de numărul de  de ore de activitate, iar onorariul se bazează aproape în întregime pe numărul de ore facturate, avocații și firmele de avocatură au multe stimulente să factureze cât mai multe ore posibil și puține stimulente pentru a lucra eficient sau pentru a calcula mai puține ore lucrate. Potrivit Baroului de Stat din California, majoritatea avocaților angajați facturează clienții cu 10-30% mai mult, iar la rata medie de facturare de 661 USD pe oră (din aprilie 2012) înseamnă că avocații solicită suplimentar de la clienți de la 150.000 $ la 400.000 $ în fiecare an. Scopul unui audit juridic (legal) este acela de a economisi bani pentru companiile de asigurări și clienții acestora. Multe auditări măsoară performanța și calitatea serviciilor.

Auditul juridic, ar reprezintă părerea unui avocat terț, cu privire la starea juridică generală sau specială generată de un anumit conflict, a unei persoane fizice, companii sau autorități așa cum este redată aceasta de dispozițiile legale și cum apare ea în înregistrările oficiale, iar toate acestea vor fi consemnate într-un raport întocmit sub responsabilitatea auditorului juridic. Auditul poate fi, sau mai ales este și punctual, asupra situației într-un anumit conflict de natură juridică a unei persoane. De exemplu, dacă compania dumneavoastră sau dumneavoastră sunteți angrenat într-o dispută juridică și sunteți deja reprezentat sau consultați un alt avocat sau specialist pe un domeniu juridic conex, se poate formula o opinie separată și confidențială, pentru ca să puteți anticipa optim consecințele juridice.

Atunci când cineva sau ceva este „bun” sau „foarte bun” întotdeauna comparația se va face cu acel etalon.

Auditul este o încercare de măsurare a performanței. Prin audit, în general, se înțelege examinarea profesională a unei situații în vederea unei aprecieri responsabile și independente, prin raportarea la un criteriu (standard, normă) de calitate. Obiectivul oricărui tip de audit îl constituie și asigurarea calității și corectitudinii muncii juridice, concomitent cu îmbunătățirea utilizării acesteia spre a obține maximum de performanțe.

Poate solicita un audit juridic persoana care urmărește demararea unei noi afaceri, indiferent de anvergura acesteia, sau persoana deja implicată într-o procedură judiciară sau într-un iminent conflict juridic. În orice situație, suntem un terț față de relația dumneavoastră cu avocatul sau juristul angajat și asigurăm confidențialitatea informațiilor furnizate. Mai poate solicita auditul nostru și un specialist în domeniu, care dorește părerea unei terțe părți asupra unei chestiuni ce se află în atribuțiile sale. În acest caz, puteți optimiza costurile necesare obținerii reziultatului dorit de clientul dumneavoastră.

Elementele principale care definesc auditul juridic se referă la:

– examinarea unei informații cu caracter juridic, care trebuie să fie exclusiv o examinare profesională;

– scopul examinării este acela de a exprima o evaluare asupra acesteia;

– aprecierea exprimată asupra unei informații cu caracter juridic trebuie să fie responsabilă și independentă, ceea ce presupune că persoana care face această examinare are anumite responsabilități pentru activitatea sa și trebuie să fie independentă;

– examinarea trebuie să se facă după anumite reguli dinainte stabilite, cuprinse într-un standard sau normă legală sau profesională, care constituie criteriu de calitate. În cazul auditului juridic, examinarea se va face în funcție de soluțiile definitive ale instanțelor, în situațiile în care un conflict a găsit deja o anumită soluție.

Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan